Vuxenvärlden, fast för Kidz!

Nu har jag länkat till Kidzania två gånger (tre blev det nu!) tror jag men sammanlagt är det bara två personer som gått in och kollat närmare på vad det rör sig om. Det kanske betyder att ingen är intresserad, men det bryr jag mig inte om, för nu har jag varit där och nu vill jag dela med mig av mina intryck vare sig ni vill eller inte.

Barnen hade sett fram emot detta sedan julfesten,föräldraföreningen avslöjade att en utflykt till Kidzania var vår julklapp till skolan, precis som lärarna önskat sig. Vi fick in så pass mycket pengar på lotter och inträde till julfesten att det betalade hälften av vad det skulle kosta (20 Euro per barn) att komma in på Kidzania, och det orsakade stort jubel där på julfesten. Där och då begärde kommunens ”president” ordet, klev upp på scenen och berättade att de tänkte skjuta till med resten av pengarna, vilket orsakade ännu mer jubel, och fick föräldraföreningens ordförande att gråta glädjetårar.

I slutändan fick föräldrarna punga ut med 5 Euro per barn för busstransporten dit också, men i alla fall. Kostnadsfri skola och fruktkamp hit och dit, i en skola där det är föräldrarna som betalar för skolböcker, pennor, sudd, lunch, mellis och så vidare är det ingen som kräver att skolan ska stå för aktiviteter utöver den vanliga undervisningen. Tjugofem Euro per barn är jag tveksam till om de hade kunnat riva av alla föräldrar, men som det nu blev kom ju alla skolans barn för en rimlig peng att få uppleva Kidzania, och inte bara de 10-20% (uppskattingsvis) som har föräldrar som skulle ha möjlighet, råd och tid att ta med sina barn dit i egen regi. Det orättvisa (en icke kostnadsfri skola) gjorde världen mer rättvis den här gången i alla fall.

Feb mars 2015 iphone 021

Alla kom med!

Feb mars 2015 iphone 024

Förväntansfulla!

Feb mars 2015 iphone 026

Vid entrén som är som en check-in vid en flygplats. ”Aeroporto internacional de Kidzania”

 

Jag tog för givet att man inte fick fota därinne, så jag tog inte med mig kameran. Det är så många ställen där man inte får fota. På Teatern där vi var med skolan, där tvingade de mig att deleta alla foton som i värsta agentfilmen, men jag lyckades rädda en bild som nu ståtar helt olagligt i ett inlägg i min blogg. Alla bilder från supermercados har jag tagit i smyg eller trots att jag blivit tillsagd. Konstigt då att det var fritt fram på Kidzania att fota! Och typiskt att jag inte hade kameran med mig!

Jag fotade massor så gott det gick med mobilen men det var rätt mörkt där så bildkvaliteten är lite sådär, (mer kvantitet än kvalitet!), men jag måste ha bildbevis om än gryniga, annars tror ni mig inte när jag berättar om allt som fanns där! Om ni inte bor i eller varit i USA (där jag aldrig varit), för där lär det ju finnas helt galna ställen för barn, på alla möjliga teman!

Lite gatubilder

Lite gatubilder

Feb mars 2015 iphone 064

Gatsten överallt! What else? Saknade kaklade fasader dock!

 

Det här Kidzania är i alla fall den enda i sitt slag i Europa om man inte räknar Istanbul, och det gör inte jag, delvis för att det ligger så långt bort och delvis för att retas! Kidzania är alltså ett lekland där man får prova på hur det är att vara vuxen! Hur kul låter inte det? Om man inte redan är vuxen alltså, och vet hur tråkigt det är med vuxengrejer som jobb och pengar och bil och sånt.

Feb mars 2015 iphone 080

Frida öppnar bankkonto. Kan det vara roligt?

 

Feb mars 2015 iphone 095

Att jobba på macken och åka och tanka bilen var populärt!

 

Både att handla och sitta i kassan är tydligen kul!

Både att handla och sitta i kassan är tydligen kul!

Feb mars 2015 iphone 059

Barnen tycker i alla fall att det är jättekul och jag blev väldigt full i skratt över alla som sa att de skippade den eller den aktiviteten, som diskoteket till exempel, därför att där fick man inte fick betalt för utan måste istället betala. Valutan heter Kidzos, och vid entrén fick man ett litet startkapital, men sedan gällde det att jobba så man hade pengar till mat och nöjen. Viss osäkerhet rådde kring vad man fick betalt för och vad man måste betala för. Frida skippade mannekängandet/modeskolan för hon trodde det kostade, men det var tydligen ett jobb. Att skriva en bok fick man inte betalt för, men det kostade inte heller.

Kidzos!

Kidzos!

 

Jonna mannekängar och Frida medverkar i en TV-show och tjänar Kidzos på det

Jonna mannekängar och Frida medverkar i en TV-show och tjänar Kidzos på det

Feb mars 2015 iphone 085 Feb mars 2015 iphone 089

Jag blev positivt överraskad över att det inte bara var att springa runt och fuska inom olika yrken, utan att alla aktiviteter inleddes pedagogiskt med instruktioner slutfördes innan man fick betalt och kunde gå vidare. Alla som jobbade där verkade väldigt tålmodiga, trevliga och pedagogiska. Jag tror faktiskt att många av aktiviteterna var lärorika på riktigt och inte bara larv, och dessutom verkade barnen ha väldigt roligt under tiden!

Feb mars 2015 iphone 114

Små barnmorskor!

Feb mars 2015 iphone 094

Byggmöte!

Feb mars 2015 iphone 070

Police Academy

Feb mars 2015 iphone 061

I juicefabriken

Feb mars 2015 iphone 054

I flingfabriken

Om man jobbade på brandstationen fick man åka brandbil!

Om man jobbade på brandstationen fick man åka brandbil!

Feb mars 2015 iphone 043

Små apotekare

Feb mars 2015 iphone 058

Pizzabagare

Feb mars 2015 iphone 071

Bilmekaniker

 

Alla aktiviteter sponsras av kommersiella företag som på det här sättet ser till att kommande generationer blir präglade på just deras varumärke.

Alla aktiviteter sponsras av kommersiella företag som på det här sättet får god reklam

Feb mars 2015 iphone 032

Vi var där med två busslaster barn, sammanlagt cirka nittio barn, och jag såg minst fyra bussar till som kom samtidigt som vi kom, men ändå var det gott om plats och inte alltför mycket kö vid aktiviteterna. Jag gick runt hela dagen och försökte få en överblick över allt, men tror ändå att jag missade ett par aktiviteter. Frida och Jonna hann nog med sex yrken var ungefär och tyckte alla var ungefär lika roliga!

Feb mars 2015 iphone 067

Brevbärare

Feb mars 2015 iphone 078

Jonna jobbade på resebyrå och fick göra en broschyr om Spanien på datorn

Feb mars 2015 iphone 092

Att måla är alltid kul!

Feb mars 2015 iphone 096

Frida åker ambulans

Feb mars 2015 iphone 115

Tandläkare!

Frida och sex av hennes klasskamrater hade turen att vara på plats vid teatern just i tid för dagens enda audition. De fick repetera och framföra en halvtimmeslång föreställning som hette Isdrottningen.

Feb mars 2015 iphone 107

Frida var en liten ren vars längsta replik passande nog var: ”Jag kan visa er vägen till Nordpolen! Jag är ju född där!”

Feb mars 2015 iphone 108

Tar stolt emot ovationerna! (och tjänar 8 Kidzos var)

 

Kidzania får helt klart godkänt av mig. Fyra kidzos av fem, litet avdrag för att det inte var ekologist, rättvisemärkt och könsneutralt utan styrdes av kommersiella intressen. Lite som verkligheten, ungefär… fast inomhus och uppbyggd i en skala som passar barn och ganska mycket mer tillrättalagt och inte lika tufft förstås. Lite som …. Sverige! tänkte jag nu, fast det kan jag ju inte skriva!?

Kommentarer
    • Jag tror inte man får lika mycket ut av det om man inte kan portugisiska – eller engelska, då alla aktiviteter sköts av väldigt bra personal som ger instruktioner och interagerar med barnen. En del av grejen är också att de får känna sig stora, kan gå runt själva utan mamma och pappa, men man jag tror att det är så pass bra att man kan uppskatta det hela ändå. Bara miljön, men man kan också prova på lite grejer ändå tror jag. Det beror på hur barnen är och på hur mycket folk det är där också tror jag. Prova! Lycka till! /Åsa

  1. Kunde såklart inte låta bli att klicka in på deras sida 🙂 Blev lite stressad bara av att se allt roligt som gick att göra. Känns som att minst två dagar går att fylla från öppning till stängning. Mina barn skulle älska det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *