Julstämning i Bortugal? (Lucka 23)

Förra året fick jag en överdos av julstämning, så i år tar jag det väldigt lugnt. I fjol fick jag för mig att vi skulle åka in till Julbyn i Lissabon med barnen, jag och en väninna. Det ordnas en sådan varje december i Óbidos i närheten av Baleal och i fjol även i Lissabon. Jag blev väl nyfiken. Jag vet inte vad det flög i mej, men jag hade till och med klätt barnen i tomtedressar! En lätt obehaglig upplevelse blev det, lite av en snedtripp i stil med besöket på möbelvaruhuset. Här flyttar man till sol och värme och så är man plötsligt i låtsas-Nordpolen, med en salig blandning av bibliska figurer och tomtar… En upplevelse som jag helst avstod ifrån i år. Jag tyckte det blev helt fel när man försökte göra ett nöjesfält med jultema!

Varför?

Varför?

I år tyckte vi det räckte med julskyltningen i Cascais. Den var lite mer lagom, så när vi korsade Praça de Commercio i centrala Lissabon häromdagen och upptäckte att där pågick juljippo i form av skridskorink med plast-is, ett jultåg draget av en ren, en tomte i en snöglob som man fick köa för att bli fotad med, stannade vi inte till utan lurade med oss barnen därifrån med löfte om glass.

December Lissabon 2014 025 December Lissabon 2014 031

 

Det retar mig ändå att jag vid vårt besök på Julbyn i fjol inte fick någon bild på dvärgarna (!) som var utklädda till tomtenissar, den levande julkrubban (ja Jesusbarnet var en docka, men de andra var livs levandes! Inklusive djuren!) De vita ugglorna och de vita kaninerna som väl skulle påminna om julen eftersom de är vita som snö (lite långsökt kanske!) blev inte förevigade. Kamerabatteriet tog slut! Ni tror jag överdriver, men det gör jag inte.

De tre vise männen som kom med levande kameler fick jag bara med en tredjedel av!

De tre vise männen som kom med levande kameler kom med på bild i alla fall!

December 2013 032

December 2013 033

Provkör släden..

 

Snö fanns det förstås inte, så istället pumpades det ut någon sorts skumflingor som skulle föreställa snö. Det snöade också inne i … ja vad heter såna där som det snöar i när man skakar på dem? Det var barnens favorit. Mindre kul att man måste köa 40 minuter! Jättepopulärt att hoppa runt i låtsassnöstorm av frigolit i en uppblåsbar snöglob tydligen!

1473027_10151928734938183_2009161401_n

Ja se det låtsassnöar...

Ja se det låtsassnöar…

 

Poserar för förra årets julkort på Julbyn i Lissabon.

Poserar med bomull  för förra årets julkort på Julbyn i Lissabon.

 

Om man tänker efter är det ju helt absurt alltihop! Av någon anledning verkar det finnas en längtan efter en vit jul även här, och säkert på många ställen där snö, renar och granar och allt det där inte hör hemma. Tänk så exotiskt ett vinterlandskap måste te sig för dem som aldrig upplevt det! Vilket privilegium egentligen att ha fått uppleva något så exotiskt som riktiga vinterjular! Det är ju en mycket liten del av världens befolkning som ens kan drömma om en vit jul. Men vad har vinter och snö ens med Jesu födelse att göra? Och julgran? Ska man minnas Jesu födelse så är det ju mer palmer man bör satsa på än granar. Det är ju inte precis så att julgranar, renar och tomtar hjälper oss att minnas varför vi firar jul egentligen. Snarare känns det som ett påhitt för att skapa förvirring.

Ett tyskt påhitt är det, om jag inte minns fel, men det är alltså tomtar och granar som gäller även här vid jul, och julklappar och julmat den 24:e, fast här är det bacalhau som serveras på julafton, eller Noite de Consoada som den heter på portugisiska. De trofasta kanske går på Missa de Gallo, midnattsmässa också.

Jag tror varken på tomten eller Jesus. Jag längtar inte efter snö och vi har ingen gran. Däremot är jag glad över glöggen och brasan som ger mysig värme när solen gått ned och temperaturen sjunker. Jag är också glad över de fina röda blommorna som blommar i trädgården i december i år! Det får räcka som julpynt!

Julpyntat och klart liksom!

Julpyntat och klart liksom!

Julstämning, check!

Julstämning, check!

Vi hade tänkt grilla på julafton faktiskt, och om vi har tur och det är som de senaste dagarna på själva julafton så kan vi nog äta lunch ute. Det blir kanske lite som som svensk midsommar nästan! Ska vi duka ute eller inne? Om det är bra vågor kanske det blir en julsurf?

Lunch ute dan före dan!

Lunch ute häromdan!

Men barnen då? De har inte ens nämnt ordet julgran, men de har lagt paket under det stora trädet vi har inomhus. Sådant de pysslat ihop på skolan och knappt kunnat hålla tyst om vad det är. De är glada över att mormor och morfar är här på besök och så ska de förstås också få paket! Ett par stycken i alla fall!

Paket under the christmas tree.

Paket under the christmas tree.

Less is more. DET tror jag på i alla fall.

 

 

Kommentarer
  1. Pingback: Testing testing…. – Bortugal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *