Portugiser i trafiken

Min lärare i portugisiska sade en gång att en elev till henne hade läst i en bok, innan han kom till Portugal, att portugiser inte kan köra bil och att många portugiser är enarmade eller saknar delar av armen av den anledningen att de ofta kör bil med bilfönstret nere och armen ute. Det var det dummaste min lärare hade hört, sade hon och man undrar ju lite hur fortsättningen av förklaringen löd. Var det omkörande bilar som kapade armarna eller?

Det får vi nog aldrig veta, och jag har då inte sett några enarmade portugiser eller kapade armar, och heller inte speciellt ofta folk som kör med armen eller armbågen ute, även om det förekommer – men inte oftare än på andra håll där det är fint väder. Jag är nyfiken på var den där eleven (en dansk var det) hade läst det där. Fake news var det i alla fall.

Min lärare kunde däremot hålla med om att folk kör som galningar här, men där blev vi för första och enda gången oense, för jag höll inte alls med. Jag tycker nämligen portugiser är väldigt lugna och fina och civiliserade i trafiken, precis som jag tycker de är annars. Sedan dess har jag mött många som håller med danskens källa och min fröken, men ingen som håller med mig. Gång på gång kommer detta upp. Här på bloggen kommer det upp ibland i kommentarer och när jag mött svenskar som bor här har det hänt mer än en gång att de kommenterat om trafiken. Inget trafikvett har de, portugiserna. Ingen framförhållning alls i trafiken. Ett helt folk utan trafikvett är de, mer eller mindre, om man får tro vissa.

Till och med mina portugisiska elever säger att portugiser är dåliga bilförare och att trafiken i Lissabon är rena galenskapen. Har du inte kört bil i Lissabon, Åsa? Jo, det har jag, och jag har aldrig märkt av någon galenskap. Jag verkar vara den enda i världen som trivs jättebra med portugiser i trafiken. Hur kan det komma sig?

Senast idag körde jag rakt in i smeten i jätterondellen vid Marques de Pompal och via Avenida de Liberdade ned till Rossio och sedan längs floden till Santa Apolónia och upp i Alfamas gränder på jakt efter en parkeringsplats. Det var inget jag ville göra, men de hade stängt av min påfart till Marginalen, som flyter så smidigt längs floden in till Lissabon, så vi fick korsa stadskärnan istället, på väg till Tjuvarnas marknad. Det var inget jag ville göra men om jag nu måste köra rakt igenom en stad så får det gärna vara Lissabon.

Nej, så blev det inte utan rakt ned för Av de Liberdade och in i ”area movimentada” som betyder att det är mycket folk och mycket trafik där.

 

Jag var lite ringrostig kanske i stadstrafiken och inte riktigt beredd på den här rutten. Körde fel i jätterondellen så det blev ett extravarv, tvärnitade vid rödlyse för att jag var så upptagen med att se mig omkring längs Avenyn, kröp fram en bit för att jag var osäker på om jag skulle byta fil eller ej, böt sedan fil ganska tvärt i sista minuten och ett tag stod jag stilla mitt på vägen i Alfama medan vi dividerade om vi skulle svänga eller inte och sedan samma sak igen medan vi avvägde om vi skulle parkera där och då eller längre fram.

Sverker var inte med som tur var, annars hade han drivit mig till vansinne med sina kommentarer och domderande, blandat med svordomar och nervösa utrop. Han tror ju att han kör bättre än jag och då får han väl tro det, men jag tycker nog att jag kör lugnare. I alla fall när inte han är med för då blir vi bägge förbannade. Han på hur jag kör och jag på honom som stör.

Barnen har till min stora besvikelse och förvåning vid ett tillfälle råkat säga att de tycker pappa kör bättre än jag, vilket de baserar på lösa påståenden som att ”jag inte verkar veta vart jag är på väg” och på att jag ofta säger saker som ”Var sjutton kom den där ifrån?”, men de har i alla fall vett att inte kommentera min körning när jag kör. Idag var det alltså lugnt och fint i bilen och jag tyckte också att samspelet med övrig trafik funkade utmärkt, kanske mer tack vare andras hänsynstagande än min körning.

Vid inget tillfälle under hela detta lite osäkra och ryckiga manövrerande genom hela stadskärnan var det någon som tutade eller skrek eller visade fingret eller hytte med näven eller vad man nu kan göra för att visa missnöje med medtrafikanter. Alla var mycket tålmodiga och verkade ha full förståelse för att jag kanske åkt fel och var lite förvirrad och osäker.

”Vet du inte riktigt hur man kör i en rondell? Inga problem, vi anpassar vår körning efter det! Ta så många extravarv du vill!” ”Vill du plötsligt och oplanerat byta fil? Okej, varsågod! Vi gör plats för dig!” ”Behöver du stanna och fundera en stund? Inga problem! Vi här bakom väntar!” Så upplevde jag trafiken i Lissabon idag och så har jag alltid upplevt den, från första början.

För att inte tala om utanför Lissabon! Om trafiken är lugn och sansad i Lissabon är den rena sömnpillret utanför Lissabon. Folk kör för sakta! Här där vi bor kan det bero på att det är så vackert. Folk är ute och finåker och vill se sig om och har ingen brådska. Längs havet är det särskilt mycket så och lite irriterande kan det vara om man själv har bråttom.  ”Kliv ur bilen och promenera istället! ”vill man ropa då, men kör dåligt eller som galningar gör de rakt inte om du frågar mig i alla fall.

Tvärtom är de ovanligt bra på samarbete i trafiken. Laget före jaget, liksom. De är väldigt bra på att släppa fram någon som vill ut på vägen eller som stannat och blinkar och behöver korsa mötande fil. Där vi handlar behöver man göra så om man kommer från vårt håll och det slår aldrig fel. Man stannar till, blinkar och vips stannar första bilen i mötande fil som i ett trollslag också och man blir viftad över vägen med en vänlig vinkning. Ingen tutar eller har sig.

Portugiser är alltså supertrevliga och tålmodiga och hänsynstagande även i trafiken. Jag står fast vid mitt första intryck från den första gången vi körde vilse i Lissabon och har inte ändrat ståndpunkt, åtta år senare.

Har någon en annan erfarenhet eller statistik att komma med är ordet fritt, men jag baserar min åsikt på min erfarenhet i det här fallet, alldeles avsett om Sverker påstår att det kan vara så att jag kanske rentav kör som en portugis, och att det är därför jag liksom smälter in i den oordnade trafiken.

Hem från Lissabon tog vi min favoritväg, Marginalen. Bilder därifrån som jag tvingade barnen att ta eftersom jag satt och tänkte på detta inlägg som jag skulle skriva innan spektaklet idag. 

Dagens fynd!

Kommentarer
 1. Pingback: Testing testing…. – Bortugal

 2. Smidigt i tät trafik, det håller jag med om. Men:
  – så många som inte stannar vid övergångsställe även när man tydligt visar att man är på väg över
  – så många som accelererar när trafikljuset är på väg att slå om och därmed kör mot rött och dessutom extra fort

  Det var en krönika i Público igår som använde ordet våld i trafiken (jfr våld i nära relationer) för när det blir kollisioner och påkörningar som faktiskt inte är olyckor utan beror på att någon kört vårdslöst. Det var bra rutet, tycker jag.

  • Här är det motorcyklisterna som är otroligt vårdslösa, men bilisterna tycker jag inte förtjänar sitt dåliga rykte. Statistiken talar dock emot mig tyvärr. Kanske lite promille med i bilden också där?

   • Promille är säkert ett problem under vissa tider i veckan, men det jag observerar händer i pendlingstrafiken vanliga vardagar, och de flesta har inte promille av något annat än sömnbrist och jobbstress då.

 3. Min syster körde bil efter Marginalen till Carcavelos varje dag till jobbet. Lugnt och sansat. En dag fick hon nog av dessa tailgaters tätt bakom och vid ett rött stoppljus gick hon ur bilen och till bakomvarande tailgater, som vevade ner rutan, när hon stod där. Portugisiska kunde hon inte då, så:
  – Excuse me, are you in a hurry?
  Jag tycker hon var cool och att det var ett roligt sätt att ta situationen.

 4. Jag har aldrig kört bil i Portugal. Jag har kört bil i Andalusien, Mallorca och Gran canaria. Paristrafiken är 19 000 ggr livsfarligare än att köra i Malaga trakten. Jag har även haft bil i Holland. I Holland var det jättelätt att köra bil, trots att det är extremt tätbefolkat och mycket tung trafik med lastbilstransporter och en miljard cyklister som man behöver väja för. Jo Malta tyckte vi var jobbigt. Men det hade nog med vänstertrafiken att göra, men vi till och med krockade… London tyckte jag var helt okej. Inte cykelvänligt när jag bodde där. Men när jag kom hem körde jag vänstertrafik i Sverige. Min pappa dog nästan av skräck.

 5. Jag tycker alla kör för fort. Om det är portugiser eller expansion vet jag inte men vi blir alltid omkörda oavsett vilken väg vi kör på. Och de är definitivt inte säkra omkörningar! Kan inte säga att jag upplevde Lissabon annorlunda, men jag blir alltid stressa i en stad av pulsen o tempot.

 6. Vid vilken ålder får man ta körkort i Portugal? Är det lika hårt som i Sverige att bli godkänd?
  Jag har ingen större kunskap om hur trafiken är i Portugal då jag bara har varit i Lissabon en gång samt tågluffat lite i min ungdom men de gångerna minns jag inga dåliga bilförare just. Inte sämre än i andra länder ;)… Men som sagt, jag vet egentligen inte alls.

 7. Ja du, jag håller nog inte riktigt med…
  När vi är i Portugal så kör jag oftast då jag har mest tålamod och inte jagar upp mig. Mannen blir vansinnig på hur de kör och har för vana att vilja jaga ikapp drummeln som gjort honom förgrymmad vilket i sin tur får mig uppjagad.
  Alltså har jag bestämt att det är jag som kör, kan möjligtvis reagera med upphöjt ögonbryn men mer blir det inte. Han säger inte emot och har blivit tillagd att vara tyst ett flertal gånger och accepterar det numera då han då kan dricka vin vid eventuella måltider där jag som nästintill helnykterist bara inmundigar vatten.
  Det som stämmer är att många har tålamod med en( har också snurrat ett antal varv i samma rondell i Lissabon) och hjälper till. Det får man ändå ge portugiserna ☺️
  Samtidigt har du de här farliga omkörningar i kurvor mm där det är en ren tur då de inte hamnar i fronten på mötande bil. Har sett en del olyckor både på motorväg och vanlig väg, speciellt vägen ner mot Algarve är omtalad. Din favoritväg ’A marginal’ var förr en av de farligare i Lissabonområdet. Idag är den väldigt reglerad så den har väl inte den stämpeln längre.
  Men som sagt, jag kör när vi är där nere för tålamod och lugn behövs i stora lass 😁

  • Det har jag också hört om Marginalen men nu funkar den bra ju. Detta med vanvettiga omkörningar är något jag ofta reagerar på här men det är då motorcyklister. De kör väldigt dödsföraktande genom vår by på söndagar, mot Cabo da Roca i gäng. Just idag såg hag fem olika mc-killar köra om vid heldraget, vid övergångsställe precis innan kurva här på ”vår väg”. Det är inget jag sett bilister göra.

 8. Äsch så farligt är det inte. Jag tog körkort i portugal. Gick hur bra som helst! …Visserligen i en mindre kuststad i slutet av december, hehe. Hakuna matata

 9. Älskar att bo här i Portugal. Portugiserna är hjälpsamma, vänliga, ganska lugna och bemöter ens frågor och konstiga portugisiska uttal med en glädje och lugn som man kan se i få andra länder.
  Men bakom ratten förvandlas de fullständigt och klorna kommer fram. Så ang denna specifika frågan håller jag absolut inte med dig. De ligger och tailgatar precis bakom alldeles för nära, helt galna omkörningar mitt i kurvor. Har bråttom och kör gärna om på de mest underliga ställen i filer eller rondeller…och planerar väldigt illa hur de ska köra säkert.
  Men man kan väldigt enkelt helt objektivt se hur illa det är i tex olycksstatistiken där Portugal tillhör de absolut sämsta länderna i Europa ( är Grekland och ett antal av länderna i den gamla Warszawapakten i östeuropa som ligger sämre till).
  Så jag håller med statistiken, det är riktigt illa i trafiken här i detta, för övrigt helt underbara land. Men vem kan vara perfekt? I am not for sure. Så man får vara lite extra försiktig och ha mkt goda marginaler helt enkelt.

  • Jag tänkte att du skulle kommentera! Jag minns att du kommenerat om det förut och jag vet ju att alla håller med dig. Till och med statistik har du på din sida. Vad kör jag omkring på för planet då kan man undra?

   • By the way. Vilka otroligt fina flasköppnare du hittade på din planet. Urfina!
    Måste vi se om vi hittar likadana toppfynd på den marknaden nästa helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *