Portotips från en svensk nomad

Nej, det är inte jag som är den svenska nomaden som tipsar. Jag har i och för sig varit en sådan också, men nu har jag slagit rötter. Det var länge sedan vi reste någonstans och inga resplaner har vi heller, men om vi hade det skulle Porto ligga nära till hands. Vi kommer definitivt att återvända dit fler gånger.

Men nu var det inte mig det skulle handla om och inte jag som skulle skriva utan Swedish Nomad, som (också)  varit i Porto:

Jag besökte Porto förra sommaren och det var kärlek vid första ögonkastet. Vilken vacker stad, mysig och charmig samtidigt som man bjuds på spektakulär historia och arkitektur. Förutom det så kan man njuta av utsökt portvin, direkt från vingården eller vinkällaren.

Jag spenderade lite mer än en vecka i Porto och under den tiden hann jag med att göra mycket. Många som åker till Porto stannar dock bara ett par dagar, så därför har jag valt ut mina favoriter och förslag på vad man kan göra på 48 timmar i Porto.

Vad man sedan väljer att göra är ju så klart individuellt, men det kan vara skönt att ha någorlunda koll och förslag aktiviteter i förväg.

Vinprovning

Först och främst vill jag slå ett slag för Portos äldsta vinproducent, Croft, som har en mycket trevlig vinkällare i Zona Ribeirinha. En guidad tur + vinprovning kostar endast 7 Euro och ger en trevlig start på dagen.

Efter det kan du strosa runt i den gamla stadsdelen och spana in hantverken längs vattnet, eller slå dig ner på någon av de många restaurangerna som ligger i närheten.

Om du inte åker eller går över den välkända stålbron när du tar till dig Crofts vinkällare, så är detta givet på vägen tillbaka. Man kan gå både uppe och nere, så förslagsvis kombinerar man både och. Uppifrån bron kan du njuta av en fantastisk utsikt över Porto!

Porto från bron

 

Innan du beger dig tillbaka vill jag rekommendera att åka på båttur längs floden. Man väljer själv hur långt man vill åka, men om man åker tidigt kan man åka hela vägen upp till Dourodalen där vingårdarna ligger. Många av båtturerna inkluderar frukost eller lunch.

Fast inte just den här kanske (min kommentar)

Nattliv

Porto har ett av Europas bästa nattliv och det finns gott om barer och klubbar att gå på. Vill man ta det lite lugnare och inte vara ute hela natten kan man sitta i lugn och ro och sippra på goda drinkar längs vattnet på någon av de många loungebarerna.

Guidad vandringstur

Personligen är jag inte mycket för guidade turer, men i Porto är det faktiskt väl värt då det finns mycket historia att upptäcka. De majestätiska fasaderna är inte bara vackra att titta på utan bjuder även på massvis av berättelser som man kanske går miste om utan en guidad tur.

Som i många andra Europeiska städer finns en ”Free walking tour” som är gratis. Dock vill jag uppmana alla att lämna dricks ifall ni är nöjda då guiderna är mycket duktiga och engagerade , dricksen är deras enda lön.

Genom vandringsturen blir det också lättare att ”klämma” in det bästa som Porto har att erbjuda.

Prova på Francesinha

En lokal maträtt från Porto, som är minst sagt onyttig, men fantastiskt god. Det är något som du aldrig smakat förut kan jag lova. Kort kan den kanske beskrivas som en smörgås av ett matigare slag.

Den kommer i många varianter, men vanligast är varianter med bröd, korv, skinka och så klart massvis av ost. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men du får även till pommes och en sås som är gjord på öl och tomat.

Järnvägsstationen Sao Bento

Inte ett måste att göra i Porto, men det är ingen vanlig tågstation, utan kanske en av världens vackraste tillsammans med den i New York, Amsterdam och London. Sao Bento bjuder på en livlig miljö och arkitektur som får dig att tänka tillbaka samtidigt som du står mitt i det dagliga vardagslivet med tusentals människor som passerar.

Att bara vandra omkring

Det finns många gömda pärlor i Porto och bästa sättet att utforska staden är så klart att bara strosa runt. ”Gå vilse” och spara adressen till hotellet i Google Maps för säkerhetsskull. Appen går att använda offline och du kan också markera ut kända sevärdheter.

Det bästa tipset av allt är att gå i gränder som lockar. Du vet aldrig vad du hittar och plötsligt står du framför vackra målningar, charmiga små hus och trånga mysiga gränder, eller vid ett trevligt café med godsaker och kaffe, eller portvin.

Undvik att ta taxi. Använd buss och res lokalt ifall du inte bor i centrum. I centrala Porto och den gamla stadsdelen är det enkelt att ta sig runt till fots. Vill du ha en trevlig utsikt kan du även åka över floden med linbanan.

5 x ställen att besöka

  • Crofts vinkällare – Portvin på klassiskt vis
  • Casa de musica – För en ultimat musikupplevelse
  • Livraria Lello & Irmao – om du gillar böcker och Harry Potter
  • Vila nova Gaia – på andra sidan bron
  • Bufete Fase – Utsökt Francesinha

Du kan resa till Porto direkt från Köpenhamn flygplats, eller med 1 mellanlandning från svenska flygplatser. Från Köpenhamn kan du få tur och retur resa för under 1000 kronor. Bra hotell finns från 300 kronor. Från Sverige kan du hitta resor för omkring 1000-2000 kronor tur och retur.

Tackar  Swedish Nomad för det.  Här är vad jag skrivit om Porto:

Åh, Porto!

Porto runt med pannlampa

I Portos övärld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *