Stora portugisiska vågor! (Lucka 16)

Jag är sjukt fascinerad av stora vågor, men det skulle förstås aldrig falla mig in att surfa på dem! Jag har fullt upp med de små snälla vågorna. Sverker är ute på större vågor än han borde ibland tycker jag, men de vågor som kom in i slutet av förra veckan är det bara ett fåtal galningar som ger sig ut att surfa på. Det är inte vågor man paddlar ut på. I stället får man skjuts ut till bakom brytet och får draghjälp (tow-in) in på vågen. Det är ju rätt behändigt. Men sedan gäller det att inte ramla, om man inte vill tryckas ned av tonvis med vatten och snurra runt som i en tvättmaskin, förhoppningvis komma upp till ytan så man kan få lite luft innan man får nästa våg i huvudet.

gmacnazare2 1027095229548b54c8ba65e7

 

Det är fascinerande att det finns folk som åker runt och surfar på de här monstren när de rullar in. Det är också fascinerande att i princip ingen hört talas om dem sedan.  Att de kan vara så pass okända och anomyma, medans folk i allmänhet har stenkoll på vilken fotbollspelare som gjorde vilket mål i vilken match, och vilken fot han sedan stukade i matchen mot Örgryte på en platt gräsmatta.

Jag har inte själv så bra koll på vilka de är, galningarna som trotsar allt sunt förnuft och gör det omöjliga möjligt, men Garrett MacNamara har man inte kunnat undgå att höra talas om här i Portugal. Det var han som surfade världens största våg i Nazaré för något år sedan, vilket är bra reklam för Portugal som surfnation!

Där är den!

Där är den!

I slutet av förra veckan rullade det in enorma vågor i Nazaré igen, och då blir det stort pådrag. I torsdags var det fullt med folk vid fyren redan innan soluppgången, och polisen fick komma dit och spärra av området, då det förstås inte är helt säkert där när monstervågorna anfaller.

Redo för monstren! Big Thursdagy förra veckan!

Redo för monstren! Big Thursday förra veckan!

Grym bild!

Grym bild! Men hur kan de se så lugna ut?!

Vi har sagt att vi ska åka dit någon gång och försöka tajma in det så vi får se det riktigt stort, men än har det inte blivit av. Det är en bit att åka.

Se fler bilder på förra veckans jättevågor i Nazaré!

Riktigt så stora vågor som uppe i Nazaré får inte vi, men tow-in-surf har vi sett vid ett par tillfällen här också, vid Cabo Raso mellan Cascais och Guincho.

Cabo Raso - fyren, som ger bra perspektiv på hur stora vågorna är. I torsdags. Inte min bild tyvärr.

Cabo Raso – fyren, som ger bra perspektiv på hur stora vågorna är. I torsdags.

Bilderna är inte mina den här gången men jag delar med mig ändå för de är så bra! (från Surf Portugal)

816298638548b0bf7e1ff031629502911548b0e11b217061609348212548b0b39b05f33

Coolt gäng galningar!

Coolt gäng galningar! Kanske Ruben Gonzalez?

På tal om surf så pågår just nu sista och avgörande etappen av ASP (Association of Surfing Professionals) World Tour vid Pipeline, Hawaii. Kelly Slater, storfavoriten och 11 gånger världmästare som så snopet blev utslagen ur deltävlingen som kördes här i Portugal, har visst en liten chans att ta hem det hela ändå! Jag håller tummarna!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *