Julbyar och julstämning i Portugal (Lucka 20)

Det finns ingen jul i Spanien, skriver Annika i Sevilla på bloggen Casa Annika och jag håller delvis med också vad gäller Portugal, men bara delvis. Det där med nöjesfält och sockervadd kan inte jämföras med äkta julstämning hur grällt och sött det än är, eller snarare just för att det liksom bara är grällt och sött och saknar det där stillsamma luddiga med levande ljus och tipptapp som hör riktig julstämning till. Jag skrev lite funderingar på samma tema i fjol också.

Jag vet inte hur det är i Spanien med den saken, men här i Portugal kan man i alla fall inte anklaga dem för att inte försöka skapa det som vi i norden kallar julstämning, på vissa ställen mer än på andra. I Óbidos till exempel, en timme norr om Lissabon, bygger man upp en julby varje år och går all in med låtsassnö och pulkabacke för att man ska få den rätta känslan. Mina spanska klasskompisar har varit där med sina barn, men vi skippar det i år med. Vi längtar inte jättemycket efter låtsasvinter, eller riktig vinter för den delen heller!

 

Obidos_Vila_Natal3

Julstämning eller kitsch?

Lånade bllder från VIla Natal de Óbidos

Lånade bllder från Vila Natal de Óbidos

 

Obidos_Rampa_Treno2Vila-do-Natal-B_20141027145933_20141028190116

praça-das-arvores

vn0809-2

Lite over the top kanske. Det blir lätt lite nöjesfält över det hela.

 

Tydligen finns det en konkurrerande julby som heter Cabeça, som satsar lite mer på en ekovänlig och nedtonad julstämning. Ett ganska smart sätt att dra folk till byn och göra sig en liten extra hacka på saker som granris och kottar, som annars bara ligger och skräpar. Det ser lite mysigt ut tycker jag. Cabeca kallas också LED- byn har jag hört, på grund av all (mindre miljövänliga) julbelysning som behövs för att få kottarna ska komma till sin rätt efter att solen gått ned. Det är väl först då det blir lite juligt egentligen. Julpynt i dagsljus är nästan som aftonklänning och för mycket smink i dagsljus. I alla fall om det inte finns snö.

960183_588728687928708_2364483640108325212_n

BIlder lånade från nätet.

 

1403393_380779142056998_1829983564_o

Självklart är det tanterna som gör jobbet!

 

11176050725_5203310fe7_z-470x330

cabecaNatal

Låtsassnö, antar jag, men man vet aldrig!

 

images

Som ett riktigt julkort!

 

 

principal-90_1

Stämningsfullt väl?

 

I år byggdes det inte upp någon julby i Lissabon, som för två år sedan när jag var där med barnen och häpnade över livs levande kameler och renar och dvärgar och mådde lite illa av spektaklet, men det är juligt på gator och torg i år med.  Lite mer lagom. I år när stora delar av Sverige är snöfritt är det väl nästan inte juligare på julmarknaderna här än där?

 

lissabon dec 2105 187

lissabon dec 2105 188

Inte så grällt och pråligt! Mest hantverk och lokala delikatesser i bodarna.

lissabon dec 2105 189

De ville inte gå in till tomten (och jag förstår dem!) men de gillade tomtetjejen!

lissabon dec 2105 193

Julgran fulgran!

 

Det där julmyset som Annika saknar i Spanien tycker jag nog inte vi behöver sakna, men det är nog bara för att vi har eldstad. Inte för att den räcker för att värma upp huset till svenska inomhustemperaturer, men om man sitter nära värmer den ju, och den genererar massor av mysfaktor. Dessutom har vi ju bakat pepparkakor och tittar på julkalendern varje dag, men så är vi ju heller inte portugiser. Om portugiserna julmyser vet jag inte. Jag tycker de mest verkar hänga på sociedaderna och förbereda inför julfesterna. Det är en febril verksamhet på sociedaderna hela december; det pyntas och sys dräkter och tränas och fikas kvällar och helger. Mer om det i en annan lucka kanske.

Skolans julfest som jag var med och fixade kan ni få läsa om i morgon. Bara där var det julstämning så det räcker till resten av luckorna nästan och då har vi ännu inte varit på sociedadernas julfester. Dem ska vi gå på idag, två stycken samtidigt, en på varje sociedade! Hur ska det gå?

Vad tycker du Annika? Är portugiserna (åtminstone) bättre på julstämning än spanjorerna?

Och ni andra? Hur är det med julstämningen hos er?

Kommentarer
 1. Men så mysigt det ser ut i Cabeça! Helt klart något för mig, svag för det pittoreska. Och inte är det mycket till julstämning vad gäller väder i 80% av Sverige heller. Rekordvarm december, gröna gräsmattor och grusiga barn.

  • Ja visst såg den lite mysig ut, den byn, A-mamman! (: Hoppas ni får till julstämning trots brist på snö i Sverige också! /Åsa

 2. Man får väl ursäkta spanjorerna eftersom de ju inte har samma koncentration runt själva julafton/juldagen.

  Det finns många väldigt fina ljusdekorationer här, tycker jag. Avenida da Liberdade med julbelysningen tycker jag är fin. Och jag tycker om julkrubbor. Jag önskade mig så intensivt en sådan när jag var liten och vi inte hade det hemma. Så nu har jag flera stycken miniatyrkrubbor, sådana där som inte är lösa figurer utan allt-i-ett, som det ofta finns på hantverksmarknader här. När jag ser en jag gillar köper jag. Fast jag måste tala lite tyst om det, för presidentens fru samlar på julkrubbor och det är lite lagom tacky. Men snart får vi ny president – då behöver jag inte smyga längre!

  Så har jag väl lärt mig att se selektivt och låta bli det jag inte tycker om. Och som skåning är jag definitivt inte beroende av snö för julstämning. Jag tror inte att jag har upplevt mer än ett halvt dussin vita julari mitt liv. och då levde jag ändå de första 23 åren i Sverige på heltid.

  • Ja visst är det fint med ljulbelysning, Annannan! Jag samlar inte på julkrubbor men vi har en som Frida gjorde på skolan i fjol och en i form av kylskåpsmagneter som vi fått i något sammanhang. I morgon blir det en fin julkrubba i luckan! En levande! /Åsa

  • Haha! Ja jag såg julstämningen i Dubai och rosa flamingos eller vad det var i Singapore! Galet verkligen, och helt ologiskt. Julkrubbor med låtsassnö..Haha! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *