Portugal – näst bäst på integration!

Mitt i allt rapporterande och tyckande i media om flyktingar/invandrare och hur de ska tas emot eller inte stod det att läsa i portugisisk press att Portugal är näst bäst på att ta emot och integrera invandrare. Detta enligt en undersökning gjord av MIPEX, som står för Migrant Integration Policy Index. Portugal kom alltså tvåa i deras undersökning och detta trots att man inte fick så höga poäng för rätt viktiga saker som tillgång till vård och utbildning, men man tog igen det på annat som till exempel möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden, arbete mot diskriminering och möjlighet att bli medborgare.

Vi är ju väldigt nöjda med hur vi blivit emottagna och integrerade. Alla har varit så vänliga och välkomnande och ingen har gnällt på oss fast vi är lyxflyktingar och allt. Enligt undersökningen har också de andra invandrarna anledning att vara nöjda, vilka de nu är.

Ja, vilka är de egentligen? De flesta kommer från de före detta kolonierna, som Brasilien, Kap Verde, Angola och andra afrikanska länder som varit portugisiska. De har ju fördelen att de redan talar språket, vilket ju underlättar integreringen betydligt. Portugal har sedan nittiotalet också haft en hel del invandring från länder som Ukraina och Rumänien. Barnen har skolkamrater från de flesta av ovan nämnda länder. Läs mer här om invandring till Portugal.

Jag har också försökt hitta information om hur många flyktingar Portugal tagit emot, men den enda siffran jag hittar är på en sida om återbördande av flyktingar (som jag inte hittar igen) Där stod det att Portugal tar (tog!) emot 30 flyktingar per år, en siffra som verkar för låg för att stämma fastän den är från 2008, men vad vet jag? Kanske är det så? Här står det i alla fall att det finns 455 asylsökande i Portugal, och enligt den här tabellen finns det 405 flyktingar i Portugal.

Den tillströmning av flyktingar som stora delar av Europa upplever nu har vi inte märkt av alls här i Portugal,  mer  än på avstånd, via media. Hittills har inga flyktingar – utom tydligen en enda familj – hittat hit, och det kan ju inte bara bero på Portugals geografiska läge, för kan man gå till Sverige via Ryssland kan man nog gå till Portugal också. De kanske inte känner till MIPEX- undersökningen? Den enda flyktingfamiljen som tagit sig hit blev hämtade i Österrike av en portugisisk aktivistgrupp. De befinner sig nu i São Martinho do Porto. Där har ju vi varit!

mw-860

Bilden tagen från den här artikeln

 

Snart kommer det i alla fall fler. Nu i dagarna anländer de första 120 av de 5475 av EU:s kvotflyktingar som Portugal tilldelats. Jag läser i den här artikeln (på engelska) att Portugal vill ta ett stort ansvar för flyktingsituationen i Europa, och i den här (också på engelska), men man behöver inte läsa mellan raderna för att se att det finns vissa förbehåll. Man hänvisar till Portugals dåliga ekonomi, och här kan man läsa man har varit noga med att betona att man helst ser att det är familjer som kommer då de är lättare att integrera och här att man ser detta som ett tidsbegränsat åtagande – tills den situation som flyktingarna flytt från är löst.

Flyktingarna kommer tydligen till övervägande del placerade i Casas de Misericordias, som är härbärgen som finansieras och drivs av katolska välgörenhetsorganisationer. Det är till stor del också dessa som står för social omsorg i Portugal. Misericordia betyder nåd eller medlidande – empati kanske med ett modernare ord, och i Portugal finns det 200 Misericordia-hus. En stor del av dessa har uppgett sig beredda att ta hand om de flyktingar som ska komma. Läs mer här.

Vårt närmsta Casa de Misericordia. Här vårdas mentalpatienter.

Vårt närmsta Casa de Misericordia. Här vårdas mentalpatienter.

 

De allra första familjerna, som skulle kommit just idag men vars ankomst försenats på grund av byråkratiskt krångel skulle dock placerats i rehabiliteringslägenheter som tillhör en kommun som heter Penela och ligger i ett litet samhälle med ca 6000 invånare som uppges vara positiva till det hela.

 

Bilderna från flyktingboende i Penela lånade härifrån.

Bilderna från flyktingboende i Penela lånade härifrån.

 

Penela , 01/09/15 - Reportagem na Vila de Penela sobre as expectativas do Projecto piloto Residências Paz / Peace instalação e inserção de refugiados que era se realizar na urbanização do Camela, numa primeira fase com 3 famílias Sírias e 1 Sudanesa num total de 20 pessoas. Na foto: Pormenor da Sala Principal ( Fernando Fontes / Global Imagens )

En av de saker som Portugal fick pluspoäng för i ”tävlingen” om bäst mottagande och integration var att de inte har något högerextremistiskt invandrarfientligt parti. Portugal är ett land som har en lång historia av kontakt och samexistens med andra kulturer, säger fröken Fátima. Fátima tillhör också de som tycker att Europa och då inte minst Portugal är skyldiga att dela med sig av sitt välstånd, då det ju till stor del är uppbyggt på rikedomar de roffat åt sig i främmande länder, men det är inte alla som tänker så. Det finns en ”Welcome Refugees” – rörelse även i Portugal, och som sagt vilja att hjälpa, men även ett motstånd och en hel del oro.

Redan nu ser jag i kommentarsfälten till onlinenyheter om flyktingarna och på vad folk delar i social medier att det pyr lite. Inget om bostadsbristen, som ju är ett tema i Sverige, men väl om islam, men framförallt om arbetslösheten och ekonomin, ”Ska vi inte ta hand om våra egna gamla och utsatta först?” (Låter det bekant?) .

Bilden nedan delas på Facebook med texten: Hjälp behövs! Dessa människor behöver mat, husrum, vård, utbildning och mobiltelefoner. Nej, förresten, glöm det, de är bara portugiser….

11951260_765076350287028_7295617210152131230_n

 

Den här bilden, där man frågar sig varför flyktingarna inte flyr till mer närliggande muslimska arabisktalande länder delas och gillas av en del…

11987066_856005614515641_2793087115054973361_n

Många portugiser tycker att de redan är hårt pressade av regeringens påtvingade besparingar och undrar hur EU har råd att hjälpa folk utifrån men inte sina egna. Många portugiser har varit tvungna att emigrera eller har (vuxna) barn som varit tvungna att emigrera för att kunna försörja sig, såväl lågutbildade som högutbildade. Många portugiser ska klara sig på 500 Euro/ Månad eller mindre, har föräldrar som har pensioner som inte går att leva på, och som i sin tur kanske tar hand om sina föräldrar som kanske har ännu mindre pension. Det skrev jag om här. Ord som välfärdssystem och existensmininum har en helt annan innebörd här än i Sverige, fast vi hör till samma EU.

Vilket land som vann ”tävlingen”? Sverige förstås! (Grattis Sverige!)

Ettan och tvåan, Prinsessan Victoria på visit i Lissabon häromveckan, med Cavaco Silva, Portugals president.

Ettan och tvåan, Prinsessan Victoria på visit i Lissabon häromveckan, med Aníbal Cavaco Silva, Portugals president.

 

Läs mer om MIPEX – vinnaren ( på engelska ) här!

(Känner mig lite som en utlandskorre nu – nästa inlägg får bli något helt annat!)

Kommentarer
 1. Svåra frågor och det är verkligen mycket sorgligt med det hat som nu finns. Jag minns när jag var barn och vi läste om judeutrotningen under andra världskriget att jag funderade hur något sådant kunde hända och att jag var helt säker på att det aldrig skulle kunna hända igen, nu då vi hade historia att lära av. Vad jag i min barnsliga naivitet missade var väl att liknande händelser hänt många gånger förut och fortsätter hända. Däremot trodde jag aldrig vi skulle komma till en sådan situation i Sverige, men genom att se det hat mot och den avpersonifiering som sker av invandrare idag förstår jag tyvärr hur judeutrotningen kunde hända och kan hända igen. Att vara i kärlek och sprida kärlek är det enda vi själva kan göra för att göra vår värld till en bättre plats.

 2. Wow!!! Har upptäckt din blogg av en slump och kommer nog att följa den. Jag är en portugis som bor i Sverige sen augusti 2008. Att läsa (det lilla jag har läst så länge) om mitt hemland från din synvinkel har varit (och kommer att vara) spännande ch underbart.

  • Välkommen till Bortugal Cátia! Vad roligt att du gillar min blogg! Särskilt roligt att du är portugis och gillar det jag skriver om ditt spännande och underbara hemland! Tack! 🙂 / Åsa

 3. Ja, visst är det en väldigt infekterad diskussion som bedrivs, inte minst på sociala medier. Det som kan göra mig så otroligt upprörd är alla delningar som bara slängs ut till höger och vänster utan att någon verkar var det minsta intresserad av att kolla källan till det hela! Någon enkel lösning på problemet finns naturligtvis inte, men vi får väl hoppas att det löser sig till det bästa på något vis…

  • Tack för tipset, FREEDOMtravel – Helena! Vilka vackra bilder också! Vi har varit i fyra av dem bara och några hade jag inte ens hört talas om. Nu blev jag lite sugen på att se flera av dem! / Åsa

 4. Samma diskussioner som i Sverige alltså. Visst är frågorna svåra, men det som gör mig upprörd är HUR man diskuterar. Självklart är det svårt att ta emot hur många som helst på en gång. Självklart måste vi diskutera bostadsfrågor, integrering och om det finns en gräns för hur många vi kan ta emot. Helt ok! Men när det hetsas om ”lyxflyktingar”, om att flyktingarna är förtäckta terrorister som ska ta över och göra Sverige muslimskt, att vi inte längre ska få fira Lucia (inte sant förstås, men sprids av rasistiska grupper för att skapa opinion) då blir jag tokig. Vi måste kunna diskutera våra möjligheter och begränsningar UTAN att smutskasta alla de människor som flyr med en kappsäck från länder där det uppenbarligen inte går att bo… Och än så länge tycker jag att vi är snåla om vi inte kan dela med oss pyttelite av vårt välstånd. Vad är vi för människor om vi låter barnfamiljer dö vid gränserna…? Men, som sagt, inte lätt heller och klimatet i Sverige börjar bli obehagligt, vilket märktes inte minst på attacken i skolan igår… Bra om Portugal också kan hjälpa till! Om alla länder i Europa hjälps åt blir det kanske lite mer hanterligt…

  • Jag blir också upprörd över hur man diskuterar, FREEDOMtravel-Helena. Det här tar fram det sämsta och det bästa i människor verkar det som. / Åsa

 5. Dessa frågor är så galet svåra 🙁 Man vet liksom inte vart man ska börja… Här i Tyskland (kanske synnerhet här i södra Tyskland) tar man ju emot stora mängder flyktingar. Jag har faktiskt inte hört någon prata om hur dyrt detta är, snarare ställer sig folk frågor som ”vart ska vi göra av alla människor som behöver bo någonstans?” och ”hur ska skolorna få plats med alla barn som behöver gå i skolan?”
  Jag har pratat med en flyktingfamilj som bor på vår närmsta flyktingförläggning. Där bor 500 personer från en mängd olika länder. Ingen får jobba, gå i skolan, praktisera innan de fått ett tyskt ”personnummer”. Myndigheterna är minst sagt överbelastade så byråkratin tar låååång tid. Alla på förläggningen går där sysslolösa och uttråkade. Man kan ju räkna ut med lilltån att det blir konflikter och problem 🙁 Situationen med människor på flykt i världen känns övermäktig 🙁

  • Ja just ja, Linnéa. Till södra Tyskland kommer det ju mängder! Och till Sverige. Och de kan ju inte bo på flyktingförläggningar hur länge som helst, så frågorna är ju relevanta och situationen blir som du säger övermäktig. Och frågorna galet svåra. Jag har alltid tyckt att gränser ska vara öppna, men det blir ju som sagt lätt konflikter och problem med så stora mängder människor som behöver hjälp på en gång, i de länder som det kommer många till. Och frustration över att det byråkratin tar tid. (Det känns som att man borde satsa på att skynda på den!) Här verkar det mesta handla om hur man ska ha råd, men det är ju inte så konstigt eftersom Portugal har så dålig ekonomi och har fått höra i flera år nu att det inte finns pengar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *