Representant för utbildningsansvariga

…blev jag vald till idag tror jag. Fast jag är inte riktigt säker. Vilket ju är ett säkert tecken på att jag inte är rätt person för rollen. ”Jag förklarar senare!” viskade en grannfru, men det hanns inte med. Jag känner mej lite orolig nu.

Två föräldramöten samtidigt blev det för mej som har barn i två klasser. Alla fyra fröknarna hade kallat till samma tid, klockan nio i morse. Jag hade bett andra mammor lyssna åt mej på Fridas föräldramöte och gick till Jonnas sal, då hennes fröken är ny för oss.

Där väntade en full sal och en hel bunt med papper att fylla i. I år kände jag igen det mesta som skulle fyllas i, men det var ändå en hel del att skriva. Ett litet problem är att vi inte har något medborgarkort, cartão da cidadão. Förstås, eftersom vi inte är medborgare. Så när de andra fyller i sitt número de cartão da cidadão måste vi uppge tre nummer för att informationen ska vara komplett. Vi har varsitt nummer från skatteverket, varsitt från de sociala myndigheterna, och varsitt från vården, och ett cartão da cidadão innehåller all denna information i ett kort. Tiosiffriga nummer. På samtliga papper. Plus allt det andra som skulle fyllas i.

Varje elev ska ha en utbildningsansvarig. Jag har svårt att tänka mej att det är så många som har någon annan än en av föräldrarna som utbildningsansvarig, men några kanske har det. I alla fall så är det jag som är utbildningsansvarig för Frida och Jonna. På alla dokument som skulle fyllas i skulle också samtliga siffror och annat för utbildningsansvarig fyllas i.

Nej inte ännu ett dokument!

Nej inte ännu ett dokument!

Annars inga konstigheter egentligen, förutom där man ska fylla i ”moderns utbildningsnivå”, ”moderns yrke”, och faderns förstås. Har tillgång till dator. Ja/ Nej. Har inget minne av att man brukade fråga om sådant i de dokument som jag delade ut och samlade in vid läsårsstart när jag var lärare, men jag fyllde snällt i. Så fort jag kunde.

Barnets intressen, tycker om att lära sej: ja / nej, kanske också lite utöver det nödvändiga.
Och så frågan om eleven i fråga ska ha religion och moral som skolämne, frivilligt, och i så fall från 8.00 – 9.00, dvs innan skoldagen annars börjar. Religion kan de gott vara utan, men moral är ju bra om de har… kan de kanske komma halv nio? Nej det frågade jag inte!

Så. Ganska stressad över allt som prompt skulle fyllas i på stället innan mötets slut och några frågor jag ville ställa enskilt gällande deltagande i de skolämnen som inte är obligatoriska, för Jonnas del.. och samtidigt försöka förstå vad Jonnas fröken berättade om hur viktigt det var att barnen har lite läxa varje dag, och varför de lär sej bokstaven C lite längre fram och inte efter A och B, och hur de ska räkna när de lägger ihop tal som blir mer än tio…

Och samtidigt borde jag vara på det andra föräldramötet, och mycket riktigt kommer skolvärdinnan och hämtar mej och talar om att jag måste gå till tvåornas sal och fylla i mina papper där innan fröken ger sig av . Fröken Graça, som hon heter, är sjukt effektiv och har nästan avslutat sitt möte, men när jag kommer in får jag en bunt papper och när jag frågar (allra ödmjukast och med grammatiska fel och dåligt uttal) om jag kan lämna in dem ifyllda på måndag blir jag avbruten och blankt nej med motiveringen att det blir krångligt för henne att hålla reda på vem som lämnat in och inte. Jo tack jag vet det!! Jag brukade bli jagad av Jeanette på expeditionen halva terminen för att jag inte lyckades få ihop alla dokument som elever skulle ha tagit hem och lämnat in ifyllda innan första veckans slut. Kanske borde jag varit lika hård som Graça?

Jag satte mej i alla fall att fylla i dubbelt så snabbt som jag försökt fylla i Jonnas dokument, som nu låg och väntade på mej i andra salen. Totalt fokuserad på allt det tiosiffriga men uppfattar ändå att fröken som sista punkt för dagen utser mej till något. Hon säger också något mer (talar hon extra fort för att jag inte ska uppfatta allt?! Det måste hon göra!!) men nu uppfattar jag bara.. ”fala sueco..” = talar svenska. Och alla skrattar! ”Jag förklarar senare!”, viskar mamman som bor på min gata, när hon ser hur förvirrad jag ser ut.

Representante de encarregados de educacão: mãe de Frida, (representant för utbildningsansvariga: Fridas mamma) står det i alla fall på tavlan när jag väldigt stressad lämnar in mina slarvigt ifyllda dokument (kanske kryssat i att Frida ska ha religiös undervisning?!) skyndar jag tillbaka till ettornas sal där Jonnas fröken pratar om att man från och med i år ska gå till bankomaten och betala skollunchen. Eh, okej?

Något om att man ska ha med sej ett diskställ för att ha pennor i? Nej, det måste vara fel.

Betygskriterier. Fröken läser upp från ett papper: 75 % går på slutprovet i november och resten på deltagande och uppförande på lektionerna. Frågor på det? Inte det nej.
In med alla dokument nu! Mötet avslutat! Tack och hej!

Om jag nu ska vara representante vilket jag betvivlar kan jag ju agera för att alla föräldramöten inte ska äga rum samtidigt och för en ny rad på dokumenten: Utbildningsansvarig (OM annan än förälder) …

Jag känner mej lite orolig nu.

Kollar på fiket ovanför skolan efter någon mamma som kan förklara vad jag blev ofrivilligt utsedd till, men känner inte igen någon av dem...

Kollar på fiket ovanför skolan efter någon mamma som kan förklara vad jag blev ofrivilligt utsedd till, men känner inte igen någon av dem…

Kommentarer
  1. Det där klarar du galant, luttrad lärare som du är 😀 Säkerligen förväntar de sig att du ligger lågt, men kör hårt när du vet vad det innebär! Att ha möten samtidigt känns ju som ett område med förbättringspotential!

    • Ja, luttrad är jag ju vad gäller svensk skola! Här vet jag inte…. men jag kan nog tycka ett och annat om jag får tillfälle. Men jag ligger lågt tills vidare som sagt.

    • Ja, så heter det kanske på riktig svenska, men jag vet inte riktigt vad det innebär och känner mej inte riktigt demokratiskt utsedd… 😉 Men det brukar ju vara typiskt för sådana uppdrag att ingen vill ha dem men sedan har de åsikter… i Sverige i alla fall. Jag kanske ska bli jättejobbig och vilja förändra allt, alltid framhäva att i Sverigen minsann, gjorde vi si och så… hehe. Nej. Jag tror jag ligger väldigt lågt. Just att de skrev upp mej måste betyda att det inte förväntas speciellt mycket av den som har uppdraget. Tror jag. Men jag är lite orolig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *