Bada i Atlanten – som ice bucket challenge?

Benen domnar!

Varför tvekar alla?!


Atlanten blir aldrig lika varm som Medelhavet. Kanske är det därför så många nordbor väljer Grekland och Spanien framför Portugal. Någon annan anledning kan jag i alla fall inte se, men det kanske räcker, då många ju reser söderut just för att de garanterat ska slippa frysa på semestern.
I år har jag sett på Facebook att man badat i 25-gradigt vatten i skärgården, och att även de mest inbitna badkrukorna varit i och badat för att det varit så varmt i Sverige, både på land och i vattnet.
Här har vi haft en svalare sommar än i fjol, då temperaturen knappt sjönk under 30 förrän i september, och var uppe i 35-40 flera veckor. I år har det varit mer lagom med kring 25 i snitt. Jätteskönt på alla vis, och särskilt om man vill ut och springa!
Men vattnet! Fortfarande så här i slutet av sommaren är vattnet så kallt att man domnar av i benen om man står för länge och tvekar innan man möjligen doppar sej helt och hållet. Tur att vi inte är badkrukor! Vi badar för fullt ändå och tycker det är friskt och skönt, men ska man surfa får man ha vintervåtdräkten (3mm) på för ett inte bli kall!
Heldräkt på! Utom Jonna! ( Bilden från januari - samma temperatur i vattnet som nu)

Heldräkt på! Utom Jonna! ( Bilden från januari – samma temperatur i vattnet som nu)


Nu läste jag om det i tidningen, att det är ovanligt kallt i vattnet för årstiden även för att vara Atlanten. Tydligen beror det på något fenomen som heter ”upwelling”, som innebär att kallt vatten från djupen rör sig upp mot ytan vid kusten och blir liggande kvar där. Att den varma vinden från Afrika som kallas Levanten verkar ha slutat blåsa spelar också in, så nu har till och med Algarvekusten bara 17-gradigt badvatten!
När jag sa till min portugisiska fröken på språkkursen att det var bara 16 grader i vattnet vid Guincho och att jag läst i tidningen om varför skrattade hon bara och sa att så mycket varmare brukar det aldrig vara, men att det väl inte fanns något skönare och mer uppfriskande än att sänka ned sin stackars varma kropp i iskallt vatten!
Skönt? Jag och min fröken tycker det!

Skönt? Jag och min fröken tycker det!

Kommentarer
  1. Hej! Vilken härlig blogg för oss som drömmer om att ta steget. Maken bodde i Cascais på 90-talet. Vi var där nu i juli och det var askallt i vattnet längs hela Ginchu- sidan, bl.a praia da Adraga. Men så åkte vi över till Costa da Caparica , Sesimbra och Setubal och där var det mycket varmare. Kanske har ni redan provat där annars är det ett tips :). Ska följa din blogg hädanefter!

    • Hej Åsa :)!
      Jättekul att du hittat till min blogg och vill följa den och tack för tipset! Vi brukar faktiskt åka till Caparica och Sesimbra och en lagun söder om Lissabon ibland! Jag ska nog få in några inlägg från sådana ställen som ju finns på nära håll! Vid stränderna i Cascais och Estoril är det också nästan alltid varmare i vattnet än just Guincho, så där är vi ofta också, men bästa surfen har vi närmast vid Guincho, så det blir ofta att vi hänger där! Tur att vi inte är badkrukor som sagt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *