Höstlov i Portugal!?

Nej vi har inget höstlov i Portugal! Här har man skurit ned rejält på lovdagar av besparingsskäl. Det finns nästan inga kvar. Enda lediga dagen under höstterminen, som varar mellan 16 september och 16 december, är den åttonde december.

Men ni har höstlov! Det är ju bra! Eller? Vad gör man i Sverige i november, den mörkaste, segaste och suraste av månader? Är inte höstlov ganska meningslöst? Om man inte är lärare, förstås! För de flesta barnfamiljer, om inte fritids är öppet, innebär väl novemberlovet mest att man motvilligt blir tvungen att ta ut av de dyrbara semesterdagarna. Och göra vaddå med barnen?

Varför inte åka till Portugal på novemberlovet? Folk gör ju inte det! De härdar ut till jul eller sportlov och då vill de åka någonstans där man är garanterad värme. Kanarieöarna kanske? Helst Thailand för att vara på den säkra sidan vad gäller sol och värme. Ligga vid poolen eller i solstol på stranden. Det gör man inte i Portugal i november. Inte garanterat i alla fall.

Vi tillbringade i alla fall ett av våra bästa novemberlov i Portugal för fyra år sedan, fast det började lite klantigt med att vi höll på att missa planet och fick springa ut på ”runwayen”, och väl framme på flygplatsen i Faro visade det sej att en av våra väskor blivit kvar på Skavsta. I den väskan hade Sverker alla sina kläder, och Jonna sin välling…

Vi skulle få vänta två dagar på väskan, men strunt i det, nu var det semester och nu åkte vi raka vägen till närmaste strand! Tror ni inte att bara medan jag tog en titt på menyn till en av restaurangerna på stranden hann barnen slita av sej kläderna och springa rakt ut i vågorna! Jag var en bra bit bort, så Sverker hade ju inget annat val än att kliva ut och rädda dem och därmed blöta ned sina enda skor och jeansen ända upp till grenen! Han fick köpa ett par flipflops, och låna ett par svarta vida linnebyxor av mej som han sedan gick klädd i tills väskan kom tillrätta. Det hade jag ganska roligt åt! Jonna fick dricka O´boy istället för välling ett par dagar. Det var ju tur i alla fall att Sverker var uppmärksam och snabb!

Det här var vår andra Bortugalresa. Vi var redan inne på att Portugal nog skulle kunna vara landet för oss, men hade inte riktigt hittat rätt ställe ännu. Vi var lite nyfikna på Algarve och flög därför med billiga flygbolaget till Faro och tillbringade första halvan av novemberlovet i Carvoerio, där vi hyrt en liten lägenhet via Owners Direct, eller om det var Holiday Lettings.

Utsikt från takterrassen, den första kvällen, med linnebyxor och O´boy

Utsikt från takterrassen, den första kvällen, med linnebyxor och O´boy

portugal + halloween 164

Stranden i Carvoeiro

Stranden i Carvoeiro

portugal + halloween 189

portugal + halloween 026

Det blev verkligen ett fantastiskt novemberlov. Lite sol, lite bad, lite surf, mycket avkoppling, omväxling, äventyr och upptäcksfärd. Lugnt och skönt på ett sätt som det inte alltid är på badorter under högsäsong. Och billigare än under högsäsong är det också. Det går att hitta boende i lägenhet för under 2000 i veckan under lågsäsong som brukar vara första november till sista februari. Väljer man att bo på det viset spar man också in på restaurangbesöken som ändå inte är speciellt njutbara med småbarn en hel vecka i sträck.

Men någon gång går det väl an!

Men någon gång går det väl an att äta ute!

portugal + halloween 096

Kollar man runt lite och är ute i god tid behöver det inte bli dyrt alls! Vi fick flygresa för hela familjen tur och retur för 4400 den gången kommer jag ihåg. Jag kommer ihåg det väl för att det var så sjukt billigt!
Jag blev ingen expert på Algarve under våra fem dagar där, men jag blev väldigt förtjust i Carvoeiro, som är en av de ursprungliga fiskebyarna längs algarvekusten som bäst lyckats bevara sin karaktär efter all turistifiering, sägs det. Jag kan definitivt rekommendera Carvoeiro som resmål, i alla fall off season, för under högsäsong kan jag tänka mej att den lilla stranden blir knökfull av turister.

Going fishing!

Going fishing!

Stranden för oss själva!

Stranden för oss själva!

Vi hade hyrbil och gjorde upptäcksresor längs Algarvekusten, och hann med att få lite sol och bad. Algarve har ju ofta några grader varmare väder och badvatten än resten av Portugal.

Klart badbart men ingan annan som badar!

Klart badbart men ingan annan som badar!

Vi hade faktiskt aldrig besökt Portugal under sommarhalvåret innan vi flyttade ner, utan förälskat oss i landet under tre resor hit i februari, november och januari, med vinterstormar, regn och allt som vi också hann uppleva. Den långa portugisiska sommaren som vi fick känna på först när vi hade flyttat ner blev som en bonus.

Massor av badbara vikar alldeles för oss själva!

Massor av badbara vikar!

Nej, det är inte solsäkert i Portugal i november. Den här tiden på året får kan vara beredd på allt från 28 grader och sol till 15 grader och regn, och det kan slå om från en dag till en annan. Man får ta med sej fleece och regnjacka. Är man inte badtokig som vi är i den här familjen kanske man inte badar, men man får massor av dagsljus och frisk luft och upplevelser. Garanterat.

Våtdräkt och armpuffar är bra att ha!

Våtdräkt och armpuffar är bra att ha!

Kanske lite kallt i badet just idag!

Kanske lite kallt i badet just idag! ( Men de ska ju prompt i ändå!!)

Vi hade faktiskt förlängt det här novemberlovet lite med mammadagar och åkte efter fem dagar på Algarve norrut mot Baleal, en fantastisk plats på Portugals silverkust, som förtjänar ett eget inlägg! (kommer snart!)

Väderstatistik för oktober (Algarve)

Väderstatistik för november ( Algarve)

Kommentarer
  1. Pingback: Från vilda västern – mot Marocko! – Bortugal

  2. Vi satsar på höstlov i Lissabon och nyåret på Algarve. Tack för fina tips!
    Vi får se om vi också förälskar oss i landet.
    Carl

    • Det kommer ni att göra Carl! Missa inte att ta tåget från Cais do Sodre ut mot Cascais! Hör av dej om du har frågor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *