2014 i backspegeln!

2014 blev vårt första hela år i Portugal. Om 2013 var ett av mitt/vårt livs mest omvälvande år, året vi bröt upp och flyttade hit kanske man kan säga om 2014 att det var året vi landade på riktigt här. När 2013 blev 2014 hade vi så smått börjat fatta att vi faktiskt är hemma här nu. Vi hade börjat andas ut efter en hel del nervositet, oro och anspänning, men ändå var allt fortfarande spännande och nytt. Den där allra första långa heta overkliga sommaren 2013 låg bakom oss, och barnen hade gått sin första trevande termin i portugisisk skola.

För barnen blev 2014 året då de på allvar började komma i gång med språket. Från att bara ha kunnat kommunicera med enstaka ord eller enkla meningar till att nu babbla på i stort sett obehindrat. Det blev också året då de började ha portugisiska kamrater hemma och blev hembjudna till andra barn här. Det är nog det allra viktigaste och mest positiva med året! Lättnaden över att se tjejerna hitta språket och få nya vänner, hitta hem!

Kompisar på besök!

Kompisar på besök!

Frida på pyjamasparty!

Frida på pyjamasparty!

2014 blev året då Jonna började skolan och trots alla våra farhågor och en dålig start verkar hon ju stormtrivas med att sitta i skolbänken mellan nio och halv sex måndag till fredag och att ha läxor med sig hem varje dag. Jonnas skolstart var ett orosmoln för oss ända tills några veckor in på höstterminen och allt eftersom veckorna gick har vi känt stigande förundran och lättnad över den nya Jonna. En riktig skoltjej! Årets förvandling!

Sista septemberbilderna mobilen 030

För Frida blev 2014 året då hon fick diplom för att goda studieresultat, och året då hon lärde sig skejta och ta surfvågor utan pappas hjälp.

10917815_10152768902223183_7953885123668071802_n

Stor tjej nu! Fyller nio i morgon!

 

För mig blev 2014 året då jag började på språkskola och sprang två halvmaraton, vilket jag väl redan skrutit nog om vid det här laget?!  Någon måtta får det vara!!  Under 2014 tog jag också en kitesurfingkurs, gick med i föräldraföreningen, och startade den här bloggen!

På kitekurs! (fast jag behöver nog fler kurser!)

På kitekurs! (fast jag behöver nog fler kurser!) Tyvärr kan jag inte skryta med några större framgångar ännu!

2014 var också året då Loppan kom till oss. Det var nog tur för henne, för alla hennes syskon dog, berättade Ana.

December 1 2014 015

2014 var också året då stranden försvann, men det är nog också det enda negativa jag kan komma på som hänt det här året.

För Sverker blev 2014 året då han började windsurfa på Guincho, året då han lärde sig kitesurfa, vilket jag inte kan säga att jag gjorde tyvärr, och året då han läste ut sin första roman sedan 1900-talet. Det blev också året då han, efter att ha haft renoveringsförbud under de tolv månaderna av vårt nya liv gick igång och började renovera. Jag tror faktiskt han tummade lite på vår överenskommelse och tjuvstartade med några månader, men han började i alla fall lite lagom. Till att börja med.

Sovrummet nymålat!

Sovrummet nymålat till exempel!

Sverkers renoveringsiver är nog mitt största orosmoln inför 2015. Det skriver jag mer om snart!

Vad har han nu satt igång?!

Vad har han nu satt igång?!

Färdigsummerat! Nu ser vi framåt!

Vill ni läsa om ett riktigt äventyrligt 2014, läs om familjen på S/Y Mary!

Kommentarer
  1. Åh så spännande och läskigt på samma gång Åsa! Ni är så modiga och det är så roligt att läsa din blogg. Var uppe i Stockholm och hälsade på och träffade Sussi, Acke – baby, Maud, Fredrika, Elena och Helene i början av december. Det var roligt, skönt ich hemmavant och jag längtar tillbaka allt som oftast men vi saknade dig! Kram!

    • Kul att du läser bloggen bloggen! Jag tycker nog själv att det är modigare (och läskigare!) att vara lärare, men det var ju ett stort steg vi tog. Jag tycker barnen varit modigast av oss här! Tänk att kliva in på en skolgård i ett nytt land och inte kunna göra sig förstådd alls. Är imponerad av att de klarat det så bra! Hade varit kul att träffa gänget igen! Kram!

    • Ja, jag kunde inte låta bli att använda den bilden. Både händelserikt och lugnt och skönt! Ni har ju verkligen ett spännande år framför er, FREEDOMtravel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *