Årets julklapp: Äventyr och hopp!

Vilken tur att jag önskade God Jul i inlägget innan jul, för någon mer julhälsning blev det inte i år. Dagen bara svischade förbi helt enkelt, ungefär som det här året har gjort på något konstigt sätt. Det blev som det blev, både med året och med julen. Inte så tokigt, under omständigheterna. Jag tycker vi lyckades skapligt att göra det bästa av situationen, utan att krångla till det alltför mycket.

Jag tycker som sagt att det är skönt att inte vara bunden av traditioner och det där med julmat har vi gett upp för länge sedan, men julbak blev det i år i alla fall. Både julbak och julstädning på självaste julafton, och risgrynsgröt också, men först en löprunda! Vi fick inte med oss barnen, för Jonna hade julyoga och Frida gick på jul-muay-thai på morgonen.

Sverker och jag och hundarna åkte upp på berget och sprang med med denna vackra vy.

Sverker julstädade medan vi julbakade. Jag vet att man ska göra allt detta före julafton, men nu blev det inte så, och det gick lika bra så här!

 

 

Vi hade ställt in oss på regn hela dagen, eller hela veckan faktiskt, för på prognoserna såg det ett tag ut som att självaste syndafloden skulle drabba oss i julveckan! Jag var lite orolig för hur det skulle bli med mina löprundor nästan, men det har mer varit dimma än regn och någon skur då och då och på julafton sken det upp och var soligt mellan skurarna faktiskt, och då passade vi på att ta en lång promenad.

 

Fikapaus!

Inte surfbart idag!

Dimma i bergen över vår by.

Barnen hade som vanligt klätt vårt träd i brist på julgran, men vi hade inte köpt några julklappar. Vi tycker vi har allt vi behöver och mer därtill och ingen av oss hade lust att gå i affärer, men en liten överraskning hade jag tänkt ut, eller två.

Årets julklapp (den enda!) blev ett äventyr som vi ska förverkliga någon gång under våren. Jag tänkte att det skulle kännas  spännande att ha något att se fram emot, och att det skulle vara kul att göra något som vi aldrig gjort förut. Det gick inte att slå in klappen, så jag visade den på teven!

Vi ska åka norrut och och prova på rafting på floden Paiva!

…och när vi ändå är där ska vi förstås gå på världens längsta hängbro!

Jag har inte bokat än, men tanken är att det ska bli av så snart som möjligt. Väntar egentligen bara på lite soligare väder i samband med någon ledighet. En helg i januari kanske?

Jag tror att jag också lovade ena dottern att vi ska gå och se Scorpions (!) när de kommer till Lissabon i maj. Jag vet att det är rockhistoriens kanske töntigaste band, och att de nu dessutom är gamla, men jag gillar ju rockballader och döttrarna verkar ha fått den genen, för det var deras idé!

Nu lever vi ju i osäkra tider, och man vet aldrig när de börjar stänga både lands- och kommungränser igen och ställa in allt, men jag tycker man måste få hoppas på en återgång till en mer normal värld. Vi hoppas i alla fall på att detta ska bli av och mer därtill, 2022.

Sedan blev det kortspel och en rätt rolig brasiliansk julfilm och fondue istället för dopp i grytan. Köttfondue, ostfondue och sedan också chokladfondue. Det var vår julafton! Jag hoppas er var minst lika fin!

Den enda viktiga juldekorationen är egentligen den vita ekorren som jag köpte för ett par år sedan.

 

Egentligen är det ju juldagen man firar här, men det skippade vi. Vi tyckte det räckte med jul för i år! Avslutar med en liten filmklipp av när Portugals president tänder juleljuset!

Nu önskar jag alla ett Gott Nytt År! Må alla önskningar och förhoppningar inför det nya året slå in!

 

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Ännu en jul, ännu en resa – Bortugal

 2. Pingback: Januaribilder – Bortugal

 3. Är bilderna från långpromenaden från Duna da Cresmina? Vackert där.
  Min svärmor (i Murtal) har varit sjuk under hösten och gick bort för ett par veckor sedan. Min man har varit där hela hösten men jag åkte dit för ett par veckor sedan och kom just hem. Mitt i allt det jobbiga med sorgen och det praktiska arbetet med att städa ur ett hem så är havet en verklig lisa för själen.

  • Ja, det stämmer! Det är väldigt vackert!

   Beklagar er förlust och sorg och hoppas ni snart kan komma tillbaka till Portugal under gladare omständigheter. Önskar er ett Gott Nytt År!

 4. Låter som en jätteskön jul!!
  Själv firade jag jul i Chile i år och den var kort och koncis, 22.00-03.00 ca… firar man på kvällen i Portugal också?

 5. God Jul hade ni, och jag önskar dig och dina kära ett Gott Nytt År.
  Tack för trevlig läsning, och lycka till med raftingen – som jag inte tror, jag skulle våga …

 6. God fortsättning! Jag tänker att julen liksom blir bra så länge en gör den till vad en vill. Er låter alldeles utmärkt! Jag frågade en portugisisk kompis om julen, hon s att de har julklappsutdelning på julafton och spenderar dagen tillsammans i familjen. På juldagen träffar de släkten. Så kändes som vi gör i Sverige, iaf i vår familj.

  • Ja på julaftonskvällen börjar firandet . Då äter man fisk! Ungarnas kompisar får sina presenter efter midnatt. (Här verkar familj och släkt vara samma sak, alla ska vara med!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *