Lucka 20: En julfest och ett luciatåg

Nackdelen med att skriva så här ofta som jag gör nu fram till jul är ju att man antingen inte hinner göra så mycket om man ska hinna tänka igenom och skriva något vettigt, eller så hinner bara göra och inte lägga så mycket tanke och omsorg på skrivandet. Den här helgen har fokus definitivt varit på aktiviteter, så alla inlägg med djupa tankar om jämlikhet och vänskap om hur orättvis världen är och annat som ligger och skvalpar får vänta till en annan gång.  Jag tror inte jag hunnit tänka en enda vettig tanke, så en ganska ytlig redogörelse för halva helgens göranden får fylla denna lucka.

Det började i fredags med barnens skolavslutning som jag var med och ordnade. Som förutspått höll vi på med föreberedelser och pyntande till midnatt kvällen innan. Julkorgen skulle fixas  och Ja, jag knöt en rosett om bacalhaustjärten i år också. Nu är det en tradition! Godispåsar skulle sorteras och stolar ställas ut. Lite pynt skulle hängas upp, Det var väl i stort sett det, men det tog tre timmar, och då var vi ändå åtta personer! Vi hade kunnat vara effektivare, som vanligt, men ingen har bråttom. Ingen tittar på klockan och tänker på morgondagen. Det behövs ingen kurs i mindfulness. Man tar sig tid att skvallra och umgås och sjunga med i Wham´s ”Last Christmas” med varsin låtsasmikrofon på scenen.

Innan barnen kom på fredagen skulle 120 mackor bredas och bord ställas ut till deras julfika. Vi hann precis tills barnen kom och sedan var det slut på friden. Etthundratjugo barn på en så liten yta hörs rätt bra.

Det blev såklart en lyckad julfest även i år, med fantastiska uppträdanden av framförallt de små förskolebarnen som har en mycket ambitiös fröken. Det var både sång och dans och teater och det hela avslutades som vanligt med att tomten kom och sedan var det officiellt jullov.

 

På jullovets första dag var det dags för lussefirande i Lissabon. Vi bakade lussebullar på morgonen och åkte sedan in till Lissabon.

Både barnen och Sverker har varit väldigt nyfikna på hur det ser ut på mitt jobb och nu fick de sin nyfikenhet stillad. Vilken tur du har som jobbar i en park, tyckte Frida, och visst liknar campus lite en park, med jakarandaträden, fiket, bananträd. En lugn och trivsam miljö som kontrast till all trafik utanför, och en exotisk miljö att fira lucia i! Under veckorna brukar där vara fullt av studenter, men så här på en lördag var det inte så många som såg och hörde oss, där vi skred fram, vitklädda och med ljus i hår. Eller glitter. Eller renhorn.

 

Mina barn som inte lussat sedan 2013 kom inte ihåg luciasången så bra och vi har inte hunnit öva, men de elever som var där kunde alla verserna! Firandet avslutades med glöggmingel i ett klassrum och sedan måste i åka för barnen skulle på dansträning och genrep inför söndagens julfest.

Det får jag fortsätta med i morgon, för nu ska vi tydligen se julkalendern!

 

 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Lucka 13: På en portugisisk camping

 2. Vilken underbar teater för barnen!
  Ser ju helt professionellt ut.
  Kafferepet -skulle vilja vara med.
  Och småttingarna med de blå pennorna.
  Småknattarna i snögubbs-outfits är
  oemotståndliga. Beundran går till alla
  som regisserat allt detta.
  Luciatåget kommer i andra hand här. 🙂

  • Hej Ruth!

   Beundran får i första hand gå till en enstaka förskolefröken som är efter år syr dräkter och drillar små förskolebarn till stordåd inför julfesten! Hennes nummer överglänser alltid de större barnens. Alla de du nämnde är hennes verk! /Åsa

 3. Vilken härlig avslutning på terminen, både för dig och döttrarna 🙂 .
  I Sverige verkar vi ha gått från att anordna lite spektakel vid avslutningar till att ha så lite som möjligt för att inte stressa barnen(och lärarna och föräldrar). Vilket säger väldigt mycket om den stressade tillvaron vi lever i när till och med barnen är sönderstressade.

  • Ja varför ska det vara så stressigt? Vad är det som är å viktigt, som är viktigare än att alla mår bra? En trist utveckling tycker jag! /Åsa

 4. Det lackar mot Jul och det är väldigt mycket som pågår.

  Med min Tinnitus skulle jag nog hålla mig borta!

  Glad att det rullar på i det sociala!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *