Portugisiska souvenirer (Lucka 10)

Souvenirer är väl såna där prylar som man köper med sig hem från semestern som sedan står och samlar damm i någon hylla? Är de sedan Made in Taiwan också så är de ju mer än meningslösa ( om man inte köpt dem just i Taiwan) Överhuvudtaget ska man väl köpa och samla på sig så lite som möjligt men lite roligt är det ju att ha med sig något hem från resan. Vad ska man köpa med sig hem om man besöker Portugal? Något som är tillverkat i Portugal helst kanske, och något som man kanske har användning för, så det inte bara blir en dammsamlare.

Här kommer lite smakprov på utbudet:

Det ganska gräsliga men roliga porslinet som ser ut som frukt och grönsaker är typiskst portugisiskt. Jag har själv en grönkålsskål!

 

Folke jan 2015 047

Keramikskålar och krus i olika färger mönster och storlekar är väl både användbara och snygga? Om man inte är minimalist eller så förstås.

 

Jag har en sådan skål också faktiskt

 

Folke jan 2015 041

Om min inte gillar det traditionella finns det gott om butiker, till exempel i Alfama, som säljer portugisiskt hantverk med lite mordernare stuk. Till exempel keramik.

 

Folke jan 2015 043

Här tycker jag allt är snyggt men har inte köpt något. Än.

 

Inte lika ömtåligt att frakta som porslin och keramik: Böcker. Här och där i Lissabon finns bokbussen som säljer portugisisk litteratur översatt till, jag kanske inte svenska, men i alla fall engelska! Hittar du inte bokbussen hittar du dem på bokhandeln; Fernando Pessoa och José Saramago och de andra.

 

Fonte och Lisboa på kvällen juli 2015 077

Men vad är det där för snyggt? Jo, konserverade sardiner! Tydligen en av de mest köpta portugisiska souvenirerna! Helst ska man nog tycka att det är gott också och inte bara snyggt förpackat.

 

lissabon dec 2105 058lissabon dec 2105 058

lissabon dec 2105 061

Gillar man inte att äta sardiner kan man köpa tygsardiner i olika mönster och storlekar lite här och var.

 

Bacalhau och sprit? Sprit är ju i och för sig billigare här än i Sverige, och bacalhau är ju typiskt portugisiskt fast det är torkad torsk som är importerad från Norge vi snackar om.

 

lissabon dec 2105 197

Hellre vin kanske? Det finns gott om små mysiga vinbutiker med kunnig personal och ibland till och med provsmakning.

 

Kakel! Man kan ha det som grytunderlägg till exempel… Här ska man tydligen se upp så man inte köper kakel som stulits från byggnader.

 

Nyproducerat especially för turister. Finns även som kylskåpsmagneter.

 

Eller kanske en förgläggningsbok med portugisiskt kakelmönster?

Eller kanske en färgläggningsbok med portugisiskt kakelmönster?

 

Allt möjligt gjort av kork! Skor, hattar, väskor, you name it! Om man gillar kork alltså!

 

Snygga korkboots, för att inte tala om de till vänster, som jag nästan köpte.

 

Överhuvudtaget finns det ett stort utbud av snygga och mindre snygga skor i Portugal. Ofta made in Portugal. Här till exempel.

Om man är riktigt Portugalfrälst kanske man vill ha en lampskärm med Porto – eller Lissabonmotiv med sig hem?

nov 2015 iphone 006

nov 2015 iphone 007

Eller en fondtapet med Portomotiv? Finns säkert med Lissabonmotiv också!

Eller en fondtapet med Portomotiv? Finns säkert med Lissabonmotiv också för den som gillar mildare pasteller!

 

Loja do Gato Preto (Svarta Kattens Butik) an man hitta lite roliga grejer med (katt-  och) Portugaltema. Där hittade vi porslin med kakelmönster och porslin med karta över de portugisiska upptäckarnas färdvägar.

12351092_10153491189543183_984204452_n

Den portugisiska dalahästen: Barcelos-Tuppen! Eller kanske något religiöst? Nej nu är vi verkligen inne på dammsamlare!

Den portugisiska dalahästen: Barcelos-Tuppen! Eller kanske något religiöst? Nej nu är vi verkligen inne på dammsamlare!

 

Har ni några portugisiska souvenirer hemma, eller såg ni kanske något ni skulle vilja ha i den här luckan?

 

Kommentarer
 1. Åh, vad roligt att läsa! Jag är en riktig souvenirnörd! MÅSTE liksom köpa med mig något från varje ställe jag besöker 🙂 Det blir alltid en kylskåpsmagnet. Har en liten souvenirhylla hemma, och jag älskar den 🙂

 2. Åh…. Jag hade en ”blompinne”, en prästkrage i keramik på en grön träpinne, som en kompis köpt åt mig. Men pinnen gick av och blomman föll i golvet. Jag saknar den, mycket…..

  • Ja man kan bli nästan larvigt fäst vid små minnesprylar, Christina! Jag sörjer också några som gått i kras under åren. (Men man får ingenting ta med sig dit man går..) /Åsa

 3. Mina första portugalsouvenirer var en CD och en dubbelkassett med Madredeus som var stora då i början av 1990-talet efter genomslaget i Wim Wenders Lisbon Story. Nästa tror jag var en alguidar, en sådan här blomkalkformad keramikform som man ibland får ris serverat i på restauranger.

 4. Men åååh! Vilken underbar keramik, den där lite mindre traditionella! Fler bilder därifrån! Och de svarta bootsen! Och sardinburkarna!!! Vill fylla ett skåp med färggranna sardinburkar!

  Jag har den stora koppen och fatet med upptäckarkatten. Den butiken finns i Sevilla också.

 5. Vi är inte mycket för souvenirer, får jag erkänna. Det vi helst köper på oss är kläder. Nu är en hel del av kläderna som jag köpt i Ungern, Ukraina och Kanada förstörda (efter vattenskadan förrådet). Väntar för att se vad vi får för ersättning, men det blir ju oavsett inte samma sak att handla på HM…

  • Nej många souvenirer är inte så användbara FreedomHelena, men det är kul med sådant som är användbart och samtidigt ett minne från en resa, som kläder till exempel. Tråkigt med dina kläder som blev förstörda! 🙁 /Åsa

 6. Igår köpte jag en tröja till Yignyen på Zara i Nacka Forum som var made in Portugal. Jag saknar de portugisiska pälstofflorna som vi köpte i Cascais i din souvenirkavalkad. De är mysiga.

  • Hej Sofia! Det finns med en pälstoffla med kork på en bild, men det kanske inte gills? Jag hade ingen bättre bild på dem, och inte på allt det fina stickade de säljer här heller. Kul med portugaltillverkat på Zara! Det verkar finnas en del kläd- och skofabriker här! /Åsa

 7. Jag fastnade för porslinet, Snyggt! Ja, böcker älskar ja ju också. Men jag tar med massor av eget porslin, samt några böcker. Vi flyttar nämligen ner nu. Änvänder oss av samma flyttfirma som du/ni hade. Jag företog det som om ni var väldigt nöjda. Våra saker blev hämtade den 2/12. Vi kommer att köra ner, åker nu på tisdag. Det känns både läskigt och spännande. Våra barn tycker att det skall bli ett roligt äventyr. Jenny

  • Ja det finns mycket fint porslin här, Jenny! Lycka till med flytten! Sitter ni där utan möbler nu i Sverige som vi gjorde innan flytten! Spännande! Var i Portugal ska ni bo? Det kommer definitivt att bli ett roligt äventyr!/Åsa

   • ja, vi står här utan julsaker och möbler. Ingen tv och inga datorer, förutom min bärbara. Fungerar konstigt nog bra. Vi kommer att bo i Cascais. Våra två killar på 9 respektive 10 år börjar på skolan den 6/1. Har du lite nyttig information om barn idrotter, så välkomnar vi det. Två sport tokiga killar, som tränar både simning och judo mm. All information som du tycker är bra att ha, får du gärna dela med dig av. Jag började läsa dig i mars, tack för jätte intressant läsning. Jenny

 8. Kakel!!!
  Jag tycker även om keramikskålarna, i sommarhuset har vi mycket spanskt porslin etc.

  När vi var i Barcelona köpte jag o Dani en mosaikkylskåpsmagnet, en delfin. Sen tidigare har jag en papegoja-magnet i Las Palmas… lite kitch, lite ful, fina färger men jag skyller på barnet ,) Även en med Dalimotiv, Gaudi, några små med typisk spanska tror det är typ en flamenco…

  Jag tycker faktiskt om kylskåpmagneter, vet inte riktigt varför men de gör mig glad!

  • Kul med någon mer som gillar kakel! Förra året hade jag flera luckor med kakel i kalendern! 🙂 Jag trodde du var för minimalistisk för kylskåpsmagneter, BackstageBella! Det är alltid bra att ha barn att skylla på! 🙂 Haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *