Önskningar och farhågor inför 2015

Nyårsöften har jag avgett, summerat året som gått har jag gjort. Nu undrar vad 2015 blir för år? Jag ser verkligen fram emot varenda dag av ännu ett år i Bortugal med spänning och förväntan! Jag har tre önskningar inför 2015, om man nu törs önska något när man redan har det så bra. Det är knappt jag vågar önska mig något mer, men vissa saker som är avgörande för hur vårt år kommer att bli kan det vara bra att sätta ord (och bild) på.

Min främsta och viktigaste önskan är förstås att det ska fortsätta gå bra för barnen i skolan. Att de ska fortsätta tycka att det är kul och trivas med fröknar och kamrater och skolarbete och skutta iväg dit lika glatt som de gjort i år. Det är det allra viktigaste!

På skolavslutningen i juni. Lite sorgsna över att terminen var till ända!

På skolavslutningen i juni. Lite sorgsna över att terminen var till ända!

Min andra önskan handlar om Sverker och hans renoveringsiver. Jag hoppas att det inte blir alltför mycket byggande i år! Det har ju börjat rivas och byggas lite här och där i år och nu tycker jag det känns om att det har eskalerat och hamnat utanför min kontroll. Häromkvällen låg jag vaken och tänkte på Sverkers byggprojekt, och på hur mycket tid och energi som kommer att gå åt till dem om han ska genomföra allt han tänkt. Hans tid och energi i och för sig, men ändå! Jag bor ju här också!

Här sitter han och har rivit en vägg och murat upp en annan och ritar lite på hur det ska bli!

Här sitter han och har rivit en vägg och murat upp en annan och ritar lite på hur det ska bli!

Jag vill verkligen inte verka gnällig, men man kunde ju få vara med och tycka lite även om man inte är den händige i familjen. Ni kanske föreställer er att jag säger till Sverker att det vore fint med ett nytt kök, och så pratar vi om hur vi vill ha det nya köket och sedan bygger han det. Voila! Icke. Här kan man komma hem och så har han börjat riva en vägg, helt utan förvarning, för att han fick en idé.Han hinner åstadkomma/ställa till med en hel del mellan sina surfsessions. Han kan ju inte ligga i blöt hela dagarna.

Rivit taket till det gamla uteköket/blivande bastun(?) ”Det var ändå ruttet!”

Bilat ut en tillfällig öppning i muren, så han lättare ska kunna ta in byggmaterial..

Det är ju behändigt att ha en händig man på många sätt, så man borde verkligen inte klaga. Det är ju tack vare att Sverker är som han är som vi hamnat här, och så kan han ju laga nästan allt som är sönder, och klä om soffor till och med.

Skrapar och putsar om delar av fasaden som anripits av aggressiv murgröna

Skrapar och putsar om delar av fasaden som anripits av aggressiv murgröna till exempel. Ett helt okej och nödvändigt projekt

Sovrummet nymålat och fint!

Sovrummet nymålat och fint! Jättebra!

Sytt ny klädsel till soffan

Sytt ny klädsel till soffan! Utmärkt!

Det låter ju också väldigt bra med all idéer han har om att bygga bastu, sätta in skjutdörrspartier, gjuta en terrass, bila upp golvet för en ny trappa och allt det andra. Han kan låta väldigt övertygande, men det är så många projekt det pratas om nu och så stora, så jag blir ändå nervös och tveksam.

Är det verkligen lätt som en plätt att bila upp golvet under trasmattan och bygga en ny trappa ned till poolen där?

Är det verkligen lätt som en plätt att bila upp golvet under trasmattan och bygga en ny trappa ned till poolen där?

Befintlig trappa ned till poolen, där alla över 1.80 slår i huvet. Måste bort och där ska byggas för, fast vi ju är korta i vår familj..

Jag är inte helt säker på att det är vad jag vill. Bo på ett bygge igen, efter alla åren på Bygget. Tvärtom är jag ganska säker på att jag inte vill det, utan tycker vi ska fokusera på annat. Häromdagen sprang han runt här och letade efter en skruvmejsel och svor faktiskt lite, det var byggdamm nästan överallt och ingen idé att börja städa bort det. Det kändes nästan som att jag var tillbaka i Vikingshill igen! Vi borde kanske ta ett snack om prioriteringen och omfattningen på renoveringen, om att ta en liten överskådlig bit i taget och att prata om när det är läge att ta tag i just den biten.

Han har alltså börjat bila ned en yttervägg nu under jullovet. Han måste se om det finns en balk säger han, annars måste han gjuta en, och för säkerhets skull har han skaffat gjutstämp som stöttar upp taket invid väggen han bilar i. Sådant kan man ju faktiskt bli nervös av. Det brukar bli bra i slutändan, men vägen dit är alltför välbekant och gör mig lite orolig, ger mig lite små-ångest faktiskt.

But why?

Ifall det inte finns någon balk som håller taket uppe…

Bilar efter balk..

Bilar efter balk..

Skate och renovering januari 2014 084

Nu en filt där fönstret var! Hur länge ska den vara där? Tills väggen är riven antagligen. och väggen kan rivas först när taket är gjutet..

Bygger ställning...

Bygger ställning…

Vad det ska bli? Ett rum ut med skjutpartier ut mot poolen, med bastu och dusch utanför…

Jag antar att det är så att han behöver hålla på och bygga och fixa för att få utlopp för sin energi och kreativitet och slutresultatet brukar bli mer än bra, men det har nog ändå alltid varit en blandning av en välsignelse och en förbannelse, att han är så händig och har så mycket idéer och energi. Kanske till och med för honom själv!

Ibland brukar vi skämta lite halvt om att han är som Allie Fox i Moskitkusten, som för övrig är en utmärkt roman och film som är värd att ses och läsas. Allie/Sverker  är en uppfinnare, familjefar och visionär som ibland har lite väl radikala åsikter och idéer. När han tröttnat på konsumtionssamhället och stressen i det ”civiliserade” USA/Sverige tar  han med sig sin familj till Moskitkusten/Lissabonkusten, för att leva ett enklare och sundare liv. Det är bara det att Allie är en driven typ som inte kan låta bli att uppfinna och förbättra, och snart är han igång med att bygga upp ett helt samhälle i djungeln. Kronan på verket ska bli en gigantisk ismaskin som drivs av ammoniak…

Titta så glad han ser ut över att ha en grushög på uppfarten som vi alltid hade i Vikingshill, så han kan gjuta och putsa när andan faller på. Jag som tyckte det var skönt att INTE ha en hög där..

Lyckas vi inte hålla renoverandet inom rimliga ramar och kontrollerade former är vi snart träsket igen! Det vore ju dumt om vi skulle halka ner i byggträsket när vi nyss tagit oss ur det! Det känns absolut som att denna balansgång kan bli årets utmaning!

Lissabon 15 Dec 2014 002

Hade tänkt mig mer av det här..

Och det här..

Och det här..

och det här!  (Peter från FREEDOMtravels bild)

och det här! (Peter från FREEDOMtravels bild)

Jo, jag visade Sverker det här inlägget innan jag la ut det. Han skrattade lite och sa att det var ju bara lite grejer som måste fixas. Låter det betryggande? Något nyårslöfte om lagom renovering och större samråd ha jag inte fått ur honom, men nu när han läst det här kanske han tänker till lite. Eventuellt.

Min tredje önskning är att stranden ska komma tillbaka. Man kan ju alltid önska!

Stranden innan den försvann!

Stranden innan den försvann!

Kommentarer
  1. Jag känner ju verkligen igen det där behovet av att bygga om allting! Enda gången Peter inte bygger är när vi reser… (eller nja… ibland bygger han ju om i husbilen också, men nu finns det inte så mycket mer att bygga om i den ;)) Det är nog så det är helt enkelt… gissar jag? Tur att det finns vissa fördelar med det också! 😉

    • Ja det är egentligen synd att klaga, men jag tänker för hans egen skull mycket också, så han inte bygger in sig i ett jobbigt projekt som slukar surftid! Lite lagom portioner av renovering..Jag får påminna honom om alla vågor och dyk han missar när han bygger! Här har han i alla fall annat som drar, så vi har större chans att hitta balansen tror jag. I Sverige undrade han liksom vad han annars skulle göra?!

      • Förstår vad du menar! Men kanske ändå lättare här att hitta lite balans här där det finns surf, precis som du skriver! Sedan kanske man får vänja sig vid den där grushögen då… 😉 Här på ställplatsen finns många husbilar och en av dem har surfbräda på taket. Då började Peter prata om surf igen… Han är ganska sugen! 😉

  2. Rolig läsning 😀 Men jag förstår din frustration/småångest! Ring Arga snickaren och se till att han ringer Sverker och ger honom några goda råd…

    • Vi får väl försöka minnas de råd vi fick av honom sist, Susanna. Och Daniel, det verkar tyvärr så att han måste. Det är ju konstruktivt i alla fall, men man behöver som sagt tygla det hela. Bromsklossa lite. Jag tänkte att vi kan spara trappbygget till nästa år i alla fall. Får se hur det går. En vacker dag kommer jag hem så är det nog hål i golvet ändå…(;

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *