Med harpun, utan licens att döda

Sverker har ju snorklat en hel del sedan vi flyttade hit, och ofta har han med sig harpunen. Ibland har han lyckats skjuta någon fisk, men bara ganska små fiskar och av någon sort som vi inte känner igen, och fast jag inte tror att det finns giftiga fiskar i de här vattnen har vi inte riktigt vågat tillaga och äta något av det han skjutit. Istället har vi gett fångsten till katterna, som minst sagt uppskattat det! Första gången satte sig Sverker att filéa fisken åt dem men slutade med det då han såg att katterna var så ivriga att de åt upp fiskhuvudena och resten av renset när de tyckte han fileade för sakta.

gröna stranden 2015 påsk 034

Sept 2013 032

Första fångsten, första sommaren, blev kattmat!

 

Den fisk vi köper och äter oftast är robalo och dourada, men någon sådan har han inte sett när han snorklat. Kanske håller de sig på djupare vatten?

Douradas - före och efter ugnsgrillning

Douradas – före och efter ugnsgrillning

mobil augusti september 2015 006

Häromdagen kom han i alla fall hem med så stora fina fiskar att det vore synd att ge dem till katterna, ifall det nu inte var så att de smakade illa eller så. Vi googlade och googlade, men inte heller denna gång lyckades vi få någon klarhet i vad det var för sort. Vem kunde vi fråga? Jo, fiskhandlaren i byn förstås! Han har facebook, där han dagligen lägger ut bilder från fiskdisken. Oftast ser det inte så aptitligt ut, rå fisk gör ju inte det, men han är tydligen vida känd för att ha väldigt bra fisk och vi handlar gärna av honom.

12039416_10204928706885092_1270882496529429848_n

Kom och köp! (Fiskhandlarens facebookbilder)

11701097_10204635624238209_8204262499695122065_n

Kom och köp!

Jag fotade fisken Sverker fångat och skickade ett meddelande till fiskhandlaren med frågan ”Vad är det här för fisk? ” och ”Kan vi äta den? ” och fick svar med gratulationer till fångst av en god matfisk som heter tainha, eller multe på svenska, som jag aldrig hört talas om. Lite fräckt kanske att skicka bilder på egen fångst till fiskhandlaren?! Han kanske svor inom sig, vad vet jag, men han höll god min och skrev ”Nada disso!!” (Inte alls!!”) som svar på mitt ”Bom para nós, mau para você” (Bra för oss, dåligt för dej!”). Behändigt att ha en egen fiskhandlare att chatta med ibland faktiskt! Multen fick åka in i ugnen på ugnsgrillning med vitlök, smör och salt.Den blev supergod!

12042141_10153369550353183_1218007276_n

Någon dag senare var han ute igen och snorklade och kom hem med åtta stora multar så vi åt oss proppmätta och fick frysa in! Bra för oss, men inte för fiskhandlaren, som sagt! Den här gången hade Sverker träffat en snorklare som varit ute fyra timmar och plockat percebes, eller långhalsar på svenska (ser ut som svarta små alienklövar!) på tolv timmars djup. Han sålde till resturanger och försökte överleva på det, men var lite bekymrad över att han inte hade den licens som behövs för att man ska få ta för sig av havets goda när man är ute och snorklar. Om de kommer på en kunde de tydligen ta av en inte bara utrustningen utan också bilen, eller i alla fall ge en grova böter. Bästa att undersöka hur man får licens, tänkte vi! Man vill inte råka ut för Polícia Marítima i onödan!

12047272_10153369544988183_1570652487_n cyking, solnedgång och måne 067

Inte nog med alla multar – nästa gång när jag kom hem från språkkursen hade han – fortfarande utan license to kill, varit ute och skjutit en bläckfisk och plockat två krabbor. Vad gör man med sådana?! Vågade inte besvära fiskhandlaren igen men efter lite googlande blev det så att vi kokade krabborna i öl nästan tio minuter tills de var illröda. Det kändes lite grymt att kasta i dem levande bara. De viftade förtvivlat med sina små klor, men till ingen nytta.

krabbor m m okt 2015 002

Sorry!

krabbor m m okt 2015 010

Jag var tacksam att bläckfisken var tvärdöd när jag lade den i kastrullen för att kokas mör en timme. Det hade varit vidrigt om den hade bjudit motstånd med alla armar och sugproppar och allt, försökt klättra ur kastrullen rentav! Sverker hade redan skurit huvudet med den äckliga näbben (ja de har näbb!) av bläckfisken så det var bara tentaklerna med sugkopparna kvar. Det fanns en massa tips på internet om vad man skulle göra får att få bort den gummiaktiga konsistensen från bläckfisken, allt från att frysa den i två veckor innan man kokar den till att koka den i vin med en vinkork i men vi kokade den helt enkelt i vatten i en timme, med en vinkork i bara för att.

krabbor m m okt 2015 008

Bom Apetit!

Bom Apetite!

 

När vi sedan skulle hämta barnen på skolan tog vi vägen om affären i byn och köpte lite lime och persilja och annat som skulle kunna piffa upp det hela lite när det var dags för resten av tillagningen. Jag gruvade mig lite för att hälsa på fiskhandlaren som har sin disk intill grönsakerna, men helt i onödan. Han gratulerade glatt Sverker till god fångst och eftersom han inte alls verkade sur över att vi fångade egen fisk vågade jag fråga om licensen, och det var inga problem fick vi veta. Det kostade 25 euro per år och kunde fixas via bankomaten (!) Han erbjöd sig till och med att följa med till bankomaten och visa hur man gjorde, så nu är det avklarat också. Antagligen världens bästa fiskhandlare! Vi måste verkligen komma ihåg att köpa lite fisk av honom med.

Det som ser ut som pyttipanna är bläckfisken....med ganska mycket tuggmotstånd men helt okej. Krabbköttet var gott. Kanske bara ett par matskedar kött i varje krabbstackare, men ändå!

Det som ser ut som pyttipanna är bläckfisken….med ganska mycket tuggmotstånd men helt okej. Krabbköttet var gott. Kanske bara ett par matskedar kött i varje krabbstackare, men ändå!

 

PS: Håll tummarna för att vi kommer iväg till Porto i helgen! Regn förutspått och blir det alltför blött stannar vi nog hemma.

Kommentarer
 1. Hej, vilken trevlig blogg du har! Ni verkar ha det jättebra i Portugal. Jag och min man bor i Grekland sen 5 år tillbaka. Vi håller också på att fiskar, dyker, springer b.l.a. Sverker är en hejare med harpunen. De fiskarna får vi också, kan rekommendera att grilla dourada och multe som omväxling.
  Bläckfisken är också god att grilla men då ska den helst ha varit fryst. Jag brukar koka den som du gör en timme eller två. Under tiden fräser jag mycket färsk lök och lite vitlök, häller i en skvätt vitt vin och river några färska tomater i det. Det får koka ihop ett tag. Jag skär bläckfisken i bitar och så får det koka en stund med tomatsåsen och jag kryddar med dill. Vi brukar äta det med makaroner och riven ost.
  Ha det så bra och jag ser fram emot nya inlägg!

 2. Hej,
  Jag älskar Polvo och har fått lära mig att lägga i en normalstor/stor gul lök när bläckfisken kokas. När löken är klar, är bläckfisken klar. Kokar man bläckfisken för länge blir den gummiaktig. Olivolja, vitlök och persilja och så in under grillen! Näbbarna som de har är de som kommer flytande med havsströmmarna till svenska västkusten. Barnen brukade samla dem i mängder när de var mindre. Finns också att köpa i djuraffärer att sätta upp i fågelburarna så att undulater och andra fåglar får i sig kalk.
  Hoppas att det blir väder så ni kommer upp till Porto. Det är min favoritstad i världen!

  • Hej Ulla! Jag kanske kokade bläckfisken fär länge, jag tänkte att ju längre desto bättre! Jag fortsätter att försöka (om det blir mer fångst) och det blir säkert bättre och bättre med alla fina tips jag får! Tror jag vet vilka näbbar du menar också, men hade ingen aning om att man brukade ge dem till fåglar! Vi kom upp till Porto, väderprognosen till trots! Du får läsa om det snart! / Åsa

 3. Hej Åsa,
  G Earth…kolla på 7580 Monte Novo, Setubal, Port…strax norr om byn Monte Novo ser du ett hus med pool…öppna foton…den ena …komporta em ruínas (en gammal vattensluss i trä ), nesta foton heter Arrozal (ris odling).
  Jag har varit i trakten.
  Skrev tidigare ”Åker man tåg från Santa Apolónia till Entroncamento åker man längs med risodlingarna ”as luzernas”. Borde ha skrivit …längs med risodlingarna och ”as luzernas”….I det här området odlas också alfalfa, luserne (djurfoder till kor och hästar) parallelt med ris.

  Vad det gäller tryckkokaren ska du köpa på en Loja/Casa de Electrodomésticos, inte på gatumarknad. Bra att ha för man sparar gas vid långkok. Köp endast i Inox, aldrig i teflon.
  Vad bra att ni satsar på inhemsk odlade mat.
  En vänlig hälsning till dig och din familj…Aura

  • Tack, Aura! Jag hittade bilden! Vi har inte varit i den trakten alls ännu fast det ju är nära. Det får bli en vända i framtiden någon gång. Det måste vara hårt jobb att odla ris. Tack för tips inför inköp av tryckkokare! Beijinhos!/ Åsa

 4. Hej Åsa,
  Vad det gäller riset, Agulha (avlång) och Carolino (ej risotto, men åt det hållet). Bor man i Portugal ska man hålla jordbrukarna vid liv och äta så mkt. inhemsk som möjligt.
  Har du programmet Google Earth på din dator? Om inte, ladda ner det.
  Riset odlas längs de översvämmade låglänta kantzoner till rioTejo, Sado, Mondega men även Vouga, Mira…
  Åker man tåg från Santa Apolónia till Entroncamento åker man längs med risodlingarna ”as luzernas”.
  Google Earth….titta fr Vila Franca de Xira ända upp till Golegå (rio Tejo). Därefter blir för höga altituder.
  Bäst ses om du tittar på rio Sado – (Setubal). Zooma till Alcácer do Sal, Barrosinha, Santa Catarina…ser du alla dessa avlånga odlingslotter i olika gröna nyanser? några ser gråaktiga eller sandfärjade, det är risodlingarna i olika stadier. Zooma ordentligt så ser du vattenkanalerna. Riset planteras i februari-mars. Det får inte vara för kallt eller för varmt vid plantering. Lotterna måste vara översvämmade till en viss punkt, icke för högvatten, annars ruttnar risplantorna. Var på en skogsresa till PT i april och de var desperata, de hade regnat så pass mkt hela vinter och våren att det inte gick att plantera…planterar man för sent hinner riset inte mogna i tid.
  skriver mera senare…Hej så länge
  Aura….(har prästens bevis fr dopdagen…far min valde mitt namn efter Aura Abranches, en stor människa inom den dramaturgiska teatern i PT…).

  • Tack, Aura, har google earth och ska kolla in! Självklart köper jag portugisiskt i alla lägen som det går! 🙂 / Åsa

 5. Härligt att få egen fångst! Han börjar bli bra med det där spjutet förstår jag 😉 Men sedan ska man ju lyckas tillaga fångsten oxå, haha 😉 Jag gillar egentligen inte att koka saker som lever. Vi kokar iofs ofta musslor och enstaka gånger kräftor. I Frankrike ville Peter köpa (jättestora) levande krabbor (på Carrefour, typ), men de skulle inte ens få plats i vår kastrull… Då funderade han på om man kanske kunde bryta av benen först… NEJ! Det blev inga krabbor… Bläckfisk är jag inte så förtjust i (även o jag äter det) och skulle nog inte vilja laga själv… Dorada och robalo (lubina i Spanien tror jag) köpte vi oxå i Portugal. Även här köper vi dorada.

  • Ja, FreedomHelena nu när han vet att det är någon vits med att ta dem blir han väl mer på. Vi har väl lite att lära vad gäller tillagningen ja, men det var helt ok för att vara första försöket. Vi är ju landkrabbor, födda och uppvuxna i inlandet så vi har inga förkunskaper direkt. Jo vi vet vad man gör med fisk, för metat har vi bägge två! Men nu blev jag sugen på tonfisk och lammracks som ni festar på!

 6. Glömde skriva att polvon innan den kokas ska liksam tvagas…gnugga ordentlig alla kapsyler mot varandra flera grg och skölj med rikligt med kallt vatten, ibland kan det finnas sandkorn i sugkopparna.
  Aura

 7. Hej Åsa,
  Dags att ta fram potatisborsten och skrubba krabborna innan du kokar dem. Ha i kokvattnet dill eller fänkål, salt och en flinga av piri-piri.
  Huvudet på Polvo ska med, ta bara bort ögonen. Låt polvon ligga i tryckkokaren en stund att kallna, ibland bildas en slags gelé. Gör i ordning um refogado suave, på lök, vitlök, tomat, persilja, oregano eller timjan, olivolja och låt det koka sakta under 5-10 min. Lägg till polvon och låt det puttra en stund (10-15 min). Koka upp vatten (ellr använd vattnet du kokade polvon i ) och addera till polvon samtidigt med arroz carolino (vet du att Portugal är självförsörjande i ris!) och koka på meddel värme i 15-20 min. Mums…Arroz de Polvo…
  Må så gott…Hälsningar…Aura

  • Åh tack för tips och råd, Aura! Jag hoppades lite på att någon kanske skulle ge mig lite vägledning och idéer tills nästa gång! Jag är medveten om att jag hanterade de olika varelserna så lite som möjligt. Jag ska komma ihåg att gnugga och skrubba nästa gång, men det gick rätt bra fast jag slarvat med det också. Sverker tvättade nog av dem bra. Men menar du att jag ska skrubba krabborna medans de lever?! Hu! Och huvudet på bläckfisken som jag var så glad att slippa se! Äter man det också eller ska det bara vara med ändå? Tryckkokare har vi ingen, men det borde vi faktsiskt skaffa. Tror de säljer sådana på marknaden..
   Hade ingen aning om att Portugal är sjävlförsörjande i ris! Undrar nu förstås var de odlar den…
   Och så måste jag säga att jag tycker Aura är ett vackert namn, och att jag uppskattar dina kommentarer! Kul när jag kan lära mig nytt genom bloggen tack vare läsare! Beijinhos! / Åsa

  • Ja det blir ju extra gott med egen (Sverkers) fångst och roligare att snorkla och harpunera om han vet att han har chans att fixa en god lunch eller middag, Marina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *