Katastroftillstånd och boktips

Allt gick bra med Sverkers blixtvisit i Sverige för att hämta ned svärmor, i fall ni undrar. Lättnad! Jag hämtade dem på flygplatsen i tisdags och svärmor verkar tycka det är skönt att sitta vid brasan och klappa hundarna och att promenera på strandpromenaden i solen med sonen och ha lite sällskap.

Nu sitter hon i soffan och virkar, Sverker håller på med sin uppfinning, ett barn är på dansträning och ett annat på repetition inför julfest och allt är väl frid och fröjd egentligen, men jag som trots mina föresatser har tagit del av nyhetsflödet känner mig lite orolig. Jag gruvar mig också för att ta itu med bokningen av hemresan med tanke på vilket strul det blev när jag bokade sist.

Jag blev lite ur balans av senaste nytt på nyhetsfronten och tänker då mest på det som gäller det förbaskade viruset och allt kring det. I förrgår fick vi veta att regeringen beslutat införa “estado de calamidade /state of calamity” igen. Det låter ju så otäckt, som någon sorts apokalyps eller så, och “katastroftillstånd” låter ju inte bättre.

Detta tillstånd införs från den första december och sammanfattningvis verkar det innebära följande:

 • Negativt test krävs för inresa i Portugal även för vaccinerade. Det gäller vare sig man kommer med flyg, bil eller båt eller tåg och antagligen om man cyklar eller går också. Portugal är först i Europa att inte nöja sig med vaccinpasset.
 • Negativt test krävs även för vaccinerade för att släppas in på vårdhem och liknande och även på större evenemang inomhus.
 • Masktvång inomhus
 • Vaccinpass krävs för besök på restauranger, hotell och andra turistboenden, gym med mera.
 • Distansarbete rekommenderas och är obligatoriskt första veckan i januari.
 • Första veckan i januari är även skolor, dagis och liknande stängda, för att folk ska stanna hemma i någon sorts karantän efter julhelgerna, innan de börjar beblanda sig med varandra igen.

Jag tror i alla fall att jag fattat allt rätt. Jag vet inte riktigt hur jag ska kommentera detta, utan låter helt enkelt bli. Jag är så trött på detta, och tänker att ni är det också, men förresten: Apropå krav på test även för vaccinerade så är det ett tvillingpar i vår by som fyller 18 idag och ska ha stor fest och också kräver negativt test fór alla som vill komma. Det är kanske så det måste bli, men vi ska inte på tvillingfest i alla fall.

Så här är läget om någon undrar. I snitt 7 dödsfall om dagen senaste veckan.

Akutvårdade: 80 personer.

 

Jag väntar nog till i morgon  med att boka svärmors hemresa och Sverkers hemresa tillbaka till Portugal sedan. Jag blev som sagt lite trött i själen av detta med estado de calamidade. Igenkänning i min kollega Toves inlägg. (Tove ska åka tåg till Spanien efter jul, har hon tänkt!). Vi håller tummarna för Tove. 

Idag tänker jag virka och lyssna på ljudbok och käka godis som terapi tills det är dags för spektakel. Jag behöver bara hitta en riktigt bra ljudbok nu då den senaste tog slut inatt. Har ni några bra boktips så hit med dem! I gengäld får ni dessa av mig:

(Nu är jag lite lat och klipper in beskrivning av böckernas innehåll, men det får ni ta! Jag har i alla fall kommenterat lite!)

”Kvinnorna på stranden” av Tove Alsterdal

Mycket spännande och intressant. Aktuell och överraskande. Jag har sedan jag läste denna läst alla böcker Tove skrivit, men denna, som är hennes debutroman, är min favorit. Kanske delvis för miljön – de övriga romanerna utspelar sig i Norrland, men här tar oss berättelsen till flera olika miljöer – bland annat Lissabon!

En annan berättelse som också tar läsaren med till bland annat Lissabon är Ökenvandring av Göran Linde. En berättelse om att drabbas av flera olyckor på samma gång, skriven av en portugalsvensk faktiskt, en bekant till mig. Jag tycker han lyckats väldigt bra här med sin första roman:

 

 

En annan utlandssvensk, Thomas Bacoccoli har skrivit nästa roman, ”En bastu i Umbrien”. Även denna roman handlar om de utmaningar livet kan bjuda på. Ett fantastiskt porträtt av en galen pappa, som på gamla dar också får Alzheimers, och en flytt till Italien. Känner igen mycket av delarna som handlar om uppbrottet och även mötet med icke-svensk / sydeuropeisk skola.

Det där med kulturkrockar som uppstår när man emigrerar är intressant att läsa om tycker jag. En av de första böckerna jag läste när vi flyttat hit var ”Driving over Lemons” av Chris Stewart, som skrivit en underhållande bok om livet på landet i Spanien. Han har även varit trummis i Genesis, tror jag det var, och har även försörjt sig på att klippa får. I boken reser han till och med vid ett tillfälle till Sverige för att klippa får.

 

Nu

Nu blir det virkning. Sprungit har jag gjort. Blev någon nyfiken på någon av böckerna och har någon ett bra boktips till mig?

Idag sprang jag runt en liten sjö. Det var fint. Jag trodde jag hittat gula kantareller men svärmor sa att de var falska. Tur att hon var med!

 

Kommentarer
 1. Tack för att du håller tummarna för oss och vår resa!

  Boktips: Bränn alla mina brev av Alex Schulman

  Spännande och hemsk! Jag läste ut den idag.

 2. Gillar du att lyssna på ljudböcker på engelska? Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie är den oslagbart bästa jag har lyssnat på de senaste fem åren! Adjoa Andoh gör en fenomenal inläsning med alla olika engelska accenter. Boken handlar mycket om ursprung och sammanhang och om att vara utlänning och invandrare.

 3. Det är ju ändå märkligt hur mänskligheten alltid agerar som en skock får. Vi har ju gjort stora medicinska framsteg sedan feb 2020. Då visste vi inget om hur behandla, nu har vi det under kontroll. Finns ju tom flera olika Piller som förhindrar 90 pct av svåra sjukhusfall nu även bland 65+.
  Men, vad skulle all media skriva om ifall de inte fick skrämma upp folk? Den politiska populismen är ju inte så lite omfattande den heller.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  • Men nej. Covid är väl snart lika dödligt som första världkriget i människorliv. Ska vi inte agera ? Ska vi bara luta oss tillbaka och leva som vanligt ? Det är okej med mej. Men alla vaccin och läkemedel vi nu har är ju för att vi jobbat extremt ihärdigt och förlorat liv ? Lite mer hänsyn, solidaritet, ödmjukhet för de personer som faktiskt drabbas och gör sitt bästa för att hjälpa andra.

   • Oron är ju att vaccinet inte skyddar, blir verkningslöst, att vi är tillbaka i samma sits igen som i början. Det har ju varit en oro hela tiden. Att vi vaccinerar, men viruset muterar snabbare. Om alla kunde hjälpa till med vaccinering, vaccinera sig för att skydda andra, och distribuera till hela världen hade ju varit det bästa.

     • Ja det tror jag! Bara att om vi inte hade skyddat oss var ”dödligheten” 1% av befolkningen. Trots att det varit tufft och kostat emotionella uppoffringar?

     • Jo och även tror jag att folk inte vet hur mycket IVA kostar. Sinnessjuka siffror. Om alla 70+ ska ligga där kostar det samhället extremt mycket pengar. Det är ju bland det dyraste vi har i välfärdssamhällen. En aspekt jag tror man missar om man inte jobbat i sjukhusmiljö. Om vi pratar om samhällets skattepengar istället för liv. Bäst för oss under 70 är ju kanske att inte bry oss, inte ge medicin eller vaccin eller IVA plats. Jag vet inte. Jag skulle ju bli ledsen om min mamma blev sjuk och nekades omhändertagande. Eller, tänker jag fel?

     • Jag förstår kanske inte riktigt hur du menar med att det kostar mycket om alla 70+ ska ligga på IVA tror jag, men det är väl en politisk fråga att fördela skattepengar på rätt sätt och prioritera vården och äldreomsorgen. Det hoppas jag man gör och att folk tar ansvar för sin hälsa på alla sätt.

     • En IVA plats kostar 40 000 kronor per dygn du ligger där. Men om vi minskar smittspridningen, är inte IVA fullt och vi sparar pengar.
      Kostnadsbalans mellan att hitta ett billigt sätt att dämpa smittan, inflödet till IVA, eller att ha höga kostnader för att ”bygga ut” IVA platser, som är dyra, därför vi har sjukförsäkring, om man vill ge äldre människor en plats…

 4. Sprang svärmor också? Det var bra jobbat!

  Blir väldigt nyfiken på de två sista böckerna! Ska se om biblioteket har dem eller kan köpa in 🙂 Själv har jag precis läst ut Hidden Valley Road av Robert Kolker och påbörjat En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong.

  Kramkram

 5. Runstreak 187! Snyggt jobbat!

  Låter som att vi återigen tajmade exakt rätt fönster för att komma utomlands och golfresan till Portugal i november, utan massa tester och grejer. Ja, precis som med Rom i augusti förra året. Kärebarn. 🙁

 6. Kollar lite snabbt på Portugal rrsident o Portugal news men hittar bara att pcr test krävs (utöver certifikat) om man kommer med flyg. Hittar inget om att det även gäller landvägen. Har du någon länk eller källa?

 7. Ja den här nya versionen kallad omikron har skrämt upp västvärlden så att börserna ”rasar” med tre procent, och flyglinjerna till södra Afrika ställts in.
  Ni timade resan perfekt, värre blir det nog när Sverker ska hem igen nästa gång. Han får nog bo på egen hand i det Gröna huset i en vecka 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *