Till kusten

…vill man ju alltid och särskilt när det är så varmt som det var i Coimbra! När jag sa till fröken Fátima att vi skulle till Coimbra, och sedan kanske stoppa förbi någonstans längs kusten på hemväg på söndagen föreslog hon Aveiro, och man ska ju göra som fröken säger, så Aveiro blev det.

Aveiro ligger cirka 60 km från Coimbra, snett norrut, ute vid havet. Vi tog landsvägen dit och och roade oss längs vägen bland annat med att räkna magnoliaträd, men det allra roligaste var när vi åkte igenom ett samhälle där vi räknade till inte mindre än 22 spädgrisrestauranger! Antingen hette orten Aguim eller Mealhada eller både och. Det kan också ha varit två orter, som förbands av en väg kantad av spädgrisrestauranger, lite svårt att avgöra. Nästan samtliga restauranger hade en bild på en helgrillad spädgris –leitão- på skylten, och en hade en staty av en sugga med ett antal diande kultingar vid infarten.

1.jpg.JPG_ico

Inte så bra bild, men där är statyn av suggan och kultingarna som ska få en extra sugen på att äta spädgris!

 

15

Pedro dos leitões (Spädgrispeter)

 

1607-0

Varm spädgris hela dagen! Tar emot beställningar på spädgris till hela landet! (lånad bild)

 

Jag kan för mitt liv inte begripa hur de tänkt sig att detta skulle gå ihop!? ”Åh, alla andra öppnar spädgrisrestaurang, vilken bra idé! Då gör jag det också!”?? Jag vet inte om hela regionen går man ur huse med jämna mellanrum och åker till det här samhället och klämmer en spädgris eller hur det går till. Vissa av restaurangerna skyltade också med att de rymde 500 eller 700 gäster eller så, vilket gör det ännu svårare att tänka sig att det kan behövas så många spädgrisrestauranger på en ort! Nu vet vi i alla fall vart vi ska åka om vi är flera tusen pers som är sugna på spädgris!

Sedan var vi i alla fall ganska snart framme i Aveiro! Portugals Venedig vet jag inte om det kallas, men det är i alla fall känt för sitt kanalsystem och de vackra båtar som används för att ta sig fram på kanalerna. Förr i tiden användes båtarna till att frakta alger från havet till odlingarna där algerna användes som gödning, samt som transport för de som jobbade i saltbassängerna (där man utvinner salt) som låg mellan staden och havet. Nu används båtarna för att frakta turister. Som oss till exempel.

Coimbra mars 2015 132

Typiska turister! Vi köpte till och med turistfotot (ganska dåligt fotomontage) av oss själva efter kanalturen!

Typiska turister! Vi köpte till och med turistfotot (ganska dåligt fotomontage) av oss själva efter kanalturen!

 

Alla båtarna var färgrannt målade och utsmyckade med bilder i fören, en del kanske lite väl smaklösa, som till exempel den här som ändå inte var den värsta.

"Med de där flyter du väl?!" höhö!

”Med de där bojarna flyter du väl ändå?!” höhö!

 

Vi valde en med mindre sexistisk bild i fören. Det var ju ändå internationella kvinnodagen!

Coimbra mars 2015 134

”Havets hjältar ädla folk”

 

Vi hamnade i en båt med sjukt dryga engelsmän, som uppträdde very patronizing gentemot den stackars guiden som i och för sig pratade dålig engelska och slängde in lite portugisiska ord här och där, men ändå. Jag retade mig på dem hela rundturen, på hur de satt och gjorde sig lustiga över guidens försök att förmedla allt det där om algerna och saltet på ett begripligt sätt.

Coimbra mars 2015 148

På kanalen som gick in i de gamla fiskarkvarteren

Coimbra mars 2015 156

Coimbra mars 2015 159

Mitt i centrum

 

Coimbra mars 2015 162

Coimbra mars 2015 166

På kanalen som går in i de modernare delarna av Aveiro. Hammarby Sjöstad! tänkte jag!

 

Kanalturen tog en halvtimme ungefär och efter den åkte vi ut till Barra, som jag skulle beskriva som en lite bleknad badort med inslag av art deco mellan de helkaklade (á la 70-tal?) lägenhetshusen längs paradgatan som låg parallellt med sanddynerna.

 

Coimbra mars 2015 172

Coimbra mars 2015 195

Coimbra mars 2015 197

Tvärs över gatan från stranden!

 

Coimbra mars 2015 200

Barra har också en helt fantastisk strand, Praia da Barra, belägen precis vid vattnet och full av sand, precis som stränder brukar vara, och en kilometerlång pir, där Frida och Jonna åkte rullskridskor och säkert slog hastighetsrekord! Det var inte lika varmt ute vid kusten, havet och nordliga vindar kylde ned temperaturen till 17-18 så det blev inget bad.

 

Coimbra mars 2015 173

Men skönt att röra på sig lite!

Coimbra mars 2015 183

Coimbra mars 2015 178

Coimbra mars 2015 191

Grillad dourada

 

Efter en jättegod lunch var det dags att börja ge sig av hemåt. Det är ju så himla trist att åka motorväg hela tiden, så vi började med landsväg genom de små sömniga samhällen som låg längs vägen på en landremsa mellan sanddynorna och havet på ena sidan och någon sorts våtmark på andra sidan. En salig blandning av lyxiga semesterhus i seasidestil, och det där konstiga art-deco-stuket, blandat med gamla helkaklade fiskarstugor och en hel del övergivna förfallna hus. Florida möter öststaterna tänkte jag ett tag, men jag har varken varit i Florida eller öststaterna så vad vet jag. (Jo, Baltikum, förresten!)

Coimbra mars 2015 204Coimbra mars 2015 199

Coimbra mars 2015 209

Coimbra mars 2015 238

Vi körde och körde och kom inte så himla mycket längre söderut på de små landsvägarna. Vi hade tänkt stanna på något charmigt ställe, helst vid havet, och köpa glass, men det slutade med att vi hamnade på en vägkrog i vilda västern-stil vid landsvägen!

Coimbra mars 2015 229

Här hamnade vi…

Coimbra mars 2015 232

 

Sedan körde vi på motorvägen och dammade på hemåt! Det var kul att komma bort men skönt att komma hem. När vi svängde in i vår lilla by lagom till solnedgången ropade båda tjejerna ”Yey! Hemma!” och när vi körde förbi skolan i byn vinkade de och ropade ”Hej hej skolan! Vi ses i morgon!” Sådant blir man glad av! Borta bra…

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Portugal fyller fyra år!

  • Ja ni har koll på påsklovet förstås. Ska ni verkligen till Aveiro? Glöm inte läsa i fören på båtarna! Lycka till med kattvakt!/ Åsa

   • Tanken är nog det, Aveiro (är det värt ett besök?), Coimbra, Luso (!), Guarda, Viseu, däromkring. Har egentligen inga planer eftersom kattvakterna inte har bestämt sig för om de själva ska åka någonstans eller inte. Får besked imorgon fredag, dagen innan den tänkta avresan 🙂

    • Av de platser du nämner känner jag ju bara till Coimbra och Aveiro, och de ar bägge värda ett besök tycker jag! Lycka till! / Åsa

 2. Vissa engelsmän alltså!! Exakt noll ödmjukhet inför att alla kämpat för att lära sig deras språk och försöker kommunicera!! Händer även i mitt jobb, att de inte ens försöker gissa/truga/härleda när vi svenskar eller tyskar, italienare, spanjorer försöker förmedla ett budskap men missar något ord.

  • Ja de kunde gott få känna på hur det känns när ingen kan deras språk så de blir tvungna att anstränga sig på någon annans språk! Annars finns det ju väldigt gott om trevliga engelsmän också i och för sig! Jag säger inget annat!/ Åsa

 3. Blir mer och mer sugen på en trip till Portugal när jag läser och ser dina bilder. Jag får helt enkelt damma av privatjetplanet för jag vill till havet NU. Spädgrisarna kan de dock få smaska på ifred… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *