Frågor om portugisisk byråkrati

När vi flyttade hit kändes det som att vi var pionjärer, som att vi var de första svenskarna som kommit på tanken på att flytta till Portugal. Så var det förstås inte, det har ju bott svenskar i Portugal ända sedan innan revolutionen, men de flesta som flyttar hit har säkert mer koll än vad vi hade. Jag hoppas det i alla fall. Det enda vi visste var ju var ju att vi hade köpt ett hus som vi ville bo i och så hoppades vi att resten skulle ordna sig.

Under tiden vi bott här har antalet svenskar i Portugal ökat enormt, och fler är på väg. Många har frågor om vad som gäller och ställer dessa på olika forum för svenskar i Portugal, sådana som jag inte visste fanns när vi irrade runt och skulle ha stämplar och intyg den där första förvirrade tiden här. En del hör av sig till mig (av alla människor) med frågor om skatt, registrering, bilköp, husköp och gud vet vad. Jag har till och med blivit tillfrågad om jag kan anlitas som hjälp med byråkrati och myndighetskontakt av svenskar som ska flytta hit, vilket hade fått mig att skratta högt om jag inte fått ångest bara av tanken på att vara ansvarig för någon annans viktiga dokument och stämplar, jag som inte ens vill vara ansvarig för mina egna. Men jag förstår att folk frågar, om de inte känner mig så väl och inte känner till min byråkratifobi.

Det som utan jämförelse varit jobbigast och svårast med hela resan Bortugal och det som orsakat mest stress och sömnlöshet för mig är nog byråkrati och kontakt med myndigheter. Jag har väldigt svårt för sådant och det blev en hel del sådant i samband med att vi emigrerade och det var viktigt att allt blev rätt. Det var många frågetecken och en del har vi fortfarande inte helt rätat ut. Vi kommer att mötas av fler byråkratiska bryderier på den här resan.

Portugisisk byråkrati och portugisiska myndigheter är egentligen inte krångligare och jobbigare än till exempel den svenska, men  naturligtvis är det lite krångligare i ett nytt land, särskilt om man inte kan språket. Det är jobbigt att inte veta om man gjort helt rätt, att inte veta vem man ska fråga och kanske inte ens vad man ska fråga och vad det sedan heter på portugisiska. Det är minst sagt jobbigt att få hem fönsterkuvert som ser officiella och viktiga ut och inte riktigt förstå vad som står i dem, helt klart. Särskilt om man som jag fick ångest av fönsterkuvert och myndighetskontakt även på modersmålet.

Det man vill ha när man flyttar hit är ju en kontakt som har koll på hur det funkar här i Portugal, och som man kan kommunicera med utan språkförbistring. Helst ska personen kunna föra ens talan i Portugal men även kunna svenska och vara insatt den process det är att flytta sitt liv från det svenska systemet till det portugisiska. En sådan skulle vi ha behövt då i början på vårt bortugisiska liv, och lite då och då när läskiga fönsterkuvert och allmänna frågetecken dykt upp. Det hade besparat oss många sömnlösa nätter och många onödiga timmar av väntan hos fel myndighet eller hos rätt myndighet med fel dokument. En sådan kan vi fortfarande behöva och nu har jag hittat en sådan.

Jag träffade honom på Rossio mitt i Lissabon en het onsdag i höstas, vilket kanske låter osannolikt och det hade det ju varit om det handlat om ett slumpartat möte men det var det inte. Det var jag som hade hört av mig och frågat om vi kunde ses och det kunde vi och det gjorde vi och det var väldigt trevligt. Så trevligt har det aldrig varit att prata ut om sin ångest över myndighetskontakter och byråkrati!

Bilderna kunde ju blivit bättre däremot!

Luis Cardoso är portugis men är uppvuxen i Malmö så han pratar inte bara portugisiska utan också svenska (eller i alla fall skånska) flytande. Han har jobbat med att hjälpa svenskar med kontakten med portugisiska myndigheter sedan 2012 och har sedan dess hunnit hjälpa en hel massa svenskar med NHR-status, husköp, översättningar och annat på sitt företag LC Consulting, ett företag som har fullt upp tack vare den ökande mängden svenskar som flyttar till Portugal och inte gillar byråkrati, och förstås tack vare hårt arbete och goda rekommendationer från kunder, vilket var hur jag hittade dem.

Sedan vårt möte på ett fik vid Rossio har jag haft mindre ångest över potentiellt krångel med portugisiska myndigheter i framtiden, för nu vet jag i alla fall vart jag ska vända mig om sådant, Gud Förbjude, skulle uppstå. Jag känner mig mindre ensam.

Till Luis Cardoso ska ni vända er om ni har frågor som gäller byråkrati och myndigheter inför eller efter portugalflytten.
Absolut inte till mig!

(Detta är inte ett sponsrat inlägg även om man skulle kunna tro det, utan bara ett tips och ett sätt att dirigera alla frågor på temat från bloggen Bortugal till någon som har koll och inte får ångest av fönsterkuvert och myndighetskontakt. Nu kan jag länka till detta inlägg så fort någon ställer en jobbig fråga)

Bild lånad från LC Consultings facebooksida  Jag får lite ont i magen när jag ser allt pappersarbete, men Luis ser glad ut. Fråga honom, inte mig!

Kommentarer
 1. Pingback: En rolig vecka i januari – Bortugal

 2. Pingback: En avhandling om portugalsvenskar – Bortugal

 3. Pingback: Att få stanna – Bortugal

 4. Pingback: Ett livstecken – Bortugal

 5. Pingback: Vad de gör på banken i Portugal efter klockan tre – Bortugal

 6. Pingback: Bortugal | Bortugal fyller fyra år!

   • Jomen absolut! Är i full färd med att spana semesterboende i Portugal och har förstått att det är mycket byråkratiskt krångel man ska ha koll på när man ska köpa nåt. Är också förvånad över hur dyrt ett boende verkar vara därnere. Det är ju som här!

    • Ja priserna har stigit och fortsätter att stiga, mycket på grund av allt tryck från utländska köpare. Minns inte nu hur många procent av bostäderna som såldes till utländska köpare. men det var mycket. Jobbigast är det ju för folk som lever på portugisiska löner att hänga med i utvecklingen. De ska ju också bo.,
     Om man jämför med Spanien..skulle vara intressant att jämföra prisläge och spekulera i orsaker. Jag har mina teorier men måste nog undersöka lite mer om jag ska skriva ett inlägg om den portugisiska bostadmarknaden. Funderar på det. /Åsa

 7. Fick plötsligt sug efter Portugal och då hittade jag tillbaka till dig efter lång frånvaro.
  Vilket toppentips för nyinflyttade ”portugiser” som nog alla kan behöva en Luis. Det här med byråkrati ter sig nog alltid krångligt när man byter land.

 8. Ja jisses. Jag AVSKYR-AVSKYR-AVSKYR kuvert från Skatteverket oavsett land. Får gröna svidande prickar på hela proppen – mentalt i alla fall. Oftast är det något djävulskap i de där kuverten … Trots att vi verkligen försöker göra allt rätt.

  Skönt att du har hittat någon som verkligen kan föra din talan!

 9. Den person som jag fått tips om av många svenskar! Ska kontakta honom när jag ska ha hit min bil! Skönt m en sådan kontakt när man är ensamstående som flyttat hit i juni 2017!

 10. Ja, det är nog bästa tipset! Anlita någon som kan. Vi har en svensk kvinna (som bott i Spanien i 35år) som hjälper och sköter allt administrativt för många skandinaver. Jag även om jag kan språket så är det inte lätt att förstå alla dokument, stämplar och så vill man ju inte bli lurad. Vi har även en som sköter uthyrningarna av husen (mest svenskar som hyr) men det ska ju lämnas nycklar, städas etc.

 11. Så tycket vi ochså när vi flyta till sverige
  Man vist ingenting det tar sin tid att kommer in I system, och inte kunat språket det är inte lätt men det gick bra och på den tid fans inte svenska för invandrar , men bill man så ordna sig

  Önska bara lycka till alla svenska

  För mig tog tre År att lära dig

  • Ja visst är det minst lika krångligt i Sverige för den som flyttar dit, Gloria! Många svenskar tror att det inte är så men visst har de fel. Hoppas du trivs i Sverige och grattis till att du lärt dig så bra svenska!/Åsa

 12. Luis hade jag absolut anlitat om vi skulle flytta ner ?. Minns honom från när jag växte upp, ett par år äldre än mig och redan då en bra kille. Vad kul att du hittat honom, världen är bra liten ???.
  Jagkänner med dig då det gäller byråkratin för jag hade aldrig klarat mig därnere utan hjälp. För krångliga ord som man aldrig hör annars och alltså inte kan relatera till, för min del alltså…

  • Ja jag hittade ju honom med flit just för att jag hört mycket bra om honom. Urtrevlig verkligen! Nu kan jag ju prata portugisiska mycket bättre än när vi flyttade ned och jag fuskade mec spanskugisiska, men byråkrati kommer jag nog alltid att vara allergisk mot ändå. Vad roligt att du också känner Luis!

   • Spanskugisiska 🙂 Portinhol är vedertaget på Portugisiska. Jo Luiz verkar göra mycket men är i Algarve så får ”Nordbor” blir det lite mer jobb.

    • För mig var det helt klart spanskugisiska i början. Claes! Och Luis, han rör på sig. När jag träffade honom var han i Lissabon på uppdrag och han har kunder längre norrut också. 🙂 /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *