Livet varar två dagar, karnevalen bara fem!

Var var vi nu, innan det där med tårtljusen och katterna? Just det! Det ena karnevalståget var på väg in i byn med sitt Disneytema. Gatorna intogs äntligen av halva Ankeborgsgänget, modiga Meridor, Pocahontasar, och en hel massa figurer från Alice i Underlandet, älvor och många fler som jag inte ens känner igen. Och så skönheterna och odjuren!

carnaval 2016 tisd 001

carnaval 2016 tisd 017

carnaval 2016 tisd 018

carnaval 2016 tisd 022

Carneval sönd 2016 018

Carneval sönd 2016 021

Jonna i vimlet

Och där är Jonna!

Carneval sönd 2016 035
Carneval sönd 2016 040

Allt detta till ljudet av dånande brassemusik och en galen speaker som ropade att solen sken och att vi hade minst TRETTIOTRE GRADER VARMT vilket de kanske hade i Rio de Janeiro men knappast här i Portugal i februari. Solen värmde i och för sig skönt på söndagen men temperaturen låg nog mer i regionen mellan 15 och 17 grader.

Som om inte hälften vore nog, och det är det ju inte när det är karneval, invaderades sedan byn österifrån även i år av det rivaliserande karnevalståget med ett alldeles eget tema och egna högtalare som förstås pumpade ut ännu mer karnevalsmusik på högsta volym.

Carneval sönd 2016 022

 

En skymt av Frida

Carneval sönd 2016 051

12715668_1079428622078789_5859135867887514147_n

Livet varar två dagar! ropade speakern. ”A vida são dois dias – e o carnaval só cinco!!”- och karnevalen bara fem! Det stämmer ju att livet är kort och flyktigt, och det stämmer nog också i någon religiös kalender att karnevalen varar i fem dagar. Vi firade bara tre dagar, men på sociedaderna pågick det festligheter fem dagar i sträck med början på fredagskvällen då karnevalen invigdes med dans i fjolårets karnevalsdräkter. Man hann också med en kväll med transtema där kvinnor klädde sig i manskläder och tvärtom och en danskväll med skräcktema (Baile de Terror) som Jonna var på utan oss med en grannfamilj. Allt avslutades med Enterro de Bacalhau (Torskbegravning) på onsdagen. Jag vet inte vad torsken har med karnevalen att göra, men den brukar ju alltid vara med på ett hörn här i Portugal.

Vi tyckte det räckte gott med två dubbla karnevalståg och de tre kvällar vi tillbringade på sociedaderna under karnevalsfirandet. Vi kan konstatera att vi verkar ha lägre tolerans mot väntetider och mot ljudnivå än portugiserna men jag antar att vi börjar vänja oss! Efter ett par timmar med dånande brassemusik på gatan fortsatte partyt med ett par timmars dans till liveband på sociedaden innan man slutligen avslutade med alla karnevalsekipagens uppvisningar med musiken på högsta volym.

carnaval 2016 tisd 037

Under tiden dansades det fortfarande på sociedaden tvärs över gatan och uppvisningarna där hade inte ens börjat. Inte verkade man ha bråttom med att starta heller! Bandet spelade glatt någon timme eller två innan man körde igång med finaluppvisningen. Fridas dansgrupp uppträdde vid midnatt och de var inte yngst heller. Då hade de varit i gång tio timmar! Jonna somnade till slut på en bänk, hon som var inne på sin fjärde festkväll.

Jag hade nog kunnat somna jag med. Jag kände mig rätt mörbultad och slut av all musik och allt ståhej men vaknade till när det visade sig att min favoritgrupp från grannsociedaden skulle få den stora äran att gästspela som avslutning. De hade gjort succé och vunnit två priser på sin hemmasociedade och även här rev de ned stort jubel.

Jag är definitivt inte den som brukar spontanjubla, men det gjorde jag visst nu. Först när de gjorde en Lill Lindfors och drog av sig kjolen (hade kortkjol under) och visade sina välsvarvade lurviga ben och sedan när en av dem gjorde en frivolt. Kanske jag busvisslade också! Bäst att inte tänka på  vad det säger om mig men jag skyller på att jag rycktes med av den allmänna stämningen! Jag tyckte det var lika roligt alla fyra gångerna jag såg det här live, fast det borde jag antagligen inte erkänna.

Japp! Skönheterna och odjuren var helt klart årets storfavorit. Även min. (Ja efter döttrarnas grupper förstås!) Särskilt skönheterna! Snyggare tjejer hittar man nästan inte i byn skulle jag säga om det inte vore helt fel på väldigt många plan att säga så.

Carneval sönd 2016 076

Sa jag att allt detta upprepades två gånger, både på söndagen och tisdagen? Dubbelt av allt! Även om det känns lite som att jag fick en överdos av karneval måste jag säga att jag redan ser fram emot nästa! Det spekuleras vilt härhemma kring vilka teman nästa karnevalståg kommer att ha! Förutom årets teman har vi ju redan sett Den Zoologiska karnevalen, I sagornas värld, Varumärken och Medeltiden. Vad ska komma härnäst? Kanske Hollywoodfilmer eller Världshistorien? Yrken eller Världsdelar? Vi får vara nyfikna tills i november- december någon gång, då man brukar sätta igång karnevalsmaskineriet på nytt. Det sägs förresten att jag ska gå med utklädd i tåget nästa år, men det tror jag inte på.

Den här helgen har vi ledigt från sociedaderna om man inte räknar barnens dansrep, men redan nästa är det fullt program med spektakel igen på både lördag och söndag.

PS. Tack alla ni som röstat på Bortugal på Besökstoppen! Jag ligger i ledningen tack vare er! Ni får gärna rösta flera gånger! Nu till exempel! (till höger en bit ned)

 

Kommentarer
  1. Hej Åsa,
    Efter Carnaval (tisdag=fetttisdag, semla dag i Sverige), börjar fastan som varar i 7 veckor, fram till Påsken. Under fastan ska man låta bli köttfrestelsen, helst hålla sig till fisk. Bacalhau är en nationalrätt (sägs att det finns 365 olika recept, lika mgn som dagarna på ett år). De fattiga fick förre i tiden glädja sig med de minst önskvärda och billigaste bitar- um rabinho, uma barbatana de bacalhau. De rika åt de tjockaste bitarna. Så, kanske, troligen kommer Enterro do bacalhau, fr gamla tiders sedbruk och vanor (obs, vill ej påstå att det är så..men). Varm hälsning, Aura

    • Tack Aura! Det hade känts mer logiskt att begrava en köttbit tycker jag, men det är nog så att det kommer från gamla tiders seder och bruk. Jag ska försöka hålla mig ifrån kött fram till påsken då kanske. Det är nog ingen dum idé! Bacalhau tycker jag mer och mer om, fast jag nog provat bara fem-sex olika bacalhaurätter. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *