Baleal – en semesterförälskelse och ett surfparadis!

Vi hade hittat Baleal, en helt unik halvö strax norr om Peniche, av en slump under vår första portugalresa som vi gjorde i februari 2010. Vi hamnade då på ett mäklarkontor (förstås!) och mäklaren där identifierade Sverker som en surfartyp och erbjöd sej skjutsa oss till det bästa surfstället längs Silverkusten. Fem mil bort! Det var ett under att vi överlevde den bilresan. Det sägs att det bor en liten rallyförare i varje portugis. Det är bara elakt förtal, men i Mäklarfernando från São Martinho do Porto bodde det definitivt en.

Vi hann inte se så mycket av Baleal den där gången med Mäklarfernando men tillräckligt mycket för att fatta att det var ett paradis för surfare. Tillräckligt mycket för att vilja återvända. Så till höstlovet därpå bokade vi en lägenhet på Baleal en hel vecka.

Själva halvön nås via en väg som går över en sandtunga. När man kör över har man en sandstrand på var sida om vägen, den ena ut mot Atlanten och den andra mer skyddat. Dubblerade odds för bra surf! Är det inte bra vågor på den ena så kanske på den andra!

baia-de-peniche-bodyboard

Vi bilade till Baleal från Algarve via Lissabon, en bilresa på tre-fyra timmar om man vill. För oss tog det en hel dag eftersom vi stannade här och där och körde fel i Lissabon så vi hamnade ut mot Guincho och faktiskt passerade byn där vi bor nu, utan att veta att vi skulle komma att bo just här!

Vi kom tills slut fram hela fyra timmar efter avtalad tid. Man kan förstå att kvinnan som var där för att släppa in oss hade hunnit bli lite sur, men vi hade inte fattat att hon bokstavligen satt där och väntade. Vi hörde ju av oss under vägen och talade om att vi blev försenade.

Men lägenheten var fantastisk! Gångavstånd till surfstranden, lilla fiskeviken, samt en egen skyddad liten badstrand där det blev så varmt och skönt att barnen glatt sprang nakna i och ur vattnet och samlade sjögräs och snäckor i timmar.

Gångavstånd för nästan alla.

Gångavstånd för nästan alla.

Granne med fiskestranden

Granne med fiskestranden

portugal + halloween 231

Vissa dagar kom brödbilen och stannade utanför vår lägenhet, spelade en truddelutt och tanterna och jag kom skyndades ut ur husen för att köpa färskt bröd. Så vitt vi kunde se bodde det mest äldre personer på ön. Enligt Mäklarfernando var det så att om något hus blev till salu köptes det snabbt upp av någon riking från Lissabon som ville ha huset som tillhåll för surfweekends och semestrar, vilket ju drar upp priserna!

En del hus köps också upp i investeringssyfte, till exempel för uthyrning till surfturister. Till exempel den här, till salu för strax under 10 miljoner. Fortfarande! (Tydligen var det så lönsamt att hyra ut att det inte skulle löna sej att sälja för mindre)

En underbar plats för surfsemester. Bra vågor. Otroligt avkopplande. Bedövande vackert. Idylliskt. Pittoreskt.

Bra surf!

Bra surf!

Supertubos e Baleal 113

portugal + halloween 245

Nästan oemotståndligt!

Vår semesterförälskelse!Nästan oemotståndligt!

Vi hade en halvallvarlig semesterflirt med ett hus på halvön. Vi var förälskade, men den gången gjorde vi inget förhastat. Fastighetspriserna på halvön var så avskräckande att vi knappt vågade drömma om att bo där, men bara knappt. (Drömma är gratis!) Vi försökte tänka förnuftigt och trösta oss med att
när vinterstormarna rasar där känner man sej nog ganska liten. Och vad händer då med vägen?

(Vart tar vägen vägen?)

Vi varken vågade eller kunde ta steget den gången. Det var omöjligt helt enkelt. Not meant to be! Baleal fick förbli en semesterromans, men en oförglömlig sådan!
I bakhuvudet hade vi också tanken på den där fantastiska kustremsan kring Cascais och Guincho dit vi förirrat oss av misstag på vägen från Algarve till Baleal… och nästa gång vi återvände till Portugal blev det dit vi reste. Och det vet ni ju hur det gick.

I går återsåg vi Baleal efter fyra år, i samband med att vi åkte upp till Supertubos där Moche Ripcurl Pro: världstouren i Surf pågår nu. Baleal ligger bara några kilometer därifrån. Det var ett mycket kärt återseeende, nästan så vi förälskade oss i Baleal igen!

Finalen på Moche Rip Curl Pro borde bli någon av de närmaste dagarna. Få se om Sverker och jag åker upp dit igen för att se den! Kanske blir det ett inlägg om det också, man vet aldrig!

Väderstatistik för oktober i Peniche
Väderstatistik för november i Peniche

Kommentarer
 1. Pingback: En surfmammas bekännelser – Bortugal

 2. Hej igen Åsa! Nu närmar sig äntligen vår Portugaltripp. Härligt att ge sig ut på äventyr igen och va lediga tillsammans. Kanske du kan ge några tips? Kidsen kommer surfa på förmiddagarna och min man o ja gillar att vandra. Givetvis kommer vi utforska det närmsta området men vi har bil så vi kan också se oss omkring. Har du något tips? Hur är naturen runtomkring? Finns det bra vandringar? Hoppas ni har det fortsatt fint i ert nya hemland/Katarina

  • Är det I Baleal ni kommer att vara? Jag har inte så bra koll på vandringar i det området, men Nazaré och Óbidos är fina platser att besöka i närheten. Dit åkte vi när vi hyrde semesterboende på Baleal. São Martinho är också fint men vandring däruppe har jag mindre koll på tyvärr…/Åsa

   • Visst är det Baleal. Va kul att du svarar. Tack för tips. Vandring hittar vi när vi kommer dit. Kul att läsa dina inlägg om ditt Portugal. Ha de gott.

    • Hej igen Åsa! Ännu en fundering hoppas det är ok. Jag har kikat på väder senaste tiden och sett att det är ca 10 grader kallare i peniche baleal än i Lissabon. Det ser ut som det ligger på 19 20 grader när vi kommer. Vår svenska längtan efter värme är stor så känner mig lite orolig. Tror du detta stämmer. Vi är borta i 9 dagar så jag funderar på om vi skulle dra oss neråt lissabon de sista dagarna. Kustvägen verkar vara spännande. Har du något ställa att rekomendera utmed den rutten. Hoppas det är ok att jag frågar. Katarina

     • Det stämmer nog att det är en viss temperaturskillnad! Men än man tror faktiskt! Det är ju inte så långt. Längs kustvägen är Ericeira värt ett besök till exempel. Azenhas do Mar är också en vacker plats. Hoppas ni hittar värmen! Det gör ni nog. Här ska det bli 36 grader varmt till veckan../Åsa

 3. Lika rolig läsning som alltid! Du skulle kunna ta värvning på någon resebyrå och sälja in Portugal. Blir lika sugen på att åka varje gång jag läser dina inlägg! Hälsa familjen!

   • Hej åsa! Länge sen denna tråd var igång. Men jag testar att ställa några frågor. Vi vill åka till Baleal i sommar. Våra stora barn vill testa att surfa. Vi åker direkt efter midsommar. Vet du om det är galet mycket folk där då? Ni som reser mycket till portugal, har du tips om billiga flyg och bra flygrutter? Härligt att läsa dina inlägg. Katarina

    • Hej Katarina! Det beror på vädret lite, men mest folk är det i augusti då portugiserna har ledigt, så juni – juli borde vara bättre. Vi reser inte alls mycket längre eftersom vi bor här och inte åker någonstans, men vi reste TAP till Lissabon, billigt med byten när vi reste, och någon gång flög vi Norwegian också. Lycka till! Har ni bokat boende? Annars rekommendrear jag varmt lägenheten vi hyrde på Baleal! /Åsa

     • Hej åsa! Vad kul att du svarade. Nu i helgen ska vi boka boende och resa. Tänkte börja kolla er lägenhet. Den verkade ju kanon. Efter att ha bott i portugal, rekomenderar du fortfarande Baleal? Våra kids är stora 15 22 o 24, men har inte tidigare surfat. Vi är lyckligt lottade att dom fortfarande gärna reser tillsammans med oss om tillfälle ges. Antagligen pga många härliga resor tillsammans i bagaget. Hoppas ni har det fint i ert nya land. Hälsningar Katarina

     • Ja jag rekommenderar fortfarande Baleal! Absolut! Hoppas ni får en härlig semester där! Det låter roligt att kunna semestra med så stora barn, Katarina! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *