Påsklov? Nu?!

Kan man bli FÖR avslappnad? Ja, tydligen! Nu när vi bott här så pass länge och saker verkar flyta på lallar vi omkring här i solen och tror vi att vi har koll på tillvaron. Det har vi tydligen inte alls! I vår avslappnade tillvaro, med friskvård och språkstudier, lite sporadiskt byggande när andan (Sverkers) faller på hade vi tydligen missat fler viktiga saker, som till exempel att betala fordonsskatt och fastighetsskatt här i Portugal!

På vår pärm för viktiga papper syns det ju tydligt att vi har tankarna på annat håll!

Skattar oss lyckliga över att få bo här, men har tydligen inte full koll på läget!

 

Surfar hellre på havets vågor än in på skatteverkets hemsida!

 

Jag väntade passivt på att det skulle komma en räkning, eller ärligt talat ägnade jag det inte ens en tanke, och någon räkning på skatt har det ju inte kommit nu på det år och de nio månader vi bott här nu ungefär. Det var genom en bekant från Sverige som är bosatt i Portugal som vi fick veta att man ska logga in på nätet och kolla upp vad man är skyldig skatteverket, eller Finanças som det heter. Det är ju smidigt – om man vet om det och har inloggningsuppgifter vill säga!

Financas håller till där under palmerna!

Finanças håller till där under palmerna!

 

Vi fick ägna en förmiddag förra veckan åt att leta upp Finanças, registrera vår adress hos skatteverket här, vilket vi ju missat, ta reda på vad vi är skyldiga, betala det, samt begära inloggningsuppgifter så vi kan sköta det där lite snyggare i fortsättningen. Ingen större skada skedd egentligen men jag måste erkänna att det hela gjorde oss lite nervösa, innan vi fick det fixat. Man vet ju inte hur sådant funkar här! Fängelse, kronofodge, spöstraff, utvisning? Som det nu var blev det en inte alls särskilt blodigt straffavgift som vi snällt betalade.

Mars 2015 066

Nu när blåregnet och de där andra fina blå korvarna blommar har man ju annat att tänka på än bagateller som fordonsskatt..

 

Mars 2015 021

Knappt hade vi fått det undan så visade det sig att vi missat en annan viktig grej! Påsklovet! I mitt tidigare liv som lärare brukade jag alltid inleda terminen med att på morgonmötet i lärarrummet efter det att rektorn sagt sitt om skolverket och budgeten och statistik och bla bla bla, räcka upp handen och fråga när det var skollov igen! Det kunde säkert uppfattas som lite oseriöst men jag tyckte det var viktigt och jag var säkert inte den enda som undrade. Man behöver ju veta hur terminen ser ut rent tidsmässigt för att kunna planera sitt liv både på jobbet och privat! Sedan hade man alltid stenkoll på vilken vecka det var och hur många månader och veckor (dagar, timmar..) det var till nästa lov.

I fjol hade jag bra koll på alla helgdagar tack vare att det fanns ett papper med läsårsdata uppsatt på skolans hemsida, men i år finns där bara papperet om vilka böcker man skulle köpa inför skolstarten, och det är ju lite inaktuellt nu. Jag sa till skolvärdinnan för ett par veckor sedan att jag saknade papperet med läsårsdata på anslagstavlan samt påpekade att det är ju ganska viktigt att veta när lovdagarna ligger. Jag blev lite förvånad över svaret att papperet med datumen på hade försvunnit på första föräldramötet. Kanske fattade jag fel, men jag förstod det som att någon hade nog fått med sig det papperet hem av misstag, så därför kunde de inte sätta upp det på anslagstavlan, men att nästa lov efter karnevalslovet var påsklovet, i slutet av mars, och dit var det ju ett tag. Jag fick nöja mej med det svaret. Nu hade jag ju koll, trodde jag..

Så i förrgår fick jag hem en lapp där det stod att jag var välkommen att hämta betygen den 26:e mars och by the way så har barnen påsklov från den 20:e mars och två veckor framåt! Det är ju i typ NU! tänkte jag förvånad! Det har väl aldrig hänt i min världshistoria i alla fall att ett två veckors lov bara plötsligt har dykt upp på det viset utan att man hunnit planera för det eller se fram emot det!

Jag antar att alla andra (utom skolvärdinnan) har bättre koll, men jag vet inte var de får sin information ifrån. (Inte från skolvärdinnan eller hemsidan i alla fall!) Å andra sidan kanske man liksom automatiskt har bättre koll om man jobbar. Tur att vi inte är uppbokade med jobb, annars hade det ju blivit tokigt nu! Som det är nu har vi i och för sig språkkurs tre gånger var nästa vecka, Sverker och jag, men inte samtidigt, så det spelar det ingen större roll för oss vuxna om det är påsklov eller inte. Barnen tycker nog att det ska bli rätt skönt fast de inte klagat, trots långa skoldagar och terminsprov och allt, och vi tycker ju att det ska bli extra kul att vi nu har två veckor på oss att hitta på saker tillsammans med barnen istället för utan dem.

Det blommar påskgult både i bergen och vid havet sedan en tid tillbaka. Ärttörne och mimosa

Det blommar i alla fall påskgult både i bergen och vid havet sedan en tid tillbaka !

11075316_10152942029818183_1712198813_n Mars 2015 039

Och rosmarin till påskalammet!

Och rosmarin till påskalammet!

Vad ska vi hitta på då? Jonna hade blivit lovad en valfri aktivitet när hon lärt sig alla bokstäver i alfabetet, och då snackar vi fyra varianter av varje bokstav (stor och liten vanlig och stor och liten snirklig) och det har hon nu! Tyvärr önskade hon sig då en tur till det stora svenska möbelvaruhuset och inget annat, så det står på listan över att göra på påsklovet. Som en liten utlandsresa nästan, kändes det ju som på vårt senaste besök där!

På listan står också:

Ha kompisar hemma! (barnen alltså!)
Surfa (det var längesedan nu! För barnen alltså!)
Klättra (det var längesedan nu! För alla!)
Åka rullskridskor (barnen alltså!)
Tjuvarnas marknad
Torsdagsmarknad i Malveira
Åka på dagsutflykt till något helt nytt ställe (mitt önskemål)

Men allra först på lovet ska jag springa halvmaran. Tyvärr ser det ut att kunna bli regn, gud förbjude!!

Jag får springa fort så jag inte hinner bli blöt!

Jag får springa fort så jag inte hinner bli blöt!

Kommentarer
 1. Hej Åsa!

  Du skriver att det gäller att vara mer på sin vakt. Inte alltid så enkelt kan det tyckas.
  Jag fick av en slump reda på att jag var tvungen att registrera mitt svenska körkort här i Portugal. Så i fredags åkte min fru och jag till Santarem och gjorde detta.Det var gratis så när som på att jag fick betala1,50€ för kopiorna av mitt körkort och mitt cidadão europeo, samt ett comprovante de recidencia. Fick också då veta att det svenska kortet gäller i 2 år och att jag sedan måste skaffa ett portugisiskt körkort som sedan skall förnyas vart annat år. Detta för att jag är över 65 år. Hoppas bara att jag inte glömmer att göra detta om 2 år.

  När det gäller saker som man inte vet, så undrar jag om du vet om man skall (läs måste!) deklarera här? Jag har alltså ingen inkomst här i landet att deklarera för, då jag får min pension från Sverige. Inte heller min fru, som är från Brasilien, har någon inkomst. Riskerar vi att bli sköntaxerade?
  Tacksam för svar.

  Med vänliga hälsningar.

  Urmas Lepp
  Lamas/Cadaval

  • Just det, det där med att registrera körkort höll jag på att missa helt. Blev stoppad av polisen en gång och fick veta det då. Väldigt trevlig polis osm inte ens gav mig böter, småpratade lite om Sverige med mera. Vad gäller skatteriet är det nog bästa att vända sig till financas, ni har väl ett número fiscal/ número de contribuente? Vi fick ett sådant när vi köpte hus, för det behövde man. Sedan får man beställa ett lösenord och så får man logga in på sin sida och koll hur man ligger till. Vi får numera hem inbetalningslappar i brevlådan, det var bara det att de inte hade vår adress sist utan adressen till advokatfirman som fixade numret till oss, (kanske för att vi inte skrivit oss här ännu just då, och sedan tänkte vi inte på att ändra.) Kanske kan du ställa frågan i facebook-gruppen Vi som bor i eller vill flytta till Portugal, där finns det nog folk som har koll på skatterfrågor. Jag tror till och med det finns folk som jobbar med sådant där. Lycka till! /Åsa

 2. Hej
  Jag tycker ni skall ta en tur och hälsa på oss, kanske kan ni ta en tur till Nazaré eller Peniche när ni ändå är här.
  Det är bara 25 km resp 35 km från oss.
  I vilket fall är ni välkomna.

  Åse

  • Tack Åse! Ni verkar onekligen ha det väldigt fint och visst vore det trevligt. Jag tänkte tanken på att titta förbi när vi åkte upp till Coimbra, men då hade vi ju andra planer. Få se när det kan bli av! Tack för inbjudan! / Åsa

 3. Äh, tråkigt vuxentjafs. Vem kan hålla reda på sådant?
  Påsklov däremot…
  Vad gör portugiser under påsken? Firar de semana santa som här i Spanien? Några särskilt spännande traditioner någonstans? (Här har vi ju bland annat trumslagarna som trummar tills händerna blöder.)

  • Jag vet inte än Annika, men jag tror portugiserna vad gäller påskfirande, särskilt i Sevilla! Jag ska undersöka saken!/ Åsa

 4. Hejsan! Har precis hittat din blogg under mitt ”morgonkaffesurfande”, och det blev mycket trevlig läsning till kaffet. Tack för det! Jag kommer absolut tillbaka och läser mer 🙂
  /Marina

 5. Alltid lika roligt att läsa vad ni hittar på! Verkar ju redan finnas massa roliga planer inför lovet! Skönt med vår också! Om än lite fusk, här bestämde sig snön för att göra en ovälkommen comeback igår 🙁 ha det bra och hälsa alla!

 6. Åh så fantastiskt fina bilder du tar. Spännande att få följa ert liv i Portugal, du skriver väldigt bra :-)Oj vilken känsla att missa skatten, sånt bara funkar ju i Sverige, liksom påsklov, är själv lärare, och ja i Sverige är vi ju ibland nästan övertydliga med allting 🙂
  Sänder hälsningar från ett kallt ruggigt Småland, idag snöar det
  Hej Helena i Småland

  • Ja det blev lite ångest där, Helena! Jag tror det hade blivit svindyrt att missa fordonsskatten med mer än ett år eller så! Inkasso och sånt! De verkar snälla med sådant här, men man kanske ändå ska vara mer på sin vakt! / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *