Hundsemester

Det var ingen som undrade var vi gjorde av hunden när vi var i Serra da Estrela. Jag har skrivit hela sju stycken inlägg om vår tripp till de portugisiska fjällen och i inget av dessa inlägg figurerar vår fyrbente familjemedlem och det var ingen av er läsare som saknade honom. Vi har ju haft med honom på allting sedan han blev en av oss, men just på den här resan var det inte helt självklart. Det kändes som en tillräckligt stor utmaning med husbil, väglag, minusgrader och snö utan att ha ansvar för en hunds bekvämlighet också. Att jag dessutom fick jag syn på en klausul i husbilsuthyrningens regler om hundförbud i deras fordon hjälpte inte precis.

Betyder det att han inte fick följa med? Han är ju gammal gatuhund så ett par dagar på gatan utan oss skulle han väl klara? Eller kanske vi måste fixa hundvakt? Icke. Aldrig. Klart Tuxa skulle åka till portugisiska fjällen! tänkte vi och packade in honom, hans koppel, hundskål och lite hundkäk och åkte och hämtade husbilen.

Hundar får inte vara i husbilen! var nog det första killen på husbilsuthyrningen sa till oss när han fick syn på den femte oanmälde familjemedlemmen, men jag var förberedd och hade svar på tal som tur var. ” Vem? Jaså den dääär?! Han ska ju inte följa med på resan. Vi ska lämna av honom hos en hundvakt på vägen!” ljög jag husbilsuthyraren helt obehindrat och skamlöst rakt i ansiktet. Jag vet inte om han trodde mig men han valde i alla fall att inte göra någon grej av det, så när vi rullade i väg var den otillåtna familjemedlemmen med och det var han förstås hela resan.

I de tidigare inläggen från resan har jag med flit undanhållit bilder som han är med på för att kunna göra ett eget litet inlägg av dem. Här är nu detta inlägg, om Tuxas resa till Serra da Estrela.

Han trivdes utmärkt i bilen!

Han vill gärna hålla koll på vägen.

Han uppskattade alla små stopp längs vägen,  som till exempel här för att kolla på utsikten.

Han gjorde sig hemma på campingen.

Lite tokigt var det att han sprang ut i skogen och tappade halsbandet redan första kvällen och att jag råkade tappa hans koppel någonstans i snön andra dagen, så resten av tiden fick han ha en halsduk istället. I och för sig ganska snyggt.

Han tittade först lite skeptiskt på när vi badade i de iskalla forsarna

 

Men han badade faktiskt också.

 

Han gillade förstås kattsafarin och höll sig imponerande nog i skinnet fast han nog ville jaga dem

 

Han hälsade snällt på hundvalparna men tyckte inte vi skulle adoptera någon.

Att titta på souvenirer var han inte så förtjust i.

 

Han skötte sig exemplariskt även under restaurangbesöket.

Han verkade inte ha något emot snön. Tvärtom.

Ser ni honom?

 

Han var med oss upp på toppen

 

Det gick faktiskt alldeles utmärkt att ha med honom i skidbacken också. Först turades vi om med åkningen och sedan la han sig och sov i det solvarma framsätet i bilen och vi tittade till honom mellan varje åk.

 

 

Hans favorit var nog ändå dalen. Där sprang han sig trött.

 

Han sov faktiskt nästan hela vägen tillbaka till Lissabon.

Även om han blev väldigt glad när vi efter detta äventyr backade in på vår infart och var hemma igen tror jag att han uppskattade resan. Om inte annat hade han lite att berätta för de andra hundarna i byn! Han är nog den enda av dem som varit med om något så spännande.

 

Och vi tyckte det var roligt att ha honom med.

 

Just nu verkar det som om vår halvt planerade återvändo till Serra da Estrela kommer att frysa inne på grund av värme. Precis när vi tänkt åka dit kommer hettan brakande och även om det finns svalkande vattendrag i dalgångarna känns det onödigt att sätta sig i bilen och köra inåt landet den enda dagen den här sommaren som det blir riktigt stekhett. Jag tror framförallt inte att hunden skulle uppskatta det.

 

I mitten av veckan hade vi tänkt åka. På toppen är det i och för sig fortfarande drägligt.

 

Men i dalarna..

 

När det är så varmt ska man ligga lågt och inte vara ute och anstränga sig i onödan tycker jag. Men det kommer fler och svalare tillfällen och det går fler tåg! (Apropå tåg så åker Frida och jag till Frankrike snart! Utan hund! )

Kommentarer
  • De har kattlucka och alltid mat och vatten framme plus tillsyn av grannfru. Jag tror inte de hade velat följa och vi var inte borta så många dagar. (3-4) /Åsa

 1. Tack för en fin och härlig beskrivning utav Er kära hund. Läser och följer Er familjs prövningar och möjligheter i Prtogul.
  Håller på som bäst med planeringen till avflytt till Portugal och Porto, nu närmast. Har besökt den norra delen i år och dess inland i år. Ser fram emot att bli en del av detta fantastiska land nästa år.
  Ser fram emot nästa brev från ert upplevda Portugal,

  Mvh Göran

 2. Fina Tuxa, såklart att ni tog med honom! När man har hund i familjen så ingår liksom hunden, och det även på semesterresan fast det kan vara lite krångligt ibland ?. Så roligt att han fick ett eget inlägg, och kul ser han ut att ha haft den lyckligt lottade vovven. Jag tänkte på dig idag. Det är internationell hundutställning i Sintra den här helgen och i morgon är det 10 CÃO DA SERRA DA ESTRELA anmälda, men förmodligen (förhoppningsvis) finns det inga supersöta valpar på plats ???

  • Ja jag tyckte han förtjänade ett eget inlägg! Han är verkligen en familjemedlem och en väldigt fin sådan! Akta dig för valparna! ?

 3. Jag tänkte på honom, men gjorde ingen kommentar. Det verkar som han har det jättekul med er! Blev han av med ”nötterna”? Han verkar vara helt nöjd med sitt liv. Inte så mycket eget spring på gatorna längre får jag hoppas? Härligt att han får följa med er på era äventyr.??

  • Han har faktiskt bollarna kvar och så länge han håller sig i skinnet får han ha det tror jag. Han har inte varulvatbsig alls och är jättesnäll. / Åsa

 4. Hund var det ja!
  Vi blev faktiskt med hund nyligen! Det var en granne som hade en tik som fick 5 valpar. Tiken som vi kallar ”Preta” är dessutom otroligt snäll och trevlig, så vi tvekade inte en sekund när grannen erbjöd oss en, eller ALLA 5, GRATIS!!! Vi valde en vit tik med ljusbruna fläckar. Rasen är ju mycket svårbestämd då ”Preta” blev tjuvparad av en lösspringande gatuhund. Men jag tror att vår lilla ”Lili” är av den av mig påhittade rasen Kinesisk Pibull då hon är så otroligt energisk och, precis som kineser, äter allt som har ben och fötter förutom bord och stolar. Men hon har nog mycket av labrador i sig om ärligheten skall fram. Jobbigt och kul är det i alla fall med en hund i familjen.
  Kul inlägg om hund i bil. Det blir nog en hel del av detta för oss i framtiden också.

 5. En liten lycklig Podengo som fått komma till en sådan fantastisk familj som tar honom med sig oavsett destination. Den ”nya” regeln är att restauranger får låta hundar komma in i restaurangen. Så man kan bli nekad. Beträffande förbud så är det mycket mer förbud här då de skall försöka åka kollektivt. Amstaff/Pittbull mfl kräver ”körkort” för att få gå ut med . Finns 17.000 sådana hundar registrerade men bara 22 körkort har tagits.. Böterna skall tydligen vara allt mellan 750-5000 EURO. De skall dessutom gå i kort koppel och ha munkorg. Avlivning av hundar som inte är mycket sjuka är också förbjudet så när husse o matte flyttar hem till t.ex. England så släpps hundarna eller binds fast någonstans.

  • Ja han har verkligen ett bra hundliv och är till stor glädje. Maken till väluppfostrad gatuhund (förutom när han skäller på brevbäraren) En sån där pitbull bet mig i midjan en gång på strandpromenaden i Cascais. Hans matte hade behövt körkort för att ha den hunden tycker jag. Hon skyllde dessutom på mig, påstod att sprang förbi så fort att hunden blev stressad— och bet mig i midjan. Jag har märken kvar. /Åsa

 6. Varför är man så anti hundar? De gör ingen skada alls, till skillnad från vissa
  ”ouppfostrade” tvåbenta individer! Ja, man får ha hundar med på resturang numera enligt en ny lag, men det är upp till returangägaren och många säger fortfarande ”nej”! Fast de kan man ju lätt undvika! Tio personer och en lite Havanes blev nekade här om kvällen! Bra business??

 7. Hej!
  Jo vi undrade faktiskt och kul att han ”fick” åka med. Intressant att läsa om att resa med hund som vi infaliljen diskuterat mkt ang Portugal. Vi var nere med vår lilla fyrbenta familjemedlem på bo&flyttest i Portugal denna sommaren vilket fungerade helt ok. Den lite kallare temperaturen hjälpte till vad gäller klimatet.
  Dock upptäckte vi att vårt nya framtida land inte är särskilt/överdrivet hundvänligt. Massa förbud överallt. Nästan i klass med Sverige. Lite förvånade blev vi då det funkar supersmidigt i så många andra ”södra Europa länder”…,, ffa i Frankrike.
  Man får planera bättre i PT helt enkelt…och lära sig.
  Tipset att strunta i husbilsfirman tar vi med oss.
  Har du några andra bra tips hur hantera vardagen med hunden i Portugal? Tas tacksamt emot.

  • Jag det finns en del regler. De flesta stränder (de med badvakt) har hundförbud under badsäsongen vilket krånglar till det lite, men man får planera och anpassa sig helt enkelt. Välja en annan strand.
   Tydligen har de alldeles nyligen underlättat för hundägare genom att tillåta hundar på restaurang. För egen del tycker jag det skulle kännas konstigt att ta med hunden in på restaurang men på uteservering är det en annan sak. Fast om man är ute på vift och blir hungrig och det regnar… slipper man numera lämna hunden i bilen/ ute i regnet.
   Vi valde (av hundanitära skäl) att ta ”klausulen” som en rekommendation snarare än en strikt regel om någon annan också väljer att göra det är det förstås på eget ansvar! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *