Apropå tåg…

Apropå tåg så hade jag knappt lagt ut förra inlägget om att lilla Frida ska åka tåg själv några stationer förrän det slog mig att hon ju fyller 16 i vinter och att jag när jag var 16 tågluffade ensam genom hela Europa, eller i alla fall genom en hel radda länder med start från Roskildefestivalen och slut i England, via Marbella och Paris, bland annat. Detta har jag inte hämtat mig från än, höll jag på att säga och då menar jag inte tågluffen utan insikten om hur stor hon är eller kanske snarare hur liten jag var.

När jag nämnde detta för Sverker skrattade han bara och sa att han minsann var 15 när han drog till Ibiza på ett tågluffarkort. Han behövde ha en särskild lapp med sig med målsmans underskrift, eftersom man egentligen måste ha fyllt 16 och han inte hade fyllt än. Mamsen skrev på och så var det bara att tuffa iväg. Han åkte i och för sig inte ensam. Det gjorde ju jag.

Bakersta bilden från Roskilde när jag var 16 och drog ut i världen. Den andra är från min andra tågluff. Då var jag nog 21. I Wien tror jag.

 

Jag minns när mina föräldrar vinkade av mig (och de andra som skulle till Roskilde) på perrongen i Ljusdal och även när jag drog iväg själv från Köpenhamn, vidare söderut. Jag minns en massa saker, men det ska det inte handla om här egentligen. Huvudsaken är att jag och Sverker tog oss helskinnade hem igen så vi ett antal år senare kunde träffas och ännu ett antal år senare kunde bli föräldrar till två små tjejer som nu ett antal år senare börjar bli redo att ge sig ut i världen. Ett par stationer bort i alla fall, till att börja med, men dit det bär dit barkar det och vi får väl se hur långt från päronträdet äpplena faller.

Kanske – förhoppningsvis – lockar inte hela vida världen lika mycket här som den gjorde i flickrummet i Hälsingeskogarna och i pojkrummet i Upplands-Väsby? Kanske kommer de inte att längta Bortugal lika mycket som vi, men man vet aldrig. Jag har ju tänkt mig att de ska bo hemma med oss en himla massa år till, och kanske för alltid. Väldigt portugisiskt av mig, men man vet som sagt aldrig.

Min ena dotter sa häromdagen apropå resor och framtidsplaner att Finland verkade coolt och spännande, vilket jag tyckte var minst sagt överraskande. Jag fick ingen direkt förklaring mer än att hon sa att hon tyckte det verkade vara ett coolt land som det verkade bra att bo i. Hon hade sett en del om Finland på Youtube. Okej. Finland alltså.

Vi pratar en del om resor härhemma nu och även om framtidsplaner i övrigt, men det ska jag skriva mer om i ett annat inlägg. Nu skulle det handla om tågresor och det är något vi pratat om av och till och som jag googlar då och då men med allt mer nedslående resultat.

Vi åkte ju med nattåget från Lissabon till Frankrike för ett par somrar sedan, Frida och jag. Sedan var planen att vi skulle göra om detta någon gång och i december 2019 bokade jag faktiskt boende i Hendeye två veckor i juni. Tanken var att tjejerna och jag skulle åka tåg dit och att mina föräldrar skulle flyga till Paris och sedan ta tåget sista biten och så skulle vi ses där  och bo två veckor i en lägenhet på strandpromenaden.  Jag skulle ha datorn och jobbet med mig, men tjejerna skulle kunna hänga med mormor och morfar hela dagarna och öva franska och bada och jag skulle väl också hinna med några dopp i Biscayabukten och några croissanter hade jag tänkt.

På tågstationen i Hendeye. 2018 var det, i September.

Juni 2020 hade vi tänkt alltså, men sedan kom ni vet vad och det blev inget av med det. Nu är det snart två år sedan vi träffade mina föräldrar och det ser ut att dröja ett tag till. Det är sorgligt. Vem vet när de törs åka hit eller vi törs åka till Sverige? Det är en diskussion för sig som vi inte ska gå in på här, för nu skulle det handla om tågresor.

En resa som i alla fall blev av var den med tåg från Lissabon till Porto i december 2019, med mina föräldrar och med tjejerna. Det har jag inte skrivit om alls än men det var fint! Bilden är från vackra tågstationen Oriente i Lissabon.

 

Vackra tågstationen Bento do Sao i Porto.

 

Sorgligt är det i alla fall med resan som inte blev av och också att den där tågresan kanske inte går att göra om. Någon gång under den här tiden som gått med lockdowns och restriktioner bestämde sig tydligen Spanien för att lägga ned nattågsförbindelsen mellan Frankrike och Portugal och det var tydligen deras nattvagnar. Om beslutet beror på pandemin eller om det varit aktuellt annars också vet jag inte, men jag tror inte det beror på att linjen inte var populär nog. Däremot tror jag de hade kunnat vara ännu populärare om det inte varit så förbannat krångligt att boka.

När jag bokade var det i alla fall rätt fullbokat, så man måste boka i god tid och så vidare för att bli garanterad plats, men inte i för god tid för de släpps bara en viss tid i förväg. Detta gjorde det hela lite krångligt tyckte jag för man ville ju gärna boka boende i god tid i förväg för att inte de bästa alternativen skulle vara fullbokade. Krångligt var det över huvud taget med bokningen tycker jag. Jag höll på att bli knäpp och ge upp innan jag äntligen fick till en bokning minns jag.

Krångligt att boka tågresor alltså, och både krångligare och dyrare att resa med tåg än med flyg är det ju. Nu i veckan var det någon som frågade i en facebookgrupp för svenskar i Lissabon om någon hade tips om hur man bäst tog sig med tåg från Sverige till Portugal och fick svaret ”Det är omöjligt”. Omöjligt tror jag nu inte är, men näst intill och definitivt så att man lätt ger upp och tar flyget istället.

En som vet att det är krångligt men möjligt är Cathinka. Här skriver Cathinka på bloggen ”På vift” som rest med tåg från Sverige till Portugal att resan tog 4-5 dagar  och kostade nästan 7-8000 kronor allt som allt. Det låter ändå som att det varit värt det, tycker jag att döma av inläggen om resan, men nu hade det alltså tagit ännu längre tid och blivit ännu dyrare, eftersom nattågsförbindelsen är borta. Det känns lite dystert.

Hur som helst, mina  döttrar kommer inte att få tågluffa när de är 16 för jag tror att om världen var lite farligare än mina (och Sverkers) föräldrar trodde när de vinkade av oss så är den nog ännu farligare nu. Nyligen googlade jag istället på nattåg Lissabon – Madrid för det vet jag att det har funnits. Jag hade planer på att åka dit med andra dottern alldeles innan eländet bröt ut, men så hamnade vi i en portugisisk by med två invånare istället. Det var väldigt bra det med, men jag har ändå varit inne på att ta det där nattåget till Madrid med henne, sedan allt blev mer rörligt igen och sedan hon blivit så intresserad av loppisar tyckte jag att vi hade goda skäl att åka till Madrid en helg. Där finns nämligen en enorm loppmarknad, El Rastro, som jag minns väl från min tågluff.

Vad roligt det hade varit att åka dit med Jonna och Frida och gå på jätteloppis, strosa runt i El Retiro, käka lite tapas och sedan ta nattåget hem igen. Nu verkar det till min bedrövelse som om den förbindelsen också lagts ned. Eller så är det bara så att jag inte lyckats googla mig fram till rätt sida med korrekt och uppdaterad information om gällande förbindelser. Helst skulle sidan också vara uppbyggd på ett sådant sätt att man inte gav upp efter 20 minuter och antingen lade ned planerna eller bokade flyg istället.

Samma dag som jag inte lyckades få reda på med säkerhet om det ens går att åka nattåg till Madrid klickade jag utan besvär hem flygbiljetter Arlanda – Lissabon tur och retur för en löjligt låg summa. Det är svärmor som ska komma ned, om allt går väl, och hon ska definitivt inte åka tåg. Mycket billigare och tusen gånger enklare är det utan tvekan att både boka och att genomföra resan med flyg (i de flesta fall), men att åka tåg är ju en helt annan upplevelse och var det inte någon som sa att det var miljövänligare också? Hade man inte trott att tågförbindelserna skulle förbättras snarare än tvärtom? Borde det inte susa miljövänliga EU-tåg genom Europa snart, tåg som man kunde boka lättvindigt via någon bra EU-app, och borde det inte vara billigare än flyget?

För att ändå avsluta inlägget i lite hoppfullare ton tänkte jag länka till en artikel som jag läste någonstans om att Portugal funderar på att köpa nattågsvagnar och blåsa liv i nattågsförbindelsen mellan vår lilla utpost här på Atlantkusten och resten av Europa på egen hand. Jag hoppas de gör det och lovar att sponsra genom att boka och åka om det blir verklighet. När jag (förgäves) googlade efter en länk till den artikeln hittade jag istället denna ganska färska artikel om att ett franskt bolag ska investera i nattåg som kommer att nå även lilla Portugal, så nu håller vi tummarna för det! Det är ju inte så långt till 2024. Lagom till Frida är 18….

Här är en länk om nattågsplanerna på engelska

Här har jag skrivit om tågresor tidigare

Och här

Här nämns visst min tågluff också 

Jag ska skriva ett inlägg snart också om sist vi åkte tåg lite längre än bara till Lissabon. Från Lissabon till Porto.

Vackra Oriente i Lissabon.

Vackra tågstationen Bento do Sao i Porto

 

 

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Var god dröj………… – Bortugal

 2. Tåg är toppen!
  Ännu bättre blir det ju naturligtvis om det är lätt att boka tågresorna och att de är billigare.
  Bäst för klimatet/miljön är det absolut :D!
  Om man inte cyklar eller går förstås ;)…

 3. Ja att boka det där nattåget var ingen lek. Det slutade med att jag gick in och köpte dem på en station i Spanien på väg med bilen upp till Sverige. Men hur många kan göra så…
  Angående de nya tågen, när vi var i Spanien i september passerade vi de nya spåren där de gick mot portugisiska gränsen. Wow, tänkte jag nu får vi riktigt bra tåg. Googlade för att se när den skulle öppna. Enligt info jag då hittade så har Portugal stoppat projektet för att det inte går att räkna hem… Kanske därför Spanien inte har ngn lust att köra nattåg till Lissabon.
  Tack för länken!

  • Ja jag övervägde också att åka till stationen, men lyckades till slut boka efter många svordomar.

   Det låter inte så hoppfullt då gällande förbindelserna som jag ville tro. Det är så synd, för jag och många med mig hade hoppats på en ljusare framtid för tågresande och inte försämringar. Så blir det då ännu fler som tar flyget och så blir det en ond cirkel..

   Hoppas ändå lite…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *