Den portugisiskaste byn?

Jag fick ett länk med Portugals vackraste byar från Helena och Peter som driver och skriver bloggen Freedomtravel nyligen. De firade ju nyår med oss då de hade vägarna förbi på sin Europaturné, som de fortfarande befinner sig på. Jag tror de är bekymrade över att vi rör på oss så lite här i Bortugal, alltså rent geografiskt, och ville väl inspirera oss till lite mer utflykter i vårt nya avlånga land. Lite inspirerad att se flera av dem blev jag faktiskt, fast jag ju tycker att vi bor i den bästa byn av alla.

Här är länken!

Villages-In-Portugal-9

Den mest inspirerande bilden enligt mig. Byn heter tydligen Marvão.

Den byn skulle jag gärna besöka, men hur prickar man in det så att man är där just när molnen driver in sådär coolt? Det kan de i och för sig göra över våra berg också när man inte har kameran till hands, men den här bilden gjorde ändå nästan att jag satte mig i bilen och körde dit direkt. Hur långt kan det vara? Tjugosju mil bara!

Nej, vi har inte varit i Marvão ännu, men vi hade i alla fall redan hunnit besöka fyra av byarna: Óbidos, Nazaré, Ericeria och Monsanto, fast jag skulle nog nästan kalla Ericeria och Nazaré för städer, men det är kanske för att jag kommer från en liten by själv så allt som har mer än en vägkorsning känns som en stad.

Nazaré och Ericeria har jag skrivit om förut, och Óbidos kanske jag får anledning att berätta mer om någon annan gång men om Monsanto, som inte bara toppar listan utan också en gång utsetts till Den Portugisiskaste Byn ( jag tycker nog att vår by är portugisiskare ) kan jag berätta lite mer om nu.

Jag hade sett bilder på byn med stenbumlingarna och råkade nämna den för våra spanska vänner när vi var i Spanien på besök den där påsken och spanade in fina spanska bergsbyar och fick då veta att om vi tog en annan väg hem kunde vi passera stenbumlingsbyn på hemvägen, för den låg alldeles på andra sidan gränsen, inte alls långt från Coria där vi var. Monsanto hör till ett område som heter Idanha-a-Nova. Är inte det ett vackert namn?

Klart vi åkte dit! Bilderna berättar vad byn är känd för, men man kan ju nämna att det funnits bosättningar där ända sedan stenåldern och sedan har romare och morer och annat löst folk passerat revy. På 1950-talet bodde där strax över 3800 personer, men sedan dess har befolkningsmängden sjunkit till strax över 800. Vi såg mest gamlingar och katter, och det var tydligt att byn numera levde mest på turism, och knappt det för den ligger ju lite avsides, men för bara någon generation sedan var där väl liv och rörelse i gränderna och barn i skolan. Trist utveckling tycker jag, att byarna avfolkas och i stort sett bara de gamla blir kvar.

Ingen portugisisk by utan gamlingar och katter !

Ingen portugisisk by utan gamlingar och katter !

Mars-april 2014 165 Mars-april 2014 179

Jag fick utstå en massa skämt om hober från Sverker förstås. Ett litet internt skämt från när vi var och såg Sagan om Ringen på bio och Sverker ropade ”Titta Åsa, en hel by där alla ser ut som du!” när man fick se hob-byn. (hobbyn?) Och visst kunde man tänka sig att det bodde små hober i de hobiga husen i Monsanto.

Det blev många bilder, men inga hober, förutom vi då.

 

Mars-april 2014 146 Mars-april 2014 151 Mars-april 2014 152

Att byn ligger på en bergstopp och har en fantastisk utsikt ger extra pluspoäng

Att byn ligger på en bergstopp och har en fantastisk utsikt ger extra pluspoäng

 

Mars-april 2014 157

Vätskepaus

Mars-april 2014 155 Mars-april 2014 166 Mars-april 2014 169  Mars-april 2014 176 Mars-april 2014 177 Mars-april 2014 181

 

Vi knatade runt i byn ett par timmar innan vi åkte vidare mot vår egen portugisiska by. Har ni vägarna förbi, missa inte Monsanto i Idanha-a-Nova!

Titta så vackert på kvällen! Lånad bild!

Titta så vackert på kvällen! Lånad bild!

 

Nu i november ska vi inte åka till någon by i alla fall! Jag har lite stressigt nu nästan för jag behöver plugga järnet till mitt prov i portugisiska. Några blogginläggg ska jag väl få  ihop ändå tror jag, om inte annat har jag några på lager. Den där om den första kyssen har legat i pipeline rätt länge och tvekat så den dyker nog upp snart någon dag om jag inte har något färskt att ta till.

Kommentarer
 1. Pingback: Ny säsong av Game of thrones spelas in i Portugal – Bortugal

 2. Pingback: Bortugal | Bortugal fyller fyra år!

 3. Pingback: Bortugal | En by på min bycketlist

 4. Portugal borde man ju verkligen besöka nån gång! 🙂 Vilken ort skulle du rekommendera för ”oskulden”? 😀

  Och så häftigt det ser ut att bo bland molnen… Fast ja, jag skulle nöja mig med att bara besöka platsen tillfälligt, tror klimatet där uppe skulle vara lite väl rått för mig för att bo där under längre tid…

  • Jag skulle rekommendera Cascais, med dagsutflykter till Lissabon och Sintra till exempel, eller Lissabon, med dagsutflykter till Cascais och Sintra, Maria! Det finns hur mycket som helst att se här inom liten radie, och man kan ta sig fram med buss eller lokaltåg om man inte vill hyra bil! Kolla runt litepå bloggen får du se. Nästan alla ställen ligger nära varandra i Lissabon/Cascais/Sintra-trakten! (utom byarna o detta inlägg och några andra ställen jag skrivit om, som Porto och Coimbra) / Åsa

 5. Så mysigt det ser ut, men lämna det dåliga upptäckarsamvetet hemma du. Du verkar ju inte lida allt för mycket av din fina by därhemma precis. 🙂

  • Nej, det är rätt skönt att inte känna det där behovet av att åka någonstans alls, Marie! Ni ser ut att ha det härligt ni med! / Åsa

 6. Wow!b Vilka byar.. både den bland molnen men den med stenbumlingarna vill jag bara besöka imorgon typ.. lite långt från Indien dock så jag får vänta tills jag är hemma igen.. som en sagoby. Kul att få resa och få ta del av vardagslivet i Portugal via din blogg. Hoppas ditt prov går särdeles bra när det är dags.
  Kram från Liv

  • Indien och Seychellerna är inte illa det heller, Liv, men visst finns det mycket som lockar i Portugal. Det känns som om jag kommer att ha fullt upp här länge till! Kul att följa dina äventyr också, Liv och tack för lyckönskningarna. Det känns som om det kan behövas! / Åsa

 7. Vilka fantastiska bilder! Och alltid lika kul att läsa om allt ni hittar på. Håller nog dock med om att er by verkar finare. Iaf om jag får räkna med de bilder jag sett från joggingturer och utflykter i närområdet! 🙂 sen har jag också önskemål på inlägg utöver den första kyssen! Är nyfiken på Sverker lite. Hur går det med fiskandet, byggprojekten och portugisiskan? Och hur går det för dig med surfandet? Och klättrar ni fortfarande? Sprungit på Håkan fler gånger? Sen är det också alltid roligt att höra vad Frida och Jonna hittar på såklart 🙂 Fortsätt att ha det bra och hälsa familjen!

  • Mer Sverker och kanske lite Håkan kommer, men kanske inte så mycket om min surf på ett tag nu. Kyssen är på väg! Ha det bra! Frågade barnen om de minns dej – Jonna mindes när du satte smurfen i taket och Frida minns när ni var utklädda och du kallade dem andra namn. / Åsa

 8. Åhhhh!!!! Älskar såna byar! Skulle inte vilja bo där men det är underbart att spendera semester där. Det är som om tiden har stoppat i såna ställen. Min pappa kommer från en by som heter Bornes som ligger i Trás-os-montes. Vi brukade åka dit på somrarna.
  Jag saknar Nazaré så jättemycket! Ett av mina favoritställen.
  Har ni besökt Coimbra någon gång och varit på en Plats som heter Portugal dos pequenitos?
  https://pt.wikipedia.org/wiki/Portugal_dos_Pequenitos

  • Ja det något visst med de där byarna, Cátia, som att tiden har stannat, som du skriver, men också tyvärr lite som att tiden springer i från dem, när de unga flyttar därifrån och den livsstil man haft där i århundraden kanske dör ut med de gamla. Trás-os-montes är jag nyfiken på, det är ett så spännande namn, och visst är Nazaré vackert. Vi har inte varit där sedan då vår första Portugalresa, men tänkte försöka pricka in någon gång när det är jättevågor där. Inte för att surfa men för att titta. Det är tydligen monstervågor där nu men nu har vi inte tid. Kanske nästa gång! Vi har varit i Coimbra och hört talas om Portugal dos pequenitos med hanna inte med det då utan tog en sväng till Aveiro istället. Nästa gång kanske! 🙂 / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *