Duktig flicka!

Häromveckan fick vi hem en lapp från skolan. Det var inte alla som fick en sån lapp, sa Frida, bara hon och några till, men hon visste inte riktigt vad det var.

Que?

Que?

Efter att ha läst lappen konstaterade jag att det verkade som att Frida skulle få ett diplom för sina prestationer under första skolåret. Hon och åtta elever till från skolan. Frida har verkligen presterat! Började i årskurs ett här med att varken kunna förstå eller göra sej förstådd, och redan under första skolåret har hon gjort så pass stora framsteg att hon ibland till och med ligger steget före sina klasskamrater och fått fina betyg i alla ämnen. (Yes, betyg!) Hon har kämpat och jag är jättestolt över henne!

Gör läxan!

Gör läxan!

Jag är ju lite förvånad över att de uppmärksammar studieresultat på det sättet i så låg ålder så tidigt i skolgången när man ju liksom är van att tänka att lärandet ska vara mest på lek, man ska inte jämföras med andra och så vidare. Man kan säkert ha invändningar mot premiering av goda studieresultat för så små barn, på samma sätt som man kan ha invändningar mot betyg i de lägre skolåren. Det är antagligen skadligt både för de som får diplomen (duktighetskomplex!) och för de som inte får diplom, men också har kämpat!

Jag minns när jag var ganska nybliven mamma och blev övertalad att gå med på en föreläsning om barnuppfostran i Nacka. Jag och mitt sällskap av två andra nyblivna mammor satt och snackade innan och jag babblade om en insikt jag tyckte jag hade fått, både som lärare och förälder, att man markerar oönskat beteende hela tiden, men ofta glömmer att berömma när barnet/ eleven gör rätt. Så nu skulle jag anstränga mej och säga till lilla Frida att JA vad duktig du var som la tillbaka kniven/gav pojken hans boll/åt upp maten/gav mamma tidningen/inte spolade ner mammas mobil i toan eller så, hade jag tänkt. Tror ni inte att första föreläsningen handlade om hur skadligt det var att tala om för små barn att de är duktiga!? De kan ju börja tro att de måste vara duktiga för att få kärlek och så vidare…

Jag kan få lite ångest över sådana saker som dyker upp via svenska vänner på facebook nu i form av krönikor, blogginlägg och artiklar om barnpsykologi och -uppfostran. Man får intrycket av att barn är oerhört känsliga och att man med varenda liten grej man säger eller gör riskerar att skada dem känslomässigt. Är barn verkligen så känsliga?

I Portugal har de tydligen inte läst allt det där experterna skriver om hur känsliga barn är. Här är det diplom om man är duktig. Betyg från årskurs 1. Bestraffning om man uppför sej illa. De portugisiska barnen kommer att få gå hos psykologen allihop för duktighetskomplex eller dålig självkänsla när de växer upp. Eller så kanske de inte är så känsliga?

Nu har i alla fall Frida fått diplom. Vi fick åka in till Cascais minsann efter skolan och samlas i stora skolans aula, där Frida blev uppropad och fick gå fram och kindpussas med rektorn eller skolchefen eller vad han nu var, och ta emot diplom och knapp. Sedan fick alla som fått diplom dansa på scenen till ”Cause I´m happy!” och efter det bjöds det på buffe med kakor och tårtor.

Fridas diplom och surf ortober 2014 006

Får en hedersknapp!

Får en hedersknapp!


Stolt tjej!

Stolt tjej!


Efteråt firade vi med middag på restaurang. Frida önskade vårrullar så det fick bli kinakrog!

Efteråt firade vi med middag på restaurang. Frida önskade vårrullar så det fick bli kinakrog!

Diplomet var hon inte så imponerad av, det var ju bara ett papper! Tyckte de att ett papper var bra beröm för ett barn? undrade hon. Knappen däremot vill hon absolut ha på sej på skolan dagen efter.

Bara ett papper, men knappen var okej!

Bara ett papper, men knappen var okej!

Så nu kommer hon att få duktighetskomplex, och hennes lillasyster får dålig självkänsla om inte hon också blir diplomerad för sina prestationer efter att ha kämpat sitt första läsår till ända.
Jag är i alla fall väldigt stolt över Frida och glad över att hon fick känna sej sedd och bekräftad.

Terapeuten nästa?!

Terapeuten nästa?!

Hon har också hunnit med att bli bestraffad. Hon visar inga tecken på att ha tagit skada av det ännu, men det kommer nog, enligt experterna. Jag tror på beröm. Jag tycker att man ska bli sedd och bekräftad om man ansträngt sig och gjort framsteg, även om man är liten! Bestraffning däremot är ett känsligare kapitel! Jag får skriva om det snart. Det känns liksom inte lika kul..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *