Greta på karneval

Det var väldigt vad februari månad gick fort fast den var extra lång i år! De första tre veckorna sprang förbi alldeles obemärkt och sedan var det plötsligt karneval. För att minnas vad som hände innan karnevalen måste jag kolla på bilderna i mobilen. Där ser jag att jag inte bara jobbat och promenerat hundar utan att vi också varit på stranden minst en gång (men inte badat) och varit in till Lissabon en dag för att fixa pass.

Det var inte mycket som fastnade på bild och ännu mindre som hamnade på mitt instagramkonto. Där kan ni i alla fall titta om ni är nyfikna, för här har vi inte plats för sådana bilder idag. (asawinald heter jag där). Här blir det nu karnevalsbilder för hela slanten. Snart.

Det blir bilder från vår sjunde (!) karneval i Portugal, den sjätte som vi har barn som deltar i och den första som vi har en karnevalsprinsessa i. Vi försöker minnas alla teman och dräkter hittills och det blir ju 14 stycken, eftersom karnevalen i vår by har två teman varje år.

Ni kan kolla här om ni orkar och vill:

Djurpark och Sagornas värld

Varumärken och Medeltid

Framtiden och Disney

Nöjespark och Djungel 

Spel och Sagoväsen

Musik och Superhjältar

I år var ett tema ”I havets värld” och det andra helt enkelt ”Godsaker”, vilket ju rymmer fantastiska möjligheter och kreativiteten flödade som vanligt. Jag var förstås insatt i processen i tjejernas grupper i år också, en process som började redan i december. I stort sett följde det hela det vanliga outgrundliga mönstret, att någon har med sig en bild, någon ett tyg, någon syr något och till slut blir det något, som om det vore en rent organisk process, men i år körde vi faktiskt fast lite och viss oenighet rådde kring om munken skulle vara vertikal eller sitta runt midjan och om fisken skulle ha stjärt eller inte, men till slut fick Frida silvriga fiskfjäll och en slöjig fiskstjärt och Jonna en glasyrmunk runt midjan. På med smink och glitter och dånande brassemusik och karnevalen kunde börja!

Det hade inte funnits så mycket mer att säga om det om inte Greta hade dykt upp. I bägge sociedadernas jättetält där karlar och gubbar jobbar med att snida ut figurer i frigolit all ledig tid mellan jul och karneval hade man alltså spånat sig fram till att samma lilla figur absolut måste få trona på karnevalsvagnen, fast hon väl inte har så mycket med godis och havsvarelser att göra. Vad är oddsen för det? Vår svenska lilla Greta som ska rädda världen, med flätorna och den gula regnrocken. I frigolit.

Greta med skylt om skolstrejk i sällskap med presidenten (är det väl?) i klädd gula badbyxor. Och glass som smälter.

Greta och en fabrik som släpper ut föroreningar i havet.

 

Nu borde jag förstås skriva att det är helt fantastiskt och jättekul, men jag är mest förvånad och lite skeptisk. Rädda världen måste vi förstås göra, men jag måste säga att jag inte hakat på Greta-hajpen riktigt och jag trodde inte portugiserna gjort det heller. Inte ett ljud om några fredagsstrejker har jag hört av tjejerna eller någon annan, så jag blev faktiskt förvånad. Visst vet jag att hon landsteg i Lissabon och så vidare och det var en rätt stor manifestation i Lissabon men annars har saker gått sin gilla gång här och inte så mycket har sagts om det.

Jag tyckte alltså att det var överraskande att Greta fick en huvudroll i bägge karnevalstågen, men det var ju roligt för henne. Jag unnar henne allt gott och hoppas verkligen att hon kan göra skillnad med sin kampanj, men jag förstår bara inte alls varför hon uppmanar barnen att strejka från skolan. Var finns logiken i det? Skolan skadar väl inte miljön, utan snarare tvärtom! Är det något som alltid behövs så är det väl kunskap! Kan de inte demonstrera på helgen och köpstrejka i stället? Det skulle ju faktiskt göra skillnad!

Med gnälliga hälsningar

/Sura tanten

Förutom det faktum att jag är en bitter gammal lärarinna bidrar nog kanske den där influensan jag drog på mig på karnevalen lite till min gnällighet gällande Greta (och i allmänhet) men så känner jag i alla fall. Jag känner mig också allmänt svag och trött ända in i märgen, ja ända in i själen nästan. Efter karnevalen och influensan låg jag nämligen helt däckad i fyra dagar med någon sorts influensa och har inte haft så ont i kroppen sedan på BB. Fortfarande är jag inte riktigt mig själv, men är på bättringsvägen. Snart kan jag gå mina hundrundor igen. Då blir jag nog gladare.

Kommentarer
 1. Pingback: Karnevalsförberedelser och resplaner – Bortugal

 2. Barn har inte många maktmedel som de kan ta i för att få upp ögonen på oss vuxna. Och även då, kan föräldrar som tycker att barnen ska absolut gå i skolan istället för att strejka, har makten att få de gå i skolan ändå. Vem kommer att få få upp ögonen, om barnen bestämmer sig att sluta konsumera?? Knappast. Men att vägra skolan är uppseendeväckande (här i västvärlden!). Jag tror inte att det ger fel signaler, barn är mycket mer medvetna om skolans betydelse för deras framtid, mer medvetna än vi tror. Däremot visar strejken delvis att ”vi ska räknas med” och delvis att lära sig påverka makten. Två viktiga lärdomar i praktisk utförande som de kanske inte får om de följer alla regler.
  Däremot tycker jag att det är för lite fokus på hur illa beter sig vuxna som ger sig i personliga angrepp mot ett barn som vågar sticka ut med sin åsikt. Vidrigt! Fast jag har knappas träffat ens en vuxen människa med så stark integritet som Greta:)
  Även hennes budskap drunknar i ibland i för mycket svammel kring allt annat än det hon egentligen kämpar för. Hon strejkar för att väcka uppmärksamhet men förespråkar livsstilförändring och jag önskar att det är det som vi hade fokus på. Så heja Greta:)
  Och dina härliga och glada flickor i årets festival:)

  • Det är sant att det riktas mycket fult hat mot Greta, vilket jag har svårt att förstå, men jag håller inte med om att köpstrejka inte skulle väcka uppmärksamhet. De skulle få med sig föräldrar och som konsumenter har vi stor makt. Det största hotet mot miljön är ju vår konsumtion, resor med mera. Jag tror det finns bättre sätt att uppmärksamma miljön än att skolstrejka. Eftersom jag jobbat i skolan vet jag att det är viktigt att jobba med attityden mot skolan och mot kunskap. Kunskap om hur vi kan bromsa hotet mot miljön genom att ändra våra konsumtionsmönster till exempel. Men visst, ibland helgar ändamålet medlen, så om de uppnår något genom att skolstrejka, fine! (Men jag är som sagt tveksam/pessimistisk) /Åsa

 3. Otroligt karnevalståg!
  Greta är en av de få som har fått upp ögonen hos många människor om hur illa det står till med klimatet tycker jag. Att skolka en fredag då och då kan inte avgöra barns framtidsutsikter men bäst vore om de inte skulle behöva det utan att alla människor, både ”vanliga” och makthavare av olika slag, kunde förstå hur illa det står till med vår planet. Enligt alla forskare. Så Heja Greta!

  • Jo att hon får folk att uppmärksamma miljöfrågan är absolut lovvärt, och inte avgör fredagsskolket barnens framtid, men det drabbar skolan och ger fel signaler om skolan tycker jag, som om skolan vore en del av det man protesterar mot. Annars absolut heja Greta!

  • Ja det är roligt med all kreativitet och glädje kring karnevalen, år efter år som du säger. Jag vet att du är ett stort Greta-fan, men man behöver ju inte tycka lika om allt. Vi kan enas om att vi bryr oss om miljön och klimatet, både du och jag. Och Greta.

   /Åsa Winald

 4. Ber om ursäkt för eventuella konstiga länkar som dykt upp när man öppnar inlägg via mailen. Ska försöka åtgärda detta snarast!

 5. Jag tycker inte om strejk alls. Jag bor ju i Paris och har verkligen tröttnat. Inga flyg, ingen taxi, ingen tunnelbana, inget tâg, ingen skidlift, ingen sophämtning, ingen post… Det är lite för enkelt att förstöra, kasta sten och kritisera? Gillar inte demonstrationer och revolutioner. Jag tror mer att man ska jobba sig fram med ett steg i taget och försöka jobba tillsammans… Men Greta var kanske ett barn som inte trivdes i sin skola. Och tvingades vara där. I en värld med vuxna som strejkar. Varför inte barn. Det är fint att hon engagerar sig. Att förnya sig är ju inte helt enkelt. Jag är glad att hon fick stort inflytande. Men jag tycker inte om strejk… Era karnevaler är underbara däremot.

  • Jag kan tänka mig att man vill strejka om man har taskiga arbetsvillkor och löner i vissa branscher, men hur effektivt det är vet jag inte. Just i det här fallet med skolstrejk är ju strejken helt felriktad och det stör mig som sagt. Demonstrationer gillar inte jag heller och återigen – i det här fallet (med Gretarörelsen) så gör man mest skillnad om man skaffar kunskap och ändrar konsumtionsbeteende tänker jag. Jag vet inte direkt om jag tycker det är bra att Greta får så mycket uppmärksamhet (speciellt för henne själv) men att miljöfrågor uppmärksammas är alltid bra och väldigt viktigt, så så långt är jag med!

   /Åsa

 6. Man kan inte annat än gapa och helt fascineras över dessa karnevaler! Och så undrar jag en liten sak, vem betalar för hela fadderullan? Jag menar, dräkterna måste ju kosta en hel del! Det ser ut som att de har likadana skor på fötterna, med matchande skosnören. Och vad händer med dräkterna sedan? Får ungarna behålla dem? Ni skulle kunna ha ett litet rum som ett museum till slut! Jag menar, ni har ju ett tomt hus … 😀

  Om dina Greta-tankar kan jag inte annat än hålla med i ditt resonemang. Klockrent.

  • Vi har en låda på vinden med dräkter, men med tiden lär det bli fler. I år fyllde karnevalen 40 år så de som var med från början har nog vinden full! Skorna köper vi billigt hos kinesen och dem brukar de använda även efter karnevalen. Det brukar gå på 50-100 euro inkl sömnad så det är ju inte gratis, men ändå något många tycker är värt det. Man får faktiskt 20 euro av kommunen som bidrag (per person) och det är ju alltid något.

   (I år sydde vi inget själva. Bägge grupperna anlitade sömmerskor här i byn. Folk som kan behöva inkomsten, så det är ju bra! )

   Och som sagt, det där med skolstrejk stör mig. Det ger helt fel signaler tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *