Välkomna till djungeln!

!!!!…ropade en röst i högtalarna så det dånade i högtalarna över hela byn. Dånat i högtalarna hade det i och för sig gjort sedan tidigt på förmiddagen, med karnevalsmusik på högsta volym, och vid vagnarna längs gatan hade det sålts friterade grunkor, vedugnsbakat chouriçobröd, popcorn, sockervadd och öl i flera timmar redan till de tillströmmande folkmassorna som nu var spända av förväntan.

Så även vi. Vi hade absolut inte tänkt ta med hunden på karnevalen, men när jag lämnat tjejerna i deras karnevalsgrupper för smink och fix och gick för att möta Sverker hittade jag honom här. Med hunden. Det hade tydligen inte gått att gå hemifrån utan att hunden följde efter. Han hade försökt tre gånger och till slut kopplade han hunden och tog med honom.

 

 

Han ångrade sig nog lite sedan för på tisdagen ville han inte följa med till byn när vi gick för att se karnevalståget igen.

 

Vi hade varit på plats ett bra tag och nu ville vi äntligen se vad som åstadkommits på djungeltemat! Det kändes som ett tema som kunde rymma hur mycket som helst och lite till i form av djur och grönska och annat. Det kunde det också.

Efter månader av skissande, mätande, tråcklande och pysslande var djungeln redo att inta byn, i en massa olika former. Bem-vindos à selva! som det heter på portugisiska! Välkomna  till djungeln i dess vidaste bemärkelse ni också!

 

Först kom trumslagarna, utklädda till träd med färgglada löv

Följda av tigrar och tigerjägare..

 

Poserande papegojor

Giraffer (som väl egentligen hör hemma på savannen, men vilka dräkter!!) och ormar bakom dem. Kobror kanske, vem vet. På portugisiska heter alla ormar ”Cobra”

 

 

Tropiska fjärilar och en förirrad giraff

 

Jonnas grupp, som var utklädda till ”Moanas/Avaianas”

 

Jonna var feberfri men lite trött i ögonen. Inget som blev bättre av tio timmars karnevalande, men det hade inte gått att hålla henne hemma, och sämre blev hon inte heller.

Och där blev jag så uppspelt över att få syn på Jonna att jag höll på att missa en flock flamingos. Jag såg inte att de var flamingos förrän de höll upp ena handen klädd i en handske med näbb. Flamingogruppen hade ingen dans, men de tävlade i de andra två kategorierna.

Mot påfåglarna till exempel. Påfåglar kommer nog kanske från djungeln! De gör sig bra som karnevalsdräkter i alla fall!

Pandabjörnar hör väl egentligen hemma i bambuskogar, men vad bryr sig byns bad boys om det? Detta är gänget som vann i kategorin ”Dans” i fjol, utklädda till skönheten och odjuret, i ett nummer som jag blev larvigt förtjust  (sist i detta inlägg) De har tagit hem priser flera år i rad. Men skulle de få något pris i år?

 

Detta var de tävlande karnevalsekipagen. Utom tävlan deltog många fler både små och stora ekipage, som till exempel dessa:

Juicen Um Bongo med djungelsmak!

Partyelefanterna som åkte med ekipaget med vattenfallet. Det som karnevalens kung och drottning tronade på.

 

Krokodilerna

 

…som var roligast när de låg ned på rullbrädor och försökte bita folk i benen

 

Presidenten käkar tydigen arbetare

 

Byn invaderades i år också av infödingsstammar och apor från fyra olika grannbyar. De hade bara fått ihop ett ekipage vardera, jämfört med vår bys två hela karnevalståg på två olika teman. Jag tyckte inte grannbyarnas ekipage höll stilen riktigt, men det kanske är för att jag blivit väldigt lokalpatriotisk.

 

Infödingar från grannbyn

 

En vagn med bananer och kannibaler från en annan grannby.

 

En flock apor från en tredje

Estorils vespaklubb ställde upp med ett ekipage också.

 

Det tog nog en timme för djungeln att passera, och sedan fylldes det på med nöjesfält, men det sammantagna kaoset får ni se en annan gång, för nu kan jag inte lägga på mer bilder av passerande ekipage i ett och samma inlägg.

I det här inlägget håller vi oss till djungeln, och när djungeltåget gått sitt varv runt byn var det dags att klämma in alla djungelekipage i sociedaden och bjuda på presentation av de tävlandes dansnummer. Om ni tycker det är påfrestande att lyssna på i två minuter så vill jag upplysa om att när vi klev in där hade vi redan vistats i denna ljudmiljö i ett par timmar, och vi hade ett par timmar till av karnevalsrytmer och trummande framför oss.

 

Ni får inte se allas dansnummer, men Jonnas måste jag ju visa.

 

 

 

Och så måste ni ju få se girafferna dansa!

 

Nu är ni säkert trötta på karnevalstemat, och då har ni ändå bara sett hälften av själva tåget och bara en gång. Vi har sett alltihop två gånger nu, inklusive alla dansnummer. Man blir lite trött, men jag kör ett inlägg till om karnevalen tror jag, innan saker får återgå till vanlig ordning tills nästa år när det är dags igen.

Det är tröttsamt med karneval!

 

Har ni någon favorit bland djungelekipagen eller har ni också somnat?

 

 

 

 

Kommentarer
 1. Vilka kokonger till dräkter, heltäckande över hela huvudet måste vara en pina att ha på sig, Jonnas grupp och kannibalerna tyckte jag var mest djungelaktiga. Djuren var oigenkännbara om du inte skrivit krokodil, flamingo etc

  • Ja flamingo var lite svårt om de inte räckte upp handen, så det borde de ha gjort hela tiden. Men girafferna var väl bra, förutom att de inte bor i djungeln? Och jag tror att det var rätt jobbigt att dansa i giraffdräkterna, Claes! /Åsa

 2. Påfåglarna är min favorit!
  Ser himla kul ut! Nu fick jag lite inspiration till nästa års karneval här i Aracena. Disas trolldräkt gick inte hem, så att säga. Ingen här vet ens vad ett troll är för något.

  • Ja man kan inte låta bli att smittas av yran fast man inte är någon karnevalsmänniska egentligen, Christine! Och förstås imponeras av allt jobb som lagts ned på dräkter och danser! /Åsa

  • Vovven i skålen är en favorit här med men han är ju utom tävlan. Jag var också impad av juiceförpackningarna. Undrar om de inte fick dräkterna av juiceföretaget, de var så himla välgjorda! /Åsa

 3. Karnevalerna i Portugal är ”serious business”, inget fusk här inte. Min favorit är Presidenten som käkar arbetare. Men jag tror att det skall föreställa premiärministern António Costa, mycket porträttlik! Vi kallar honom för Sopmannen eftersom det var han (då kommunpolitiker) som för ett par år sedan införde den nya rigorösa ordningen för sophantering i Lissabon som ställer till problem för många av stans invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *