Portugal brinner!

Jag hade ställt väckarklockan på sju för att hinna grilla en kyckling att ta med på heldagsutflykt till stranden, men när jag vaknade hade himlen inte den utlovade knallblå färg vi blir så bortskämda med här under sommarhalvåret. Det var grått och disigt och kändes inte sådär jätteangeläget att ta sig till någon paradisstrand. Istället snoozade vi en hel timme tills hunden insisterade på att vi skulle kliva upp. Vid nio kom vi iväg trots dimma och med grillad kyckling.

Vi satt i en fullpackad bil och hade precis korsat 25:e April-bron över floden Tagus när jag fick ett meddelande. ”Har det brunnit hos er?” Nej, inte vad jag visste, men på brandkårens hemsida såg jag ju nu att det hade brunnit alldeles intill under natten. Brandkåren hade varit där och elden hade släckts vid fyratiden på morgonen utan att vi märkt ett dugg. Jag minns branden för tre år sedan och ryser. Borde vi inte ha märkt något?

Jo, när vi vaknade och himlen inte var blå utan täcktes av ett gulgrått dis kanske vi borde ha fattat, men vi trodde det var någon sorts morgondimma. Att det luktade bränt trodde jag berodde på kycklingen. Den blev faktiskt lite bränd.

Fortfarande låg det ett gulgrått dis över solen, och till vänster om oss såg jag till min fasa en stor rökpelare i horisonten! Röken vek sig i vinden och nådde säkert flera kilometer söderut. Det plingade till i mobilen igen. En artikel från en svensk tidning. Portugal brinner! Men nu var mottagningen så dålig att jag inte fick fram texten. Vad var det som hände egentligen? Borde vi kanske vända och åka hem? Vad höll vi på med? Åka på badutflykt när Portugal står i lågor?

Men diset klarnade och rökpelaren försvann ut sikte och vi fortsatte. Några kilometer närmare Sesimbra fick jag upp artikeln, och nu började jag få upp nyheter från portugisisk och internationell press om att bränderna också. Det brann i norra Portugal och på Madeira och det brann så mycket att det syntes från rymden. Där vi befann oss verkade det inte vara någon fara, men ändå!

Bränderna i Portugal syns från satelliterna i rymden!!

Bränderna i Portugal syns från satelliterna i rymden!!

 

augusti 2016 mobil 146

Massor av bränder i norra Portugal

Från Madeira: Vår ö står i lågor! Vi behöver hjälp!

 

Vi fortsatte alltså söderut mot stranden, där jag återigen inte kunde få upp några nyheter. Vi snorklade i kristallklart vatten och åt den grillade kycklingen och vattenmelon och låg och halvsov i vår dunge av solparasoll och hade en fantastisk dag som jag ska berätta en annan gång, men över idyllen vilade en känsla av domedag, fast diset skingrades.

 

Dis i paradis

 

arrabidda augusti 2016 076

Sedan klarnade det upp och blev lika klart i luften som i vattnet. I alla fall där vi var. Någon annanstans kanske lågorna fick ny fart. Den här stranden ska få ett eget inlägg snart. Här är den lite förvrångd i en panoramabild.

Sedan klarnade det upp och blev lika klart i luften som i vattnet. I alla fall där vi var. Någon annanstans kanske lågorna fick ny fart. Den här stranden ska få ett eget inlägg snart. Här är den lite förvrängd i en panoramabild.

 

I paradiset medan världen stod i brand. Som vanligt med andra ord, för egentligen är det ju alltid så,  att någonstans står världen alltid i brand medan man själv faktiskt har det oförskämt bra (jämförelsevis). Det brukar bara inte vara så bokstavligt paradisiskt, och man brukar inte se röken av sådant som drabbar andra, känna lukten deras olycka i luften och dessutom missta det för väder och bränd kyckling och packa för badutflykt i sin lilla trygga bubbla.

Sedan dess är jag mer vaksam, går omkring och sniffar i luften efter brandlukt plus att jag har varit sjukligt besatt av nyheter om bränderna och surfat in på brandkårens hemsida har jag gjort så många gånger att jag tappat räkningen.

Dramatik och tragedi fyller löpsedlar och det portugisiska facebookflödet:

 

augusti 2016 mobil 108

Branden når de historiska delarna av Funchal.

Vi har förlorat allt

Vi har förlorat allt

 

Avsky för den eller de som tände på…en 24-åring anhållen för att ha startat branden i Funchal, Madeira.

augusti 2016 mobil 102

Från portugisiska facebook: För anstiftare till bränderna är fängelse belöning, inte straff. Jag tänker inte betala. Jag vill ha dem att leva på vatten och bröd och arbeta med återplantering från morgon till kväll resten av sitt liv. Dela om du håller med.

 

Kärlek och hyllningar till brandmännen:

augusti 2016 mobil 117

Våra hjältar och hjältinnor. Tack!

Våra hjältar och hjältinnor. Tack!

 

På tal om hjältar: i pressen kunde man läsa om oron över att Ronaldo som ju kommer från Maderia inte yttrade sig om bränderna, och lättnaden när han gjorde det var stor.

Japp, nu har han hört av sig och erbjudit Madeira ekonomiskt stöd. Solidarisk. Diskret. Generös.

Japp, nu har han hört av sig och erbjudit Madeira ekonomiskt stöd. Solidarisk. Diskret. Generös.

 

Varningar..

De närmaste dagarna extremt farliga...

De närmaste dagarna extremt farliga…

 

augusti 2016 mobil 150

 

Det är väldigt torrt och hett, och det blåser. Precis som för tre år sedan. Filmen från dess i repris:

Kommentarer
 1. Så läskigt och i ärlighetens namn har jag missat att de har varit anlagda – usch och fy! Funchal är ju en oerhört mysig stad och så otäckt det måste kännas att ha bränder så pass nära där ni bor med.

 2. Det är bara så förfärligt. Tror även att många lite tanklöst slänger ut brinnande fimpar från bilen som hamnar i det torra gräset och så händer det. Vi är alltid lite oroliga på somrarna och då bor vi ändå i jordbruksbygder med kortbetat gräs.

  • Visst är det förfärligt, Anna och Jan! Om det beror på oaktsamhet och tanklöshet eller om det är anlagt med flit på sina håll är svårt att veta, men om det är anlagt är det ju ännu förfärligare! /Åsa

 3. Om jag fattat det hela rätt var/är det 100 olika bränder, stora som små. Varav många är ”icke under kontroll”
  Det luktar lite skogsbrand överallt och ger man sig upp lite syns rök nere i dalarna, trots att det är flera mil från platser där det faktiskt brinner.
  Fläktar på, gör det också. Undrar hur länge brandgubbarna orkar. Köra hårt en vecka går, men två, eller tre!!
  Vad värre är, det brinner ju lite här o där, norr som söder. Fortsätter det så här blir det varken vin eller oliver….!

  • Nej det är verkligen oroväckande, Arne. Håller alla tummar och tår och ber en liten bön. De har i alla fall en väldigt kompetent och kapabel brandkår, men de är ju bara människor, och bara så många…Det sägs att många av bränderna är anlagda, det talas om en terrorvåg…jag vet inte vad jag ska tro. Ofattbart att någon kan vilja orsaka sådan skada. Var är det du är?

   • Jag är väldigt nära floden rio zêzere. (vid vattenkraftverket i Pedrago Grande) Ibland kommer det plan o hämtar vatten.
    Då när 422 bilar brann upp på ett bräde (malmö släng dig i väggen!) tankade planen vatten här under flera timmar.
    Hittade en uppgift , i onsdag var det 186 st olika bränder.
    Säkert finns det några som startats upp av tokiga pyromaner, men en ”terrorvåg” , nja det låter ju väldigt spekulativt, milt sagt. Själv ska jag undvika motorvägar, eftersom det vid häftig rök blir avstängning o folk kan bli sittandes i timmar i värmen.

    • Ja där ligger Malmö i lä. Så många bränder!! Men man får hoppas att det där med terrorvåg inte stämmer. Att bli fast på en motorväg i hettan och röken låter verkligen som något man vill undvika. /Åsa

 4. Att det kan ta fyr, naturligt ( Åska ? ) är något man kan köpa men att starta dessa infernaliska bränder borde var klassat som mordförsök!

  • Ja, Aake det pågår visst en petition om att de ska dömas till 25 års fängelse men många tycker som sagt det är för snällt. Mord, egentligen eftersom det faktiskt dött folk. 🙁 /Åsa

 5. Hej Åsa
  Jag och min man kommer förmodligen flytta till portugal
  Läste här ovan om ”din Flyttfirma”
  Skulle gärna vilja få namn och priser.
  Med vänlig hälsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *