Portugisiska nyheter

Jag brukar spara på mig lite olika portugisiska nyhetsinslag och tänka att det här ska jag skriva om någon gång, och nu är det den gången. Ett litet nyhetsmedley helt enkelt!

Den senaste veckan har de portugisiska medierna förstås – och som sagt – dominerats av fotboll, påvebesöket i samband med Fátimajubiléet och Salvador Sobrals historiska insats i schlager-EM för Portugals räkning, men det har ju hänt annat också. En del av nyheterna är inte pinfärska, men ändå aktuella.

Först ut är historien om gubben som körde sin gumma i skottkärra till postkontoret för att hämta ut pensionen. Tre kilometer, och det enkel väg. Hon kunde inte gå, och de hade ingen bil och det gick inga bussar.  Då får man helt enkelt använda sig av den portugisiska nationalegenskapen desenrascanço – förmågan att improvisera och göra det bästa av läget, som i det här fallet inte precis var det bästa.

Till råga på allt blev de också stoppade av polisen som sa att så här fick det inte gå till, men det var tydligen inte straffbart i alla fall. I stället hittade man en lösning på det hela. Det har nu ordnats så att bombeiros – den lokala brandkåren – kommer att hjälpa paret i fortsättningen när de behöver skjuts, till exempel för att hämta ut pensionen eller ta sig till apoteket.

På tal om pension så läste jag också om att de portugiser som hunnit jobba 48 år och betalat in sociala avgifter från och med alldeles snart kommer att kunna ta ut full pension redan vid 60 års ålder. Jag tänker att det kan ju inte vara så himla många som kan dra nytta av den förmånen, för då ska de alltså ha varit 12 år gamla när de började jobba. Det kan ju hända att en hel del barnarbete förekom för 50 år sedan eller så, men hur ofta betalades sociala avgifter in för barnen? Det är dem väl förunnat i alla fall, det fåtal detta gäller.

Med andra ord innebär detta också )om jag förstått rätt) att ingen som inte arbetat och betalat sociala avgifter i 48 år kan få ut full pension, vilket det inte är lätt att göra i ett land där nästan en av fyra ungdomar är arbetslösa.

 

Om man ska fokusera på det positiva vilket man alltid ska, verkar ungdomsarbetslösheten vara på väg att sjunka.

 

På tal om sociala avgifter så läste jag också för ett tag sedan att IKEA går ut med att de betalar sina anställda 68 Euro mer än minimilönen. Fattas bara annat tänker jag som vet att minimilönen ligger på 557 Euro, men jag har liksom ändå trott att riktigt så lite är det väl ingen som betalar? Jag menar, det är ju larvigt lite! I kommentarsfälten till nyheten om IKEA:s generositet förväntar jag mig därför utfall av typen ”Fattas bara annat, slavdrivare!” men istället skrållar jag mig ned längs massor av kommentarer i stil med ”Där skulle man jobba!”, ”Bra gjort IKEA!”, ”Föredömligt!, ”Kan jag skicka min CV?” och dylikt. Jag har fortfarande svårt att förstå hur man kan leva på minimilönen här, eller ens en IKEA-lön, eller två för den delen.

 

Eller hur man kan riskera livet som brandman för 18 kronor i timmen – särskilt som det brinner rätt mycket i Portugal!

 

Jag läser förstås också nyheter från Sverige och kan konstatera att det är olika världar. Nyheterna är annorlunda här. Livspusslet ser annorlunda ut här helt enkelt. Det är tuffare att få jobb och man får mindre betalt. Kanske är det därför inte bara portugiserna utan också flyktingarna flyr härifrån? Av de 1255 kvotflyktingarna som Portugal tagit emot och erbjudit sig att ta hand om och integrera har mer än en tredjedel flytt vidare till andra länder. Möjligheten att kunna förenas med landsmän i länder längre norrut uppges vara en av orsakerna till flyktingflykten från Portugal.

Sedan är ju havet rätt tufft också. Årets badsäsong som officiellt börjar den första maj krävde inte mindre än fyra drunkningsoffer bara första dagen. Atlanten är farlig! Kom ihåg det om ni är här eller kommer hit!

Sammanfattningsvis alltså: Livet är hårt men orättvist och det är farligt att bada i havet.

Nu över till vädret, som ser ut att bli varmt och soligt på de flesta håll i landet, fast med några inslag av åska och skurar här på sina håll.

Det var allt för denna gång. Kanske blir nyhetsmedley ett stående inslag här på Bortugal. Jag kan ju inte bara skriva om oss och vårt!

Kommentarer
 1. Det du skrev om nu får du gärna fortsätta med ibland då jag har rekomenderat din sida till andra i Sverige via min facebook sida, för jag tror att många svenskar är nyfikna på Portugal. Med Vänlig Hälsning Hasse.

 2. 557 € i Portugal borde väl gå. Nu har jag ju förstås ingen som helst aning om prisläget där tåjag kan ha väldig fel. Förlåt i så fall. Jag äv tvungen att klara mig på 660 € i Finland och här finns inget som är billigt.

  • Kanske om man inte har en familj att försörja Maja och inte unnar sig något extra som pensionssparande eller så. Jag klarade mig också på lite i Sverige under en period när jag pluggade, men att ha det så med ett heltidsarbete? Tufft, även i Portugal. /Åsa

 3. Jätteintressant!
  Får gärna bli ett stående inslag på bloggen 🙂

  Colombianska minimilönen är lika låg den, helt ofattbart hur det ens går att överleva på de pengarna. Vad värre är, om man ser till statistiken på alla som har någon slags inkomst så är median-inkomsten 1,1 minimilön. Vilket innebär att hälften av den arbetande befolkningen tjänar 1,1 minimilön eller mindre!

 4. Var in på det numera kinesiska elbolaget här i lourinha . Vi började prata om bla lönerna här i Portugal med kvinnan som jobbar där . Jag sa att jag inte förstår hur dom kan klara sig på så låga löner som det ofta är här , och fick till svar
  – vi lever inte , vi överlever !
  Säger en del om lönerna här tycker jag .

 5. Jag har också nyhetsmedley ibland för jag väntar alltid några dagar med saker eftersom svenska medier följer brittiska knäppa händelser rätt bra redan och det ofta kommer upp där ändå. Kul med portugisiska nyheter för det är man inte bortskämd med.

  Atlanten är underbart vild ja. Måste verkligen ta mig dit snart igen nu när jag ligger lågt med Cornwall i brexittider.

  • Är det så illa att du inte vill till Cornwall, Bara Brittiskt? Så trist! PS: Uppskattar dina uppdateringar om det brittiska läget. /Åsa

 6. Hej. Kul läsning. Min man, portugis som bor i Sverige, säger att man förr började jobba vid 12 års ålder = skolan färdig och att man själv kunde betala in sociala avgifter i en klumpsumma efteråt. Så var det då.

  • Det var nog väldigt annolrunda då, Irene. Svårt för oss (mig i alla fall) att föreställa oss, som tycker att det är annorlunda (mycket tuffare) nu med, jämfört med i Sverige.

 7. Hej Åsa
  Alltid lika roligt att läsa dina texter och reflektioner om livet och händelser i Portugal. Extra kul eftersom vi närmar oss beslutet att flytta ned. Man får en vardaglig inblick och känsla för vårt nästa hemland via dig. Spännande och lärorikt.. Mkt uppskattat …och tack för alla dina små och stora berättelser i vardagen som du delar med dig.
  Hälsningar från ett lite varmare och soligare Sverige idag.
  Önskar en go o gla helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *