Lucka 13: Luciafirande i Lissabon

Jag har sagt det förut och jag kan säga det igen: Jag är inte den som tar med mig seden dit jag kommer. Jag kan vara utan alla svenska traditioner om det är så. Jag vet att det finns utlandssvenskar som blir extra svenska vid högtiderna och försöker återskapa så mycket som möjligt av svenska traditioner i främmande land vid till exempel jul och midsommar. Det får de göra hur mycket de vill förstås men så gör inte vi.

Faktum är att det hänt att vi struntat i traditioner i Sverige också. Skippat julen, dissat påsken, struntat helt i midsommar och gått och lagt oss innan tolvslaget på nyårsafton. Gör vi något av det är det för den yngre eller äldre generationens skull, mig kan det kvitta, för att inte tala om Sverker. Det låter trist och krasst, jag vet, men det är något som tynger mig med det där att det ska göras om samma sak år efter år, och att det ska vara på ett visst sätt för att vara rätt. Jag tycker mer om dagar som inte är planerade, då jag får göra vad jag vill och äta vad jag vill. Jag uppskattar inte dagar då det finns krav på att det allt ska vara enligt en viss mall. Då det finns krav på att det ska vara lyckat och helst perfekt. Planeras och fixas i förväg. Att det ändå mest handlar om att man ska äta en massa mat jag inte är så förtjust i.

De sista fem-sex åren i Sverige körde vi kalkon på julafton istället, fast egentligen var det också nästan mer besvär än det var värt.

 

Sådan är inte Lucia. Lucia är kravlös och lätt. Är man inte med i luciatåget behöver man inte ens klä upp sig. Man behöver inte göra något mer än njuta av de vackra och poetiska sångerna, det magiska ljuset som lucia och tärnor utstrålar, dricka glögg och äta pepparkakor och lussebullar. Egentligen är ju inte lussebullar så gott, men det är något speciellt med den varma gula färgen. Något som gör att det känns som en nattvard för ljuset, för solens återkomst. Här är det inte så mörkt förstås, men ändå. Om jag ska ta med mig någon sed dit jag kommit så är det nog lucia.

Luciaminnen från Sverige

Jag har faktiskt bakat lussebullar och pepparkakor och idag ska jag fira lucia, men inte för min egen skull. Eller jo, kanske lite för min egen skull, men mest för mina elever i svenska, eftersom jag har lektioner hela luciadagen. Jag hinner inte gå på Svenska skolans luciatåg i år, men klart vi ska höra på luciasången, tända ljus och ha lussefika på svensklektionerna! Här ska förmedlas svensk kultur!

I helgen ska vi faktiskt ha ett litet luciatåg på universitet också. Det är min kollega som startat denna tradition och bjudit in alla nuvarande och tidigare elever i svenska att uppleva en liten portion svensk kultur så här som avslutning på terminen, innan vi skiljs åt över jullovet. Kanske blir det ett inlägg om det också! Vi får se.

I fjol eller tidigare

 

Vilken är er favorittradition?

Här har jag skrivit mer om Lucia.

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Lucka 15: Stressvarning

 2. Vi tycker som du Åsa, svenska storhelger är starkt överskattade, för att inte säga överarbetade. Men vi tar gärna den här mörka månaden som ursäkt för att njuta av hemmagjord glögg (busenkelt) och köpta Annas Pepparkakor från Continente. Till nyår tar vi en Jansons Frestelse, lätt att göra, räcker i flera dagar åt oss, somnar gör vi före tolvslaget ?

  • Hemmagjorda pepparkakor är också busenkelt, med deg från moderskeppet från Småland. Glögg vid brasan är mysigt och lagom juligt, Ingrid! Och barnen ser gärna julkalendern. /Åsa

   • Efter att provat göra egna pepparkakor och försökt med portugisisk sirap till degen så köper vi nu Continentes Annas original. Mina hammagjorda vart verkligen inte goda, som de brukar bli. Men får man leveranser från Sverige är det ju perfekt.

 3. Jag älskar ju de allra flesta traditionella högtiderna, tycker det är underbart haha. Gärna sånt där som semmeldagen och kladdkakans dag också, så himla trevligt. Det jag kan skippa är kräftskiva (äckligt med skaldjur) och surströmmingspremiär tex, riktigt vidrigt. Men det är ju mest för matens skull. Traditioner i sig och jag går ju som handen i handsken – sen kan man ändra och lägga till lite från år till år, jag blir inte hysterisk om det inte blir en midsommarstång att klä tex, bara att man gör något för att fira att det är midsommar. Eller om man skulle resa bort över jul o nyår, inga problem heller så länge man gör något som är juligt och firar det nya året på något sätt ?❤️❤️

 4. Efter många år i Italien har traditionerna urvattnats. Men Luciatåg och -konsert i svenska skolans regi är en fin påminnelse om att året vänder. Jag ställer ljusstakar i fönstren och dekorerar lite grann. I många år har vi firat julafton i vårt hem eftersom min italienska familj tycker att julen känns mera julig hos oss. Alla bidrar till menyn. På julafton är det fisk som gäller, så jag fixar Janssons frestelse (en stor favorit), sill och lax medan övriga gör en särskild pastarätt, insalata di mare och grönsaker, däribland kronärtskockor. Ett lyckat samarbete tycker vi. God jul på er alla! Stella

  • Den där italienska biten av det hela lät väldigt frestande, Stella! Jag skulle nog kunna svänga ihop en Jansson om någon bidrog med andra inslag! /Åsa

 5. Lucia är en trevlig högtid tycker jag! Vi är nog lite som ni, ganska otraditionella och struntar egentligen om vi firar eller inte. Om vi är utomlands blir det knappast någon jul/påsk alls. Om vi är i Sverige blir det troligtvis något besök hos släktingar, men själva pyntar och fixar vi inte. Eventuellt gör vi ett minijulbord med bara det vi själva gillar, typ sill, ägg, gravad lax och Janssons. Kanske en god paté och en stark ost. Köttbullar och korv äter jag INTE på en högtid 😉

 6. Helt rätt Åsa ! I vår familj känns också Jul Nyår Midsommar Lucia som helt vanliga dagar, är ju kul med tomte när man har små barn som tror på tomten 🙂 Men vuxna människor som håller på med det verkar lite knasigt. // Claes

 7. Oj vad skoj! Nils läste just det här inlägget med mig – mäkta besviken över att inte vara med på lucia bilden från dagis ?
  //Malin
  Hälsningar Nils också☺️

 8. Tycker precis som du, Lucia är bäst! Skulle gärna skippa julen, men delar av familjen vill inte det. Men kanske jag får bestämma nästa år, eller nästa….

 9. Men jag kunde se nu på Lucia: http://www.svtplay.se/video/11507122/lucia/lucia-sasong-6-avsnitt-3?start=auto
  Det ska kunna ses i hela världen fram till 12 januari.

  Jag ÄÄÄLSKAR traditioner! Har varit hopplöst traditionsbunden och har fått kämpa med att luckra upp dem. Senaste åren har vi nog mest plockat russinen ur kakan och börjat göra våra egna.

  Appropå risgrynsgröt kan man göra göra det enkelt för sig och koka upp, stänga av plattan, låta stå under lock över natten och sedan värma dagen efter. Simpelt, om man vill.

  Julskinka är nog det jag saknar mest när vi inte haft det. Den försvann fort som 17 förra året och var så god!

  Nyår måste jag inte fira hejdundrande men vaken är jag och måste ju nu pussa på sonen och gratta honom vid tolvslaget, han fyller ju årets första dag.

  Lite påsk, lite midsommar … Jo, det firar vi men mest av allt julen.

 10. Jag ser onekligen fram emot julen – god mat (om än för mycket för magen), ljus och varma färger inne medan det i bästa fall är vitt och kallt ute. Paket till stora och små (våga inte be mig skippa julklappar!) och lediga dagar. Lite måsten, absolut, men inte jobbiga ändå tycker jag. Nyår däremot – tack och godnatt. Not my kind of cup of tea.

 11. Lucia är en väldigt stark kandidat! Jag har så många fina minnen från lucia. Inte minst från universitetet, inklusive den gång vi skrev tenta på luciaförmiddagen och alla lärarna i kursen kom in och lussade för oss, komplett med kaffe och lussekatter till alla och med professorn (som var skallig och hade mustasch) som Lucia.

  Pappa och jag har både varit i kyrkan och sett Lucia på svensk teve idag. Fint från Varbergs fästning med väldigt fina körer, tidstypisk musik och instrument inbegripet.

  Det är jättebra att du för ut den har traditionen till dina elever! Den är ju så fin, och de flesta tycker nog det. Luciasångens melodi var förresten signaturmelodi för en telenovela som gick för en tio -tolv år sedan. Minns inte vad den hette men kanske har du någon elev som känner igen den!

  • Man kan inte se svt:s luciatåg här tyvärr men jag ska nog hitta något klipp att visa till Lucia till lussefikat, Annannan! Lusstigt 🙂 att vår luciasång varit signatur till en telenovela här. Få se om någon känner igen den!/Åsa

 12. Lucia är farligt finfint. På skolan där jag jobbar har vi nyss njutit av ett luciatåg med alla ingredienser. Blonda och bruna barn, barn med slöja och utan, elektriska ljus och levande ljus. Skönsång i stämmor, svimningar, sitta-ner-pauser, och en levande illustration på det lättlästa men svårförklarade nybörjarläsaordet os. För det blir ett väldigt os av hår som kommit för nära ljus. Lucia och alla tärnor befinner sig nu väl. Rektor sa ”Stjärnstatus” för alla som sjöng vidare!

  • Ja det är ju lite farligt med levande ljus och hår och barn, men vackert! Roligt att man fortfarande lussar på skolorna. På min skola där jag jobbade var lussefirandet på utdöende. Inte ballt nog? /Åsa

 13. Vilka gulliga luciatåg, både med de stora och de små!
  Det hålls faktiskt luciafest påIkea i Sevilla i dag, det blir skoj.
  Jag är tvärtom, jag gillar traditionerna och att allt är likadant från år till år. Nu har jag fått släppa allihop, midsommar, påsk, kräftor, allhelgona och vad det nu finns för traditionshelger (kanske var ett långskott med allhelgona och kräftorna), jag minns knappt när de är, lucia bryr jag mig inte så mycket om heller, eller advent, inte nu längre… Men julen. Jag gillar julen, och det hade varit så mycket lättare om jag vore som du, för det går inte att försöka fira svensk jul i Spanien, med en spanjor. Det går inte. Så snart sätter den årliga julbitterheten in. Men om julafton bara blir en lagom besvikelse och inte en stor, så går det över en bra bit innan trettondagen, som är så rolig att fira här i Spanien. Om inte… ja, förra julen var så misslyckad att jag fortfarande är besviken 🙂

  • Den årliga julbitterheten! Haha! (sorry) Det är ju det att man lätt blir besviken om man har för höga förväntningar på de där högtiderna. Om man inte får till det perfekt! Ja ade tär praktiskt att ha min inställning när man är utlandssvensk. Jag har ju varit det många jular inte bara i Portugal. Jag har jobbat en del jular också och tyckt det var helt okej. Hoppas denna jul blir bättre för er. Dej! /Åsa

 14. Jag håller med dig Åsa!
  Det där med traditioner är inget för mig heller, och har heller aldrig varit det. Men efter att ha bott utomlands i mer än 10 år, så saknar man faktiskt vissa saker/maträtter. Under mina år i Brasilien så saknade jag lakrits allra mest. Och inlagd sill, Janssons frestelse, julskinka och julgröt. Resten kvittade liksom. Man hittade ju nya favoriter som man inte hade i Sverige. I Brasilien var det främst det stora utbudet på exotiska frukter som blev nya favoriter. Här i Portugal har jag också hittat nya favoriter så som pato, javali, borrego, anonas, pastel de nata m.m.
  I Sverige så nästan hatade jag jularna med allt stök och all trängsel i affärerna när man skulle göra inköp av mat och klappar. Och granen sedan! Som skulle hämtas, kläs och sedan, efter att ha barrat ner hela vardagsrummet, slängas ut. Så himla onödigt! Nyår med smällare och raketer som förde med sig en panikslagen hund, som nästan fick hjärtattack varje år.
  Nej tack! Det är bättre att ta dagen som den kommer, då de oförutsedda händelserna blir oförglömliga pärlor på livets tråd.
  Fast vissa saker kan man ju inte undgå att sakna ändå. Vi är ju präglade av vår barndom och uppväxt. Och då finns ju IKEA, tack och lov!
  /Urmas

  • Julgröt kan du koka här av rundkornigt ris, Urmas. Det brukar vi göra då och då för yngsta dottern älskar tomtegröt! Vi kokar den på skärbräda sista halvtimman, för det är svårt på gasspis!/Åsa

   • Tack för tipset! Gasspisen har vi faktiskt slängt ut. Det är något som jag inte gillar, och inte heller uppvärmningen av vatten med gas. Det är så svårt att få en jämn temperatur på duschvattnet med gasen. Elspis och ugn köpte vi på Ikea’s fyndmarknad till i stort sett halva priset. Nu fattas bara att byta ut vattenvärmaren. Lite svårare dock med rördragning etc./Urmas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *