Skolans hemsida

Skolans hemsida

Skolans hemsida


…ser ut såhär. En anslagstavla vid skolans entre helt enkelt. Någon information på nätet finns inte. Man kan även åka till sekretariatet i Cascais om man behöver information, men anslagstavlan är ju praktisk på det viset att den finns här i byn.
Vi blev hänvisade till den av damen på sekretariatet i Cascais när vi var inne och fick bekräftat att tjejerna var inskrivna och allt var klart. Vi hade haft en hel del bryderier med det men det skriver jag kanske om någon annan gång. Via anslagstavlan skulle vi informeras om vilket datum skolterminen skulle starta. Någon gång i augusti trodde hon att anslagstavlan skulle uppdateras med denna information. Via anslagstavlan fick vi även information om vilka skolböcker vi behövde köpa till vår förstaklassare.
Ännu var det bara juni så hela juli var det alltså ingen idé att undra över när skolan skulle starta. I augusti började vi hålla koll på anslagstavlan och gick förbi där ett par gånger i veckan. Information om skolböcker kom upp och vi beställde en uppsättning. Klasslistorna kom också upp och tjejernas namn stod där och var dubbelt så korta som alla andras namn. Här har de flesta dubbla förnamn och efternamn. Men inget om datum för skolstart.
Vi var även förbi sekretariatet igen för säker hets skull, men nej, de visste inte heller, men vi skulle informeras via anslagstavlan någon gång kring månadsskiftet.
Jonnas klasslista

Jonnas klasslista


Jag brukade hålla utkik efter skolbarn med föräldrar i byn och visste att han i charken i byns mataffär hade en dotter som skulle börja i förskoleklass med Jonna, så ibland passade jag på att fråga i charken om han visste något datum. Via honom fick jag i alla fall vet att man skulle gå till ett annat ställe i byn och anmäla att barnen skulle ha skollunch. Det kändes som en viktigt grej att göra. Gick dit och fick en tjock bunt med papper att fylla i och lämnade in. Klart.
En dag såg jag någon i skolbyggnaden och ropade. Det var förskolefröknarna som var där och gjorde i ordning, och de kunde informera mej om att de skulle ha föräldramöte om tre dagar. De trodde att det var föräldramöte för övriga skolbarn dagen innan. Så kan det väl inte gå till?! Det måste ju ha skickats ut en inbjudan! Tänk om jag missat det!
Han i charken hade inte fått någon inbjudan men han såg glad ut ändå, och hans fru var på mötet och såvitt jag kunde se på närvarolistan fattades bara en förälder per möte. Helt otroligt. Något sådant har jag aldrig varit med om på de föräldramötetn jag hållt i eller närvarat på i Sverige, och då hade det ändå skickats inbjudan i god tid i förväg och påminnelser på det! En f d kollega hade en gång föräldramöte där bara tre föräldrar närvarade.
Senare samma dag hade anslagstavlan uppdaterats med datum för … föräldramöte.
Två dagar senare, tionde september gick jag på föräldramöte för Frida och kände mej som ett frågetecken, men lyckades förstå datum för skolstart. Sextonde september. Då visste jag det!
Tydligen är det ingen som behöver veta exakt datum tidigare, men jag tänkter mej att det är ju svårt att boka en resa till Sverige i september och inte veta exakt vilket datum man behöver vara tillbaka.
Med oss fick vi också en låång lista på material som eleverna skulle ha med sig till skolstarten. Mer om det i ett annat inlägg.
Sedan uppdaterades ”hemsidan” med terminsdata också. Under läsåret uppdaterades den knappt alls förrän det var dags för fyrornas nationella prov. Då publicerades nämligen elevernas resultat på anslagstavlan, till allmän beskådning.
Via anslagstavlan infomerades också alla som var intresserade om vilka elever som inte uppnått målen och skulle vara tvungna att gå om en klass. Så kränkande, tänker man ju automatiskt som svensk, men egentligen är det ju så att det kommer att märkas i alla fall vem som går om och inte.
Idag är det den 24e augusti och jag vet att det inte är någon idé att gå förbi anslagstavlan än på någon vecka, men veckan därpå borde det vara ett föräldramöte och sedan dröjer det väl någon vecka till skolstart. Det är lugnt!

Kommentar
  1. Pingback: Bortugal | Lucka 9: När barnet ringer och gråter

Kommentarer är stängda.