Lyxgrottan vid floden – boende i Porto!

Vid den här tiden för två år sedan satt jag och bokade tågresa tur och retur till Porto. Det kanske jag borde göra igen? Dit kan man i alla fall åka smidigt med tåg fortfarande! Man kan äta frukost i Lissabon och sedan sätta sig på tåget till Porto och äta lunch där. Sedan kan man ta tåget tillbaka och vara i Lissabon lagom till middagen! Tre timmar tar resan och från 15 euro (och uppåt) kostar den, enkel väg.

Ressällskapet: Mina föräldrar och mina döttrar, på vackra tågstationen Oriente i Lissabon, i dimma. Dit tog vi tåget från Sintra.

 

De tre timmarna på tåget flög förbi, som det portugisiska landskapet utanför tågfönstret. Jag roade mig med att fota när vi passerade före detta elevers hemstäder och skicka bild till dem i Sverige med ”Kolla var jag är!”

 

 

Framme i Porto. Tåget kommer egentligen till en annan station lite utanför centrum, men São Bento mitt i stan når man superlätt med pendeln, på bara några minuter.

Överkomligt både tidsmässigt och prismässigt alltså, men när man ändå är i Porto vill man ju hinna se sig om lite, så jag hade också bokat övernattning. Den gången bokade jag boende i två nätter på AirBnB och var supernöjd med min bokning. Skulle jag åka dit igen tror jag att jag skulle boka samma boende, men så roligt som första gången då boendet blev en överraskning skulle det ju inte bli igen, förstås!

Jag visste ju vad jag hade bokat, men till mina föräldrar hade jag bara sagt att det skulle bli en överraskning. Hela tågresan upp såg jag fram emot att få se deras miner när de skulle få se vad jag hade fixat åt oss, och jag blev inte besviken varken på bokningen eller deras reaktion.

Det var ett duggregnigt Porto som mötte oss när vi klev av tåget, och hungriga var vi, men när vi fått något i oss hade det klarnat upp lite och då tog vi vårt bagage och knatade nedför närmsta backe ned till floden och vek av till vänster. Där! Där?

På den här gatan ska vi bo! På första parkett! Bild tagen från bron.

 

 

Så här har värden markerat vilket hus det är på en bild på airbnb – sidan.

 

Mamma och pappa är inte så vana vid airBnB, och hade kanske väntat sig ett hotell eller så, men nu skulle vi alltså bo i ett av husen vid floden. Jag hade koden till porten, så det var bara att kliva in, men först beundrade vi läget och konstaterade att det kunde inte bli bättre. Själva centrum må ligga däruppe vid stationen, men det var här nere vid floden vi ville vara. Vi ville ta en båttur på floden, och så ville vi kliva på sightseeingbussen för att se resten av staden och sedan kliva av nere vid floden igen och vara hemma. Vi ville äta lunch vid floden och gå över bron till andra sidan och ta en massa bilder av Portos vackra fasader och båtar.

 

Granntant som också beundrar vyn över floden och broarna.

Bild tagen från busstur. Här ser man ”vårt hus” när vi åker över en av de broarna.

På gångavstånd.

Vår båttur avgick härifrån.

På andra sidan floden finns hållplats för sightseeingbussturer och fler båtturer och serveringar med mer.

 

Läget var dock bara halva överraskningen. Det som väntade bakom porten var inte vad man väntat sig! Inte vad mina föräldar väntat sig i alla fall! De frågade först vilket rum som var vårt, men allt var ju vårt! Till och med middagsbordet som man kunde göra om till biljardbord var vårt! I alla fall i två dagar och två nätter.

 

Välkomna till lyxgrottan!

Här sov jag gott. Kanske inte riktigt min inredningsstil, men det kändes ändå lyxigt. Jag fyllde ju faktiskt 50 och lite guldkant på tillvaron en sådan dag är liksom passande.

Dagarna tillbringade vi med att se oss om, men bägge kvällarna tillbringades i vår lyxgrotta. Ingen orkade gå ut igen ens för att äta middag, när vi väl kommit hem dit efter dagens utflykter. Jag tog i och för sig en löptur längs floden bägge kvällarna, men sedan blev det biljard och pizzaleverans, och så somnade vi tidigt och var uppe tidigt nästa dag.

Efter maten blev det biljardhåla av matplatsen!

Kvällslöpning längs floden

50 meter från porten

 

Nu var ju vi där under den mörkaste och kyligaste årstiden, precis under vintersolståndet faktiskt, men jag kan tänka mig att under sommaren kan det vara trevligt att ta ett glas vin och titta på solnedgången på serveringen som låg alldeles utanför vår port.

Frida i pyjamas, utanför vår port.

Frida kollar in fiskespön vid floden en tidig morgon utanför vår port.

Annan morgonbild

 

Här checkar vi ut och ska ta morgontåget tillbaka till Lissabon och gå på julfest. Det går en hiss upp till den stadsdelen över floden, där stationen ligger.

 

Vi får se om det blir ett inlägg om vad vi gjorde på dagarna också.

Länk till bokning och mer info för den nyfikne

 

Kommentarer
 1. Jättesmart med sånna där ”hop on, hop off”-bussar. Har också åkt det i Porto 🙂
  För många år sen fanns det ett mysigt o kreativt hostel i närheten av san bento som jag brukade bo på när jag ville göra stan lite. Finns tyvärr inte kvar, men jag gissar att det ändå mest kommer vara airbnb som gäller framöver, med tanke på covid osv

  • Ja man vet inte hur det blir med allt. Hop-on hop-off heter det ja! En lång vända i Porto över broar och ut till havet. Man får en överblick och någon idé om vad man vill se mer av. Det var bea!. Har inte åkt sådan i Lissabon än dock…

 2. Hej Åsa!

  Fantastiska bilder du tagit.
  Hör av dig nästa gång du /ni är i Gaia, ni kanske vill bo hos oss? Vi kommer att vara ägare i januari till ett fantastisk litet hus (airbnb) på andra sidan bron Ponte, med vidunderlig utsikt från takterassen. Annars kan vi bjuda på kaffe kanske
  😉

  Hola Göran

  • Hej Göran! Ja, från andra sidan bron har man ju en fantastist vy över ”vår” sida av floden! Det låter fantastiskt! Jag tar gärna en fika nästa gång vi är i Porto och är förstås nyfiken på ert ställe! Skicka gärna en länk, eller lägg här i kommentar när det är klart så kanske någon hittar dit härifrån. Porto är en väldigt vacker och fotogenisk stad. Jag har fler fina bilder från Porto, så kanske det blir ett till inlägg. Om världens största portvinsflaska, till exempel…

   • Hej igen!

    Jag hör av mig då allt blivit klart. Som du redan vet så är det lite byråkratiskt och långsamt här i Portugal. Men, förhoppningsvis är allt klart med vårt hus och AL …….

    Bom fim de semana,

    Göran

   • Så kul lägenhet! Vet du om den finns kvar på Airbnb? Har du länk till den i så fall?
    Funderar på en resa till Porto senare i höst och tar gärna emot boendetips.

     • Hej
      Nej jag kollade också.
      Tack för svaret.
      Förresten, när jag ändå har dig på ”tråden”, har du besökt Cinque terre i Italien?
      Trevlig helg
      /Birgitta

     • Hej igen!

      Nej, jag har inte varit där, tyvärr men har sett vackra bilder, och att det verkar poppis. Jag tågluffade i Italien för hundra år sedan, innan internet fanns eller i alla fall innan jag använde det, och var nog där i närheten men visste inte om det. På den tiden reste man inte efter vad man sett på sociala medier, utan bara efter kartan, så man hade ingen aning om vart man skulle hamna och inte heller om vad man missade. Det hade ju varit coolt om jag hamnat i Cinque Terre, innan det var fullt av turister, men det gjorde jag alltså inte. Eftersom jag inte visste vad jag missade hade jag en fantastisk resa ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *