The Liebster Award: Jag svarar på resten av frågorna och skickar vidare

Var var vi? Jo, jag hade svarat på fem av elva frågor från Linnea i Bayern som skickade på mig bloggkedjebrevet The Liebster Award. I dag svarar jag på resterande 6 frågor och skickar vidare elva färska frågor till 5 andra bloggar.

5. Berätta om tre stora sevärdheter i din stad.
Jag bor ju i en liten by som inte har några berömda sevärdheter utom utsikten över Atlanten, men det finns gott om sevärdheter alldeles i närheten. Sintra till exempel som är på världsarvslistan för fantastisk kulturmiljö och natur där man kan besöka sagolika Palácio da Pena och Morernas fästning. Allt detta ligger inom cykelavstånd om man har starka ben, vilket man får om man cyklar dit då och då. Likaså Cabo da Roca, som är Europas fastlands västligaste punkt och drar massor av turister som tar selfies vid klippkanten. Grym nedförsbacke dit och ännu grymmare uppförsbacke hem.

praia p och arrabida juli 2016 008

6. Berätta om en ”gömd pärla” i din stad. Något dit kanske få turister hittar eller som är något alldeles speciellt för dig.
Nehejdu! Då är det ju inte längre någon gömd pärla! 😉 Fast jag har ju redan skrivit om hur vackert det är längs havet på våren när allt blommar. Det är något alldeles speciellt för mig och något som var helt okänt för mig innan min första vår här när landskapet längs havet bara exploderade i blomsterprakt.

 

En cykeltur i Serra da Sintra är nästan alltid magiskt också. Mycket handlar om tajming egentligen. Dagar då det inte är åtta busslaster eller tjockdimma i Sintra eller åtta kryssningsfartyg och dallrande tokhetta i Lissabon är det magiskt där med. Sådant som kanske kan vara svårt att pricka in om man är här på snabbvisit.

En promenad med hunden kan vara en större upplevelse än det berömda slottet i Sintra.

En promenad med hunden kan vara en större upplevelse än det berömda slottet i Sintra.

 

7. Hur ser folks uppfattning i allmänhet ut om Sverige och svenskar i ditt nya land?
Kanske en fråga jag kan besvara bättre när jag jobbat någon termin som lärare i svenska här i Portugal, men Sverige är ett rikt och kallt land, är nog den allmänna (inte så felaktiga) uppfattningen. Som emigrerad svensk i Portugal kan man mötas av både förvåning (men Sverige är ju så rikt och välordnat! Varför vill ni inte bo kvar där?) och förståelse (Ja, det är väl kallt där jämt?) men några speciella fördomar om svenskar har jag inte råkat på, kanske för att vi inte är så många att vi utmärker oss som grupp på det sätt svenskar kanske gör i delar av Spanien till exempel. Vi har inte skämt ut oss här än höll jag på att säga men det menar jag absolut inte.

”Svenskar är punktliga, glada och trevliga och gillar att fika och fira” säger min fröken Fátima som har haft en del svenskar hos sig på språkkurs, eller hade mer under de år då svenska företag som till exempel Tele2 och Eriksson hade mycket folk här. Det är väl ett bra betyg.

 

Vår sista svenska midsommar? 2013, dagen innan flytten.

Vår sista svenska midsommar? 2013, dagen innan flytten. Apropå firande alltså.

 

8. Vad finns det för någon eller några ”nationalsporter” i landet det du bor i?
Nu har ”vi” ju i och med EM-segern äntligen lyckats visa världen att Portugal är en fotbollsnation att räkna med och inte bara Ronaldo! Mindre känt är kanske att Portugal också är ena hejare på en massa andra sporter och är EM-mästare i friidrott och hoquei som inte är hockey på is, bland annat.

Plus att de har en EM- mästare i juniorklassen i surf: Theresa Bonvalot.

Plus att de har en EM- mästare i juniorklassen i surf: Theresa Bonvalot.

Här vann hon en surftävling på nationell nivå här i närheten.

Här vann hon en surftävling på nationell nivå här i närheten.

 

Alldeles nyligen fick Portugal också en världsmästartitel i kickboxing.

Sofia Oliveira

Sofia Oliveira Bild från Jornal de Noticias

 

Annars tycker jag folk motionscyklar väldigt mycket här så det har jag också börjat göra.

9. Vad är det bästa med att bo där du bor nu?
Klimatet, naturen och människorna i kombination.
Att man kan leva ett aktivt liv utomhus (utan vantar mössa och broddar) året runt är något jag värdesätter enormt.
Atlantkusten är fantastiskt vacker och jag uppskattar verkligen att landskapet bjuder på så stor variation. Berg, skogar, branta klippor, långa stränder, mängder av stigar längs havet och en massa fina byar att upptäcka och stora spännande Lissabon så nära.
Allt det och så väldigt vänliga människor som grädde på moset. Sist men absolut inte minst. Det värmer ikapp med solen.

 

hund och praia p augusti 2016 137

10. Vad är det sämsta med att bo där du bor nu?
Det absolut enda som stör idyllen är nog att vi rent formellt inte hör hemma här, att det inte är självklart eller finns några garantier för att vi får stanna här för alltid. Ju mer vi slår rot här desto mer oroar det mig att vi inte har portugisiskt medborgarskap och kanske aldrig kan få det heller och vad det kan komma att innebära i en framtid där vad som helst kan hända. Det är också ont om jobb här och lönenivån är ofta bara en tredjedel av vad man skulle tjäna på motsvarande jobb i Sverige.

11. Skulle du kunna tänka dig att bo i något annat land i framtiden? Vilket i så fall?
Det fanns drömmar om att emigrera till Australien eller Nya Zeeland innan vi hittade hem hit, men nu drömmer vi oss inte längre bort. Däremot händer det att vi drömmer mardrömmar om att vi inte får bo kvar här. Om det rent hypotetiskt skulle vara så att vi inte fick bo i Portugal men fick välja vilket annat land som helst i världen skulle nog Nya Zeeland ligga bäst till, men jag skulle nog plågas svårt av saudades tillbaka till Portugal och sjunga fado om min längtan hem om jag bodde någon annanstans.

Så. Färdigsvarat! Nu är det min tur att fråga! Jag skickar Liebster Award vidare till följande bloggare:

1. Marie som skriver om det goda livet som utlandssvensk på Nya Zeeland på bloggen Resefamilj. Hon går himmelska vandringsleder och sjunger i samoansk gospelkör och ibland reser hon till söderhavsöar.
2. Charlotta som på bloggen Bara Brittiskt blandar restips med det senaste om Brexit, lite brittskvaller och annat.
3. Annika i Spanien som ju varit här och hälsat på oss skriver om kulturskillnader och livet i spanska Sevilla med Jesús och Disa, Extra spännande på Casa Annika – bloggen nu när de ska flytta till en mindre stad i bergen.
4. En annan Annika som skriver om livet i USA, närmare bestämt i Virginia på bloggen Life in the Suburb. Mycket feelgood, massor av fina bilder från promenader, vandringar och resor och ibland från snabbköpshyllor och middagar. Lite roligt också att det visat sig att Annika och jag har en gemensam bekant – någon från min barndom som nu äter ”svennefrullar” med Annika i USA och bakar perfekta semlor.
5. ”AdrenaLina” som har gjort de där resorna som aldrig blev av för mig. Kuba. Peru. Jamaica och andra spännande ställen och bloggat om det samt filosoferar intressant om resande och annat på bloggen The World According to Adrenalina

Här är mina frågor till dem:

1. Om klimathotet gjorde att resor ransonerades så man bara fick göra en flygresa till per person, vart skulle din sista resa gå?

2 + 3. Om du fick välja att bo precis hur och var du ville på jorden, hur och var skulle du då bo? Obs. Du får aldrig flytta därifrån och remember – du har bara en flygresa kvar att göra.

4+ 5. Om du vann en resa till valfritt resmål tillsammans med valfri kändis, var och med vem skulle du då åka? (utanför flygransoneringen, detta är en bonusresa)

6. Vart skulle du absolut inte vilja resa även om det var en bonusresa och du fick resan och lyxigt boende betalt och gott om fickpengar?

7. Vilket är ditt bästa reseminne hittills? Det kan vara en hel resa eller bara ett ögonblick.

8. Vilket är din bästa semesterbild? (visa!)

9. Vilket är ditt närmsta favoritresmål? En plats nära där du bor dit du ofta och gärna återvänder?

10. Du måste gå en vandring på minst en vecka innan din nästa födelsedag! Var väljer du att vandra? (ev flyg dit betalt och utanför ransoneringen)

11. Vart går din nästa resa?

Det var det det!

Om någon läsare vill svara på någon av frågorna finns det gott om plats i kommentarsfältet. Det vore kul!

Kommentarer
 1. Pingback: Någon reseblogg är det ju inte heller… | Världen sedd inifrån

  • Haha, rik på bloggen blir jag knappast, men väldigt glad och inspirerad att fortsätta när jag får så här fina kommentarer från läsare! Tusen tack! 🙂 /Åsa

 2. Hörredu din snåljåp, inte bjuda på dina gömda pärlor?! 😉
  Jag vet inte vad jag tänkte när jag skrev frågan men 100% ärlighet räknade jag nog inte med i ärlighetens namn. Kanske ville jag ge dig chansen att rikta fokus mot något nääästan lika bra för att få ha dina pärlor ifred samtidigt som dina läsare får tips på fina och mysiga ställen 🙂

    • Ja, det finns en hel del tips och inspiration till portugalresenärer på Bortugal, men jag avslöjar inte var jag burkar bada naken! 😉 /Åsa (Ja det blev burkar, men det tänker jag inte ändra för det ger knäppa associationer till knäppa debatter)

  • Var det svåra, Casa Annika? Ja, det var de kanske! Jag vet nog inte själv vilken kändis jag skulle ta med mig. Kanske Ronaldo kunde få visa mig sitt Madeira? Neeej, jag vet inte…/Åsa

 3. Hej!

  Bryter in lite snabbt och tackar för utmärkelsen under mitt blogguppehåll. SÅ KUL, tack!!! Dina fina, fina ord värmer! Ska bita tag i de där frågorna när jag börjar blogga igen i slutet av denna månad. Dina frågor tål att tänkas pål, de är bra och spännande.
  Roligt att läsa svaren på dina frågor också.
  Ha det nu riktigt gott så hörs vi på instagram tills vidare 🙂
  Kramen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *