En avhandling om portugalsvenskar

Hur  många svenskar som bor i Portugal finns det inga exakta siffror på men det blir fler och fler. För 10 år sedan hade portugisiska migrationsverket knappt 600 svenskar i sina register, och 2020 är vi fler än 5000. Att många svenskar drömmer om att flytta utomlands är ju inget nytt, men vad är det som gör att allt fler väljer Portugal? Man kan tro att det är en enkel fråga att besvara, men om svaret ska ha någon egentlig giltighet måste man undersöka detta enligt konstens alla regler. Det behöver som tur är inte jag göra för det har någon annan redan gjort.

Man skulle faktiskt kunna skriva en hel avhandling om undersökningen och resultatet, men det behöver jag tack och lov inte heller göra, för det har denne andre någon också gjort. Denne någon kan jag faktiskt skryta med att jag känner litegrann. Jag har nämligen sprungit på honom i olika sammanhang här i Lissabontrakten, och en gång rent bokstavligt nästan.

Första gången jag träffade Sten Engdahl var vi nämligen ute och sprang, och båda var täckta i färgglatt pulver, på The Color Run längs Marginalen, någonstans i höjd med Parede tror jag det var. Det var nog egentligen barnen som hittade honom där i färgpulvret någonstans och rapporterade till mig att de hittat en svensk. Det var då Sten, som visade sig vara biträdande myndighetschef och ambassadråd vid ambassaden i Lissabon.

Svenska ambassaden i Lissabon

I dessa fina kvarter

Där jobbade Sten.

 

Andra gången var när jag pendlade till Lissabon och hamnade på sätet bredvid Sten, som satt djupt försjunken i viktiga papper och nu såg mycket seriösare ut än sist vi sågs, men jag kände allt igen honom. ”Här sitter vi och är svenskar!” sade jag och så pratade vi lite om Stens stora forskningsprojekt och min lilla blogg på vägen in till Lissabon.

En gång delade jag också en UBER från pendeltåget med Sten och generalsekreteraren för svensk-portugisiska handelskammaren i Lissabon då vi skulle åt samma håll. Det var första gången jag åkte UBER och inte utan att jag kände mig lite märkvärdig när jag delade en sådan genom Lissabon med viktiga personer från ambassaden och handelskammaren. Lilla jag, liksom! Jag fick visitkort, men hade inga egna att dela ut. Trots brist på visitkort ledde kontakten i alla fall till ett jobbuppdrag som varade i nästan två år, på Mercedes. Det är jag också lite mallig för, men nu ska det inte handla om det utan om forskningen.

Varje gång jag träffat Sten har vi bytt några ord om det stora forskningsprojektet / avhandlingen som han höll på med, och nu i juni blev den klar och färdig! Jag tänkte därför passa på både att gratulera Sten till detta här och även tipsa mina läsare om avhandlingen, som heter ”Attraction and Retention Reasons for International Retirement Migration The Case of Swedish Citizens in Portugal and in Spain”

Den har faktiskt laddats ned mer än 16000 gånger redan på de två månader den funnits tillgänglig för nedladdning, vilket gör den till en av de mest lästa avhandlingarna i både Portugal och Sverige i år, vilket visar att intresset är stort kring den frågeställning som avhandlingen undersöker.

Frågeställningen i fråga, om man kan säga så, är följande: Vad är det som lockar svenskar till Portugal och Spanien och vad är det som får dem att stanna? Här har Sten fokuserat på seniorerna, så jag var lite för ung för att bli tillfrågad, men 219 portugalsvenskar och 356 svenska seniorer i Spanien har Sten intervjuat, och dessa intervjuer utgör alltså underlaget för studien. Kanske är någon av mina läsare ett av intervjuoffren?

Vad kom Sten fram till då? Jo, studien visar att de tre viktigaste faktorerna som lockar svenska seniorer att flytta till Portugal och Spanien är: bättre livskvalitet, bättre klimat, säkerhet/ trygghet och vård. Man vill alltså flytta till ett varmare land där man tror sig få en bättre vardag, och i valet av Portugal eller Spanien har det även spelat in att man anser dessa länder vara trygga och säkra och ha en bra och väl fungerande vård, som man som hitflyttad har tillgång till. Det är förstås en viktig aspekt, speciellt när man är lite äldre och kan tänkas ha eller få krämpor.

De faktorer som avgör att folk stannar är i stort sett desamma, men här tillkommer maten, goda flygförbindelser och hälsoförmåner – alltså att man upplever att man mår bättre här. Det tyder på att när man väl flyttat hit och bott här ett tag upptäcker man fler fördelar med livet här än de faktorer som lockade från början. Det kan jag skriva under på, fast kanske inte då just maten. Där har jag ju krupit till det bildliga korset och bekänt att jag inte riktigt är överförtjust, fast det satt långt inne att erkänna.

Här en skärmbild från avhandlingen. Så här har Sten kategoriserat in svaren.

 

Sedan omfattar avhandlingen också en analys av hur dessa faktorer påverkar hur länge de hitflyttade seniorerna från Sverige stannar. En sak är att flytta hit – en annan att bli kvar. Vad är det egentligen som avgör om man blir kvar när man väl flyttat hit, eller inte? Enligt Stens studie är tydligen de avgörande faktorerna skatteförmåner, äldreboende och sociokulturell anpassningsnivå – alltså hur väl man lyckats med att anpassa sig och ingå i ett socialt sammanhang.

Så här kan man förtydliga vad sociokulturell anpassning är. Det är alltså svaren på dessa frågor som avgör om man är sociokulturellt anpassad. Jag tycker jag klarar mig ganska bra som kan checka av flera punkter, men undrar om man får minuspoäng om man inte är så förtjust i byråkratin. Är inte många portugiser också rätt trötta på den?

 

Detta med skatteskäl är en intressant faktor. Studien visar nämligen att ju mer flytten till Portugal motiverats av skatteförmåner, desto kortare tid blir man kvar. Det som däremot avgör om folk blir kvar någon längre tid är möjlighet/ förmåga integreras i samhället (se bilden ovan), vilket i sin tur avgörs mycket av ifall man lyckas lära sig språket. Det är alltså främst språkkunskaper och sociokulturella faktorer som avgör om vi blir långvariga här i Portugal!

Eftersom Stens studie omfattar svenska immigranter både i Spanien och Portugal är det förstås också intressant att jämföra. Är det någon skillnad på portugalsvenskar och spaniensvenskar förutom att de emigrerat till olika länder? Jämförelsen visar att det är en viss skillnad, exempelvis att portugalsvenskar är mer högutbildade än de svenskar som emigrerar till Spanien, och att fler av portugalsvenskarna har bott i något annat land innan de hamnade i Portugal. (Där är jag alltså ganska representativ). Fler av portugalsvenskarna uppger sig också vara vid god hälsa, och upplever sig kunna leva gott rent ekonomiskt i sitt nya hemland, i jämförelse med seniorsvenskar i grannlandet.

Trots att portugalsvenskarna alltså både är mer bildade och mer internationella samt både piggare och rikare är det tydligen så att spaniensvenskarna är bättre på att lära sig språket i sitt nya land. Av de intervjuade i Spanien uppger 24% att de kan tala spanska flytande eller nästintill medan bara 13% av portugalsvenskarna i studien uppger sig behärska portugisiskan så pass bra. Inte så konstigt egentligen. Spanska är 100% lättare än portugisiskan, tycker i alla fall jag. Det kan också bero på att portugiserna är bättre på engelska än spanjorerna, så medan man här klarar sig relativt långt på engelska är man så illa tvungen att habla español i grannlandet.

En av slutsatserna av studien är att Portugal borde satsa på fler kurser i portugisiska och om portugisisk kultur, historia mm för en ökad sociokulturell integration, samt fler seniorboenden. Resultaten visar att då stannar svenskarna längre tid. Detta skriver Sten till mig från en strand i Brasilien, där han numera är biträdande myndighetschef och ambassadråd vid ambassaden, om jag förstått rätt.

Sten Engdahls intressanta avhandling, som alltså heter ”Attraction and Retention Reasons for International Retirement Migration The Case of Swedish Citizens in Portugal and in Spain” kan du ladda ned här alldeles gratis

Jätteintressant tycker jag, även om jag själv inte är pensionär än och inte ingår i den kategori som intervjuats här. Jag kommer ju förhoppningsvis att bli svensk pensionär i Portugal en dag. Då är jag förhoppningsvis ännu mer sociokulturellt anpassad och integrerad än nu, och jag hoppas förstås innerligt att jag får plats på något hem då. Det ska visst byggas ett nytt i vår by nu. Jag kanske ska ställa oss i kö?

 

Där jag kan sitta och virka och spela sueca (populärt kortspel bland portugisiska tanter), sjunga A minha casinha och äta caldo verde och prata portugisisk politisk och förstå portugisiska skämt, oxalá! (hoppas vi!) Vi får se hur det går för Sverker med den saken, men han kan i alla fall göra sig förstådd han med, och känner halva byn gör han. 

Intressant vore egentligen också en liknande studie som även omfattar yngre portugalsvenskar, tycker jag. Det verkar som att det är allt fler familjer och ”ungdomar” som flyttar till Portugal tycker jag – och varför inte även en avhandling om portugiser i Sverige? Eller hur, Sten?

Stort tack till Sten för inspiration till detta inlägg och grattis igen!

Avslutar med en fråga, för det är så roligt med kommentarer:

Till läsare i Portugal och Spanien (eller andra länder): Vad är det som avgjort att just du flyttat till Portugal /Spanien/ annat land och vad är det som avgör att du stannar eller ej?

Om du är en av många läsare som drömmer om att flytta till Portugal eller Spanien eller annat land (det stora ”Utomlands”?) men inte kommit iväg  – vad är det som avgör att du stannar i Sverige?

 

Kommentarer
 1. Är inkomstskatten lägre//lika/högre, om man jobbar i Portugal, än i Sverige? Vet du hur det är i Spanien?
  Många som flyttar till Portugal/Spanien är vad jag förstår pensionärer och har väl lägre skatter? Intressant avhandling!

   • Jag TROR att det fortfarande finns kvar en skatteförmån för den som kommer till Portugal för att jobba i något av de yrken som klassas som high added value professional. Om man inte varit bosatt här tidigare får man förmånligare inkomstskatt (20%) de första 10 åren. Men det är bara som jag har läst, jag är inte expert på detta och känner ingen som har den förmånen.

 2. Jag skulle kanske svara på dina frågor? Fast jag tillhör egentligen knappast folkgruppen i fråga.

  Det är ju stort att flytta till ett annat land när det innebär att bryta upp från en plats man etablerat sig på. Till skillnad från att göra det som jag, vid en tid i livet då man i alla fall ska etablera sig någonstans och det väl nästan lika gärna kan bli i Portugal som i Finspång. Och att göra det på egen hand, eller tillsammans med någon som är lika uppryckt och neddimpande som man själv. Och när man kanske måste börja från början med språket. Så det har jag respekt för. Och jag tror inte att jag skulle vilja göra det själv.

  Det är därför jag inte tillhör folkgruppen i fråga, för det har inte varit så för mig. Och jag är liksom 73% portugis och 52% svensk eller vice versa, ungefär, beroende på dagsform. Och ja, det blir mer än 100%. Och ja, det går bra att tycka att det är jättegott med kanelbullar och jordgubbstårta och Jansson och inlagd sill och cozido och feijoada transmontana och grillad bläckfisk. Ja inte på en gång, förstås, men var för sig. Till och med tripas, om jag delar dem med någon som äter själva komagen för jag föredrar bönstuvningen.

  Så jag kan nog inte svara på din fråga. Det handlar om val jag gjorde när jag var hälften så gammal som jag är nu, och nu bor jag här och så är det med det!

  • Nej alla har ju sin historia och sina skäl, och sina omständigheter, och dina kanske inte är så typiska för det vi kallar portugalsvenskar, men man blir ju nyfiken. Träffade du din man här eller någon annanstans? Flyttade du hit för jobbet eller kärleken?

   • Vi träffades i annat europeiskt land där vi bägge vistades för olika delar av studier, han längre än jag. Vi hade vår gemensamma tillvaro huvudsakligen där under de första drygt två åren. Sedan skulle vi vidare i tillvaron på olika sätt. Jag antar att vi pratade och provade olika tankar och jag vet inte om vi hade det tydligt uttalat att ”när någon först får jobb på en plats där den andra också kan få jobb så satsar vi på det”. Men så blev det. Och det blev här. Det tog fyra år innan jag kunde flytta hit, så då långpendlade vi. Så här i efterhand fattar jag ibland inte att vi inte gick under. Jag lyssnade ofta på Robert Brobergs distansförhållandeskiva då och kände igen mig smärtsamt mycket i ”Du tar tåget upp till Stockholm jag tar tåget ner till Malmö upp och ner fram och tillbaka pendlar vi emellan dej och mej och ja och nej jag tycker vi ska flytta hop – nu!”

 3. Åsa,
  Tack för att du så generöst delar med dig av ditt liv! Alla dina/era tankar, känslor och upplevelser 😃.
  Har läst din blogg ett bra tag men inte kommenterat innan.
  Ser fram emot dina inlägg och är glad över din produktivitet!

 4. Skulle aldrig bli intresserad av Portugal om det inte var för 0 skatt (som nu höjs till 25%). Många nämner inte det utan pratar om värme och mat…… Klimatet är galet varmt sommartid och vintertid kan det vara både blåsigt och regnigt. Föredrar våren och hösten. Omtänksamheten mot djur är hos tyvärr många Portugiser 0. Maten håller jag med om är inga femsjärniga rätter. Portugisiska språket är inte lätt att lära sig. Svenskar umgås med svenskar och Portugiser med Portugiser. Otroligt byråkratiskt. Finns mycket att säga men får jag välja mellan Portugal och Spanien så väljer jag Spanien. Mer utvecklat land i EU.

  • Noll skatt stämmer ju inte riktigt tror jag och nu är det väl inte helt klart vad ändringen kommer att innebära. Ärligt talat är jag inte helt insatt i det där då det inte gäller mig. Många flyttar ju hit utan att få några skatteförmåner. För mig har det nog varit en förlustaffär ekonomiskt då jag lämnat en säker inkomst för en osäker / lägre inkomst. Jag kan förstå att ekonomiska fördelar lockar/har lockat för en del, men har man ingen känsla för landet man ska flytta till, eller intresse att lära sig / anpassa sig tror jag man är fel ute. Efter lång tid här har jag också upptäckt saker som jag tycker mindre bra om, vilket är naturligt, men jag tror man måste ha en positiv grundinställning och attityd till sitt nya hemland i grund och botten för att det ska kunna utvecklas till en fungerande relation.

   Personligen älskar jag klimatet – både vinter och sommar och allt däremellan, och språket har varit fantastiskt roligt att lära sig. Ogillar som du vissa portugisers sätt att behandla djur och byråkratin gör mig galen, men tror inte det är mycket bättre i Spanien. Tycker dessutom rent generellt att portugiser är vänligare, hjälpsammare och tålmodigare än spanjorer. Har även bott i Spanien..

   Oavsett fördelar och nackdelar med olika länder så tror jag grundinställningen hos den inflyttade är A och O.

 5. Kan du inte ändra dina inställningar så att texten dels blir större men framför allt att sidbrytningen visas korrekt.

  Dessutom verkar du ha problem med att storleksanpassa bilder.

  Jag läser din blogg med stor behållning men det är så mycket trassel att jag nu ser mig föranledd att uppmärksamma dig på detta.

  • Hej, Jan! Jag har inte fått klagomål från någon annan under de dryga sju år jag bloggat, men det kan hända att det ser konstigt ut för någon utan att de hört av sig. Jag tror dock att det är något du måste rätta till i din ände, exempelvis genom att byta browser eller ändra typsnitt i den browser du använder eller liknande. Läser du i mobilen eller på datorn och vilken dator använder du?

   Skicka gärna en skärmbild på hur det ser ut i din ände till asa@bortugal.se. Gärna ett exempel på vad du menar med sidbrytning, för bloggen har egentligen inga sidor, utan det är bara att rulla nedåt till inläggets slut.

   Gällande bilder så väljer jag med avsikt ”full storlek” istället för miniatyrer, för att man ska kunna kolla närmare på bilden om man vill.

   Är det någon mer läsare som känner igen sig i det Jan beskriver – skriv gärna en rad här eller i ett meddelande till asa@bortugal.se

   • Hos mig ser det bra ut både på dator och iPad. På telefonen blir det ibland konstig radbrytning på förstasidan, den där bara ikonerna med bild och titel visas. Men själva inläggen ser rätt ut även där.

    Det var värst vad skorna klämde här i kommentarsfältet just idag!

    • Ja, lite så tänkte jag med. Jag har också sett att radbrytningen blir fel ibland på själva ”luckan” när man är på mobilen och stört mig lite på det, men tänkt att det får vara så eftersom jag inte vet hur man fixar det. Är det inget värre så… men är det fler som har problem att läsa inlägget sedan behöver det ju ses över.

   • Hej , söker hitta svar , söker nånstans , där jag kan söka , en man jag en liten träffa med för 44 år sen , så nu är han 73 år. Så det skulle va kul veta om han lever? Han åkte o blev proffs Portugal jag velade , våga inte följa med ,

 6. Har inte flyttat än men kommer att göra det inom 2-3 år. Är ofta i Portugal och träffat och lärt känna många oerhört trevliga och hjälpsamma människor.
  Håller på att lära mig språket som jag tror är en viktig förmåga att lära sig. Svårt men det går sakta framåt 😊

  • Ja språket är nyckeln och bygger broar och allt det där! Det känns som en bra plan, och kul att du redan har positiva erfarenheter av kontakt med portugiser! En positiv inställning till det nya landet och en vilja att lära sig tror jag är en grundförutsättning (eller två) för att det ska funka!

   • Hej Åsa
    Kul att läsa din blogg -som alltid -jag har följt dig några år , med glädje , sedan vi träffades under color run som jag sprang /gick/skrattade tillsammans med Sten för ett gäng år sedan.
    Att kommentera din blogg tidigare har inte blivit av . Men du skriver så jag blir full av saudades, och ofta längtar hem. Tack ❤️
    /Anne

    • Hej Anne! Vad kul att du är här, att du gillar min blogg och att du kommenterar! Ja, det stämmer väl att det inte blev så mycket springa den där dagen, men roligt var det!

     • Ja det var väldigt kul,
      Har några bilder som får mig att le stort varje gång jag ser dem.😀
      Vi hörs🌟

   • Håller på med skärmflyg och de portugisiska pilotern är så himla hjälpsamma. Får låna en bil av en, hyra en lägenhet billigt av en annan!
    Kommer troligen att bli Nazaré (trologast) eller Costa da Caparica som bostadsort. Känner numera folk på båda ställena.

 7. Hej Åsa!

  Spännande inlägg!!!

  Flytten gick till Portugal av flera olika skäl.
  No1: Hälsoskäl
  No2: Ett fantastiskt land att bo med avseende på klimat, människor, mkt liten kriminalitet med allt som det för med sig.
  No3: Min flickvän är portugisiska.

  Livskvaliteten är mycket bättre här och jag stormtrivs och älskar detta land,

  Göran i Porto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *