Skolutflykt och helgutflykt

I dag var det väl sjätte gången jag blev inkallad som extravuxen när skolan skulle på utflykt, eller egentligen bara Fridas klass den här gången. Vi skulle inte särskilt långt, inte ens till Cascais, utan till en fästning som ligger strategiskt placerad innan Cascais om man kommer sjövägen och har tänkt ta sig in i inloppet mot Lissabon med kanoner och annat elakt. Det var ju längesedan sådant var aktuellt och förhoppningsvis kommer det inte att bli det igen. Numera är Forte de São Jorge de Oitavos ett museum och någon hade bestämt att Fridas klass skulle åka dit idag. Inträdet var gratis, men alla elever fick betala 4 Euro för busstransporten. (Hallå Fruktkampen?! 😉

Mars 2015 084

 

Egentligen är jag inte så jätteroad av museum och historia är inte riktigt min grej. Jag försöker intressera mig för Portugals historia men det är något sövande med kungar och årtal. Fästningen São Jorge dos Oitavos byggdes i alla fall  på 1640-talet och är en av de sjutton fästningar  João IV (jo jag lyssnade uppmärksamt ett tag!) lät bygga längs inloppet mot Lissabon. Alla finns inte kvar längre men den här gör det. Om ni vill veta hur en kanon fungerar kan ni maila till mej så berättar jag det också!

Jag fick kväva ett par gäspningar men försökte se glad ut. Alla barnen stod tyst och lyssnade på guiden i 40 minuter, när denne gick på om kungar och kanoner och annat och de räckte snällt upp händerna när de hade frågor! Jag blev imponerad av både guiden och barnen.

Mars 2015 096

Mars 2015 100

Mars 2015 107

Vad behöver man mer än kulor för att fyra av en kanon?

Rundvandring utan skyddsräcken

Rundvandring (inga skyddsräcken!)

Sedan följde en sorts tipspromenad med två sidor frågor som barnen skulle besvara i grupper. Med stor entusiasm tog de sig an uppgiften och präntade noggrannt ned svaren på alla frågorna.

Fridas grupp

Fridas grupp

 

När alla uppgifter var lösta brast det lite. Då glömde de bort att man inte fick springa, skrika, röra något, klättra på murarna, så då fick jag användning för imperativen som jag faktiskt behöver öva på. (Spring inte! Rör inte! Lyssna! Lågg tillbaka kanonkulan!)  Det hela kändes ganska välbekant där ett tag, speciellt som en del inte lyssnade alls!

Jag har i alla fall redan blivit tillfrågad om jag har möjlighet att följa med på skolutflykt igen nästa vecka! Då ska vi till Kidzania!

Idag har också värmen som de lovat oss hela veckan men som inte riktigt brutit igenom tidigare kommit! De pratar om förkänningar av våren, men de måste väl mena sommaren? Jag tror det kan ha varit den varmaste dagen hittills i år! Till och med jag gick i T-shirt och shorts fast jag blivit en riktig fryslort!

Fridas klasskamrater hade täckjackor och vinterkängor ändå!

Fridas klasskamrater hade täckjackor och vinterkängor ändå!

I mars börjar våren, säger de här, även om jag personligen tycker att det varit vår ända sedan i höstas! Kanske hösten övergick i vår när aloen blommat ut och rosmarinen och mimosan börjat blomma? Man ser i alla fall på fruktträden att våren är här, för nu står de i blom sedan någon vecka tillbaka.

Vackra fruktträd i blom i Cascais igår

Vackra fruktträd i blom i Cascais igår

Mars 2015 075

I morgon ska det bli ännu varmare än idag! Då sätter vi oss i bilen tidigt på morgonen och kör 2,5 timmar norrut till Coimbra där jag ska springa ett UrbanTrail-lopp på kvällen. Det var ett halvt nyårslöfte som jag gav, att jag skulle springa något eller några av UrbanTrail-loppen, och nu ger jag mig på det första av fem, så får vi se om det blir fler sedan! Det verkar ju i alla fall i teorin vara det ultimata sättet att lära känna en ny stad! Vänta tills det bllir mörkt, ta på dig pannlampa och spring sedan runt en dryg timme med ett par hundra andra galningar! Eller?! Det blir bilder och rapport från Coimbra och loppet efter helgen!

Sverker var inte så pigg på att åka till Coimbra när han förstod att det inte låg vid havet, men han har surfat varje dag den här veckan så han borde klara en dag på torra land!

Mars 2015 166

Sverker på Guincho idag!

Mars 2015 155

Carcavelos tidigare i veckan

 

Det har faktiskt varit bra surf både vid Guincho och Carcavelos den här veckan! Bilden nedan är från Carcavelos. Hundarnas och surfarnas strand såhär innan badsäsongen går igång!

Mars 2015 048

Där ligger ännu en av de där försvarsfästningarna !

 

Bom fim de semana! (Trevlig helg!)

Kommentar
  1. Pingback: Bortugal | Kan man tävla i gott uppförande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *