Lång långfredag

Förra påsken tillbringade vi ju i Spanien, så vi visste inte riktigt hur det där med påsken firades i Portugal. Vi hade ju sett i affärerna att det såldes påskägg och påskgodis i mängder inför påsken, och så ”folar”, det där brödet med ägg i..

dd3e28b33fed7cfbd891447b0e848084c1a811

googlad bild

Det har väl att göra med att fastan avlutas på påsklördagen, den som man firade igång med karnevalen. Inte för att någon har fastat, men på långfredagen äts det i alla fall inte kött utan bacalhau enligt traditionen, berättade Fröken Fátima, och sedan är det alltså fritt fram för kött och godis och bröd med ägg i för den som är sugen.

Förutom bacalhau gör de ingen grej av långfredagen verkar det som. Inga religiösa processioner här inte, eller ens stängda butiker. Vi hade planerat en utflykt och blev glada när vi såg att det var full fart i byn, affärerna och bageriet var öppna så vi kunde köpa bröd till matsäcken. Folk som ändå var lediga på långfredagen passade på att vara ute i det vackra vädret verkade det som. Det var fullt med cyklister och joggare längs vägarna, surfare, fiskare och snorklare längs kusten.

Det var alltså fritt fram att helt ostraffat aktivera sig bäst man ville på långfredagen. Jag minns att min morfar berättade att när han var liten fick man inte göra något alls på långfredagen. En gång hade han trotsat detta och lekt med tunnbandet (istället för dataspel…) och lyckades skära upp handen på tunnbandet, och sedan fick han förstås höra att det var ett straff, för att han vanhelgat långfredagen.

Men det var då. Nu är det fritt fram att ha roligt på långredagen, även i Portugal. Vi har inga tunnband, men bilen var fullastad med leksaker, för om det nu var långfredag tänkte vi hinna med så mycket som möjligt.

Fullt med leksaker!

Fullt med leksaker!

Vi började med klättring och vi var inte de enda där, men det var inga problem att hitta några leder som passade.

Påsklov 5 2015 006 Påsklov 5 2015 020Påsklov 5 2015 014

Påsklunch vid klippan!

Påsklunch vid klippan!

Allt gick åt utom ägget i vår lilla minifolar

Allt gick åt utom ägget i vår lilla minifolar

Sedan hade tjejerna och jag bestämt att vi skulle åka rullskridskor till stranden. De fick rullskridskor i julklapp sin första jul här och har hunnit slita ut varsitt par och fått nya nästa år så mycket som de åkt. Sverker brukar försöka hinna med i deras fart på en skateboard, och nu har jag tröttnat på att vara den enda som inte har hjul, så i början av påsklovet köpte jag rullgrillor. Vi hade hunnit med att inviga dem, vid den 3 km långa strandpromenaden vid Oerias, och det gick ju bra.

Påsklov 3 2015 002 Påsklov 3 2015 003

Hur kul som helst! Fast vid Oerias är det platt och här börjar banan med en kilometerlång nedförsbacke, som jag inte tycker är så ”brant” när jag springer, men när man har hjul går det undan, och bromsa vågade jag inte för det hade jag inte lärt mig. Det var bara att rulla på och se glad ut och ropa ”Ur vägen!”, vad nu det heter på portugisiska. Något ropade jag i alla fall vet jag! Barnen åkte utför och bromsade lite lagom utan problem, men de har ju övat. Sedan jämnade det ut sig och blev platt och vi klarade alla sex kilometrarna utan incidenter.

Nästan framme!

Nästan framme!

11136846_10152983578923183_2025922293_n

Sedan var det surf resten av dagen!

Påsklov 5 2015 038

Inte de snällaste vågorna, men tydligen kul ändå!

Påsklov 4 2015 135

Frida (och Sverker!)

 

Påsklov 4 2015 146

Jonna

Påsklov 3 2015 043

Bästa långfredagen ever, lätt.

Nu har jag bara två utflykter till att berätta om, men jag kanske ska varva med något lite seriösare innan jag fortsätter med ännu mer bilder från påsklovet. Vi får se.

Kommentarer
 1. Klättra, surfa och åka inlines, jag tror jag har dubbelkopior av dina barn i snoppversion 🙂
  Blir galet sugen på en roadtrip genom Schweiz, Frankrike och Spanien för att uppleva Portugals kust. I år har vi redan bestämt Kroatien men nästa år kanske?

  • Har du också sådana äventyrare och energiknippen! Grattis! (: En sådan roadtrip låter som en bra idé, fast vi skulle nog inte klara så mycket tid i bilen…det är något våra tjejer inte är bra på! Fast dina pojkar klara bilresor bra, med tanke på er påskresa! / Åsa

 2. Hejsan!
  Jag har en surffråga 🙂 Vi funderar åka till Portugal och surfa i sommar/höst, vi har siktet på Ericeira (vi är nybörjare och åker på surfläger…) Men vi har lite svårt att bestämma tidpunkt, antingen slutet av juli eller september/oktober månadsskiftet. Vad skulle du säga är en bättre tidpunkt väder- och vågmässigt? vill inte komma upp ur vattnet helt blåfrusen 🙂

  • Hej Malena! Vad gäller vattentemperaturen är det nog inte någon större skillnad. Vattnet är ju varmare efter sommaren än nu, och borde vara ännu varmare i september än i juli, men det kan komma s k ”upwelling” som kyler ner vattnet några grader. https://www.bortugal.se/vattentemperaturen-i-portugal-som-ice-bucket-challenge/. Det brukar vara riktigt varmt väder hela sommaren framför allt i juli och augusti är det ofta uppåt 30 grader. Det kan det vara i september och oktober också, men det kan vara svalare, typ kring 20. Det går på ett ut skulle jag tro. Kanske är det mindre högsäsong = mindre trängsel i vattnet i september/ oktober, plus att man liksom töjer ut den sommaren om man åker när den är slut i Sverige. Med reservation för att man är mer garanterad riktig värme i juli/augusti…. Det blir nog jättebra vilketsom! Ha så kul! / Åsa

   • Hej Åsa, tack för infon!! Tror inte jag ska visa den länken till killen, han är lite mer av en badkruka 😉 Ja, jag tror det blir bra när man än åker. Man vill ju gärna vara hemma och njuta av den korta sommarn i Sverige medan man kan (dvs om det blir en bra sommar…)
    //Malena

 3. 6 km på rullskridsor – strongt av dig som är lite ovan och fantastiskt strongt av barnen! Modigt att ens försöka, men ni verkar ju vara en sådan familj 🙂

  • Äsch det är bara att rulla på, det var inte speciellt ansträngande alls faktiskt, emn som sagt liiiite läskigt utför! Jag är också imponerad av tjejerna, men de är vana, de brukar åka rätt ofta och det blir nog några kilometer varje gång! Den yngsta har en otroligt fart och den äldsta är lite mer försiktig, men ingen av dem tycker det är jobbigt. Lite varmt om fötterna bara…

  • Jag vet inte om de är mer eller mindre religiösa än spanjorerna faktiskt, det kanske går på ett ut, men det är väl det att det inte ger sig uttryck på samma sätt. Kanske är portugiserna mer pragmatiska på något vis? De är ju katoliker och firar sina helgon, men firandet verkar mest handla om vad man äter på vissa högtider, de verkar inte ha samma böjelse för processioner som man har på sina håll i Spanien. Men – det finns här med, i mindre skala. På några håll i Portugal firas påsken med någon sorts procession, men inte i samma skala som i Spanien. (lite mer ”lagom”) De går i alla fall i kyrkan mer än svenskar, och religionen spelar en mer central roll här än i Sverige, absolut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *