Hemlig skolstart

 

Jag undrar om inte Portugal har världens längsta sommarlov? Om inte så åtminstone världens hemligaste läsårsstart! Vi befinner oss nu på sommarlovets nittofjärde dag och jag vet fortfarande inte riktigt när nästa läsår börjar. Inget sommarlov är ju oändligt men det portugisiska är kanske så nära man kan komma. Så långt är det att när det startar i mitten av juni är dess slut så långt bortom horisonten att det inte ens har ett datum, nästan som om det handlade om en framtid som var så avlägsen att datumen inte räckte ända dit.

Junibild

Halva juni!

 

Hela juli

Hela augusti

Hela augusti

 

Drygt halva september

Drygt halva september

 

Ja, det har varit ett långt och vackert sommarlov och ännu är det inte slut. Det är vår fjärde läsårsstart i år och jag har ännu inte riktigt vant mig vid att leva i ovisshet kring datum för skolstart tills in i det allra sista. Under juni juli och augusti räcker det kanske med att veta att läsåret börjar någon gång i september, men när man är inne i september kliar det lite i en, då vill man liksom ha ett datum, men se det får man inte! Det är information som man helt enkelt inte får tag i och det helt enkelt på grund av att den ännu inte finns.

I början av augusti börjar barnen fråga hur långt det är kvar av lovet, som om de hade en nedärvd svensk skolårsklocka i sina gener men under hela augusti månad är det enda svar de får, det enda svar som finns, att skolan inte börjar förrän i september och det nöjer de sig med augusti ut, I  september däremot duger inte det svaret så då börjar jag luska lite, efter påtryckningar från barnen.

”Är det någon som vet när skolan börjar?” skriver jag på portugisiska på min facebook några dagar in i september, på sommarlovets åttiofemte dag eller så, efter att ha frågat alla jag träffat IRL utan få någon större klarhet. Jag frågar en till gång efter ett par dagar, efter ytterligare påtryckningar från barnen. Jag kan hålla med om att det lite luddiga ”någon gång i mitten av september” känns lite väl luddigt när man skriver den nionde september.

Kan det verkligen vara så att ingen vet, så här långt in i skolstartsmånaden? Skolvärdinnan som redan är på plats efter semestern svarar att nej, det är det ingen som vet ännu. Men lärarna, de börjar ju jobba i början av september?! De borde ju veta? Bingo! En mamma som är lärare har sett mina rop på facebook och tycker väl synd om mig men hon svarar inte direkt utan skickar ett privat PM med datum både för föräldramöte (om en vecka!) och skolstart (dagen efter) men hon skriver också med stora bokstäver att det ABSOLUT inte får komma ut att det är hon som kommit med den informationen. Så plingar det till igen, och Fridas förra fröken smyginformerar mig som samma datum, men det får PÅ INGA VILLKOR komma ut att det var hon som läckt. Som om det handlade om försvarshemligheter och inte datum för skolstart.

”Hallå hallå! Jag har hört ryktas att skolan börjar på fredag och att det är föräldramöte kvällen innan kl 18!”, skriver jag då på facebook, glad i hågen över att jag lyckats komma över denna värdefulla information en vecka innan skolstart men får omedelbums efter att jag klickat på ”publicera” ett privat meddelande från Fridas lärare (snyggfröken som dansat på nattklubbar i bikini på facebook hela sin semester) som skriver att jag inte kan gå ut med den informationen ännu för den är konfidentiell (till skillnad från bikinidansandet på nattklubbarna alltså) och datum för skolstart är inte officiellt bestämt förrän i nästa vecka. Bäst att lyda fröken, tänker jag lägger till en brasklapp till min facebookstatus: ”… men jag har också hört att det inte bestäms förrän nästa vecka…”

Det enda jag med säkerhet fick veta så nära den luddiga mitten av skolstartsmånaden var att materiallistorna skulle komma i måndags och dem hade barnens längtat efter i veckor. Det är tydligen en av årets höjdpunkter att få åka till stormarknaden och pricka av sudd, block och pärmar och allt vad det står på den långa listan, så på måndagen stod vi vid skolgrinden och ringde på. Lärarna var på plats, kindpuss kindpuss x 8, men nej, ingen visste ännu helt säkert vilket datum skolan skulle börja. Det skulle tydligen fattas beslut om datum på något centralt pedagogiskt möte i början av veckan.

 

sept-3-mobil-2016-048

sept-3-mobil-2016-049

Nästan som julafton att få märka alla pennor och häften och mappar inför skolstarten.

 

sept-3-mobil-2016-054

Nu är det onsdag den 14:e september och vi är redo för skolstart. Jag väntar lite halvt på att någon ska höra av sig och meddela vilket datum man bestämde sig för på det där mötet, men hittills har jag inte nåtts av någon information. Det enda jag vet är att ingen annan heller vet, och om någon vet vill de inte gå ut med det offentligt. Jag fick faktiskt två meddelanden igår kväll av någon som undrade om JAG visste!

Jag kan ju höra av mig till mina läckor igen, men jag vill inte verka mer desperat än jag redan gjort med mitt frågande. Hör jag inget går jag nog efter den enda information jag har, den som läcktes men enligt en säkra källor (alla lärare på skolan) så sent som i förrgår ännu inte var helt spikad, och infinner mig på skolan imorgon klockan 18. Vi befinner oss ju faktiskt precis i den luddiga mitten av september, och det är ju då skolan ska börja, så då gör den väl det.

(Mitt sommarlov?! Jag skulle ju börja jobba igen i september?! Där har jag ett datum som visade sig vara den 30:e september, men jag vet inte ännu hur mycket jag ska jobba…)

Nästa inlägg (som det ser ut i mitt huvud) handlar nog om skolstart, sol och hav.

Kommentarer
 1. Pingback: Hemma hos oss – Bortugal

 2. Jag tycker det är helt fantastiskt om folk ändå lyckas få reda på det och dyker upp till föräldramöte och skolstart! Magiskt! Men väldigt konstigt för en nordbo som är van med hur det ska vara. Som lärare tycker jag också man skulle bli lite stressad av att inte veta exakt när man ska ladda upp och riva igång…

  • Det är mycket som är magiskt i Portugal, Mia! 🙂 Lärarna vet ju på ett ungefär och de har ju bara haft fyra veckors ledigt så de har ju knappt hunnit komma ur rutinerna. 😉 /Åsa

 3. Hej Åsa,
  När jag gick i småskolan, ja, det är bortom 50 år började vi under 1:a veckan i sept., hade ledigt fr. 22 dec till 3 jan och hela mars månad, läsåret slutade den 10:e juni. Jag bodde i Afrika, vi följde det portugisiska skolsystemet. Det var vinter under långsemestern och det var därför vi fick vara lediga under mars. Men under mars kom störtregnen perioden. Gamla minnen. Tänk att vi läste den europeiska floran (botanik), så när jag pluggade på äldre dar kunde jag fortafarande de latinska namnen på växterna, nog flinade de yngre studenterna åt mig, fan du kan ”latinet” nu får du väl lära dig det på svenska, med det resulterade i att några grabbar pluggade ordentligt med ”latinet” .
  Antar att i din skola vill de vara 100 % säkra på att alla lärare är klara att starta skolåret, annars begriper jag inte varför det ska vara så hemligt.
  Dags att önska flickorna ett riktigt fint läsår, med en blandning av allvar och en del bus.

  • Vilket minne du har Aura! Kommer ihåg hur skolåret såg ut?! Du kommer säkert ihåg floran på latin också! Jag minns tydligast vad vi lekte på rasterna när jag försöker minnas hur det var med min skolgång (och då menar jag de första åren). Här bestämde de datum ovanligt sent i år, på grund av att mötet de beslutar det på låg sent…och sedan har de som sagt inga rutiner för att sprida informationen, det är upp till föräldrarna att ta reda på, och det gick ju bra i år med. /Åsa

 4. När man är i landet lagom och skon klämmer för att världen verkar vara både stor o spännande, då får man ju försöka lämna de gamla referenserna för vad som inpräntats vara normalt, efter att man brutit upp och stilla möter verkligheten.
  Skönt o höra att det är sen skolstart, trodde ett tag att alla skolor var nerlagda då ingen aktivitet har varit synlig.
  Har äntligen fått kläm på det där med det gröna vinet. Ska erkänna att jag hade förväntat mig en betydligt starkare grön nyans!
  Har konverterat min gasolutrustning till Portugisisk modell, döm om min förvåning när det senare visade sig att alla de olika varumärkena har olika anslutningar! Portugisisk standard=allt lite olika.
  Men det är varmt o skönt……

  • Fint formulerat Arne! Visst är det så att man får lära sig att gamla referenser inte gäller, att det kanske är en själv som inte är normal. Det är ju halva grejen med att flytta hit, det och solen och det gröna vinet!

   Det läggs faktiskt ned en del skolor på landsbygden så det hade kunnat vara det med, men bra att det inte var det. Lycka till med gasolen! /Åsa

 5. Jag fick veta i förra veckan att det var föräldramöte måndag och att skolan börjar på fredag den 16:e , för min del räcker den framförhållningen . Böckerna köpte jag redan i början av augusti eftersom jag varnats om att dom brukar ta slut , det gäller att vara i tid . Listan med övriga grejer sparade jag från förra året men det kan ju hända att det lagts till nåt på årets lista,
  som vi får hämta på skolan imorgon mellan kl.9-12.

  • Ja framförhållningen verkar räcka för de flesta, Annelie, annars hade det väl protesterats. Vi beställde också böcker tidigt, när man fick rabatt. /Åsa

 6. Det verkar vara lite olika på olika ställen här i Portugal. Barnen i vår kommun och i Porto började skolan i måndags, utom förstaklassarna som började en vecka tidigare. Vänner i Porto med skolbarn var några veckor på semester i Cuba med hemresa i söndags för att vara tillbaka till måndagens skolstart. De visste datum i god tid innan de reste. Inga hemligheter där alltså. 🙂 verkar jobbigt att som hos er inte veta!
  Förra veckan var vi en sväng till stranden och där satt många mor/farföräldrar med sina ännu skollediga barnbarn. På kommunhuset där vi hade ärende satt små skollediga barn som var med föräldrarna på jobbet och knappade på datorer. Olika sätt att lösa jobb o barnpassning precis som i Sverige.

  • Ja det verkar vara olika. Där vi bor har en del skolor också börjat, det verkar skilja mellan olika agrupamentos (”skolgrupp”) Just vår agrupamento var ovanligt sen med beslut i år så det var väl därför det blev så konstigt. Konstigt också att jag verkar vara den enda här som tycker det hela är konstigt. Vad gäller barnpassningen kör nog de flesta fritids i Sverige, det är ju ingen större kostnad. Här ser man många med mor-/farföräldrar. /Åsa

 7. Haha oj, jag hade känt mig så stressad! Men man kommer väl in i ”landslunket” kanske, om man flyttar till ett mer avslappnat land… 😉 Jag ÄLSKAR skolstarten! Gick (o går fortfarande) alltid på stan o shoppade allt som behövdes. Vad skönt att dina tjejer verkar gilla skolan, speciellt som det verkar vara ganska mycket tuffare än i Sverige… Ang att lovet är så långt… Kan det vara för att de har prov i slutet av vårterminen och de som inte klarar det måste hinna göra omprov under sommaren? Eller har de tagit bort det? Men minns att min tjejkusin ofta satt på somrarna o pluggade inför olika prov, för att kunna gå vidare till nästa årskurs…

  • Jag tror inte det görs omprov på sommaren, men jag vet ju inte, Gloria! Det kanske bara är något jag ännu inte upptäckt.Jag tror det är för värmen, för det verkar som om andra länder i södra Europa har liknande skolår, (fast inte lika hemliga skolstart) De har ju inte så mycket lov under skolåret om man bortser från mellan terminerna (ca 2 v vid jul ohc 2 v vid påsk) så kanske jämnar det ut sig? Långa skoldagar har de ju i alla fall.. och ja mina tjejer är väldigt peppade inför skolstarten. Det är härligt att se! 🙂 /Åsa

 8. Jag kan INTE förstå hur det inte är bestämt när skolan börjar igen! Mañana i all ära, men att veta när man ska vara på en plats vid en tid, både barn och vuxna borde efterfrågas av alla! Eller skulle det vara ok om ni sa att oj, vi är i Sverige, eller på en surfresa, och kan inte komma till skolan de närmasta dagarna, när ni får ett datum?? Jag kan faktiskt inte begripa hur en sådan sak som skolstart inte är bestämd i ett europeiskt land 2016. /Chockad

  • Haha, ja det är lite chockerande. Det känns onödigt på något sätt, det borde ju gå att bestämma redan i juni, eller juli, eller augusti. Och gå ut med info via någon kanal. Annars är det inte speciellt mycket mañana över Portugal tycker jag. Mycket är väloljat och fungerande och modernt, lite mer avslappnat än Sverige kanske vilket jag ser som ett stort plus, men detta förvånar mig också faktiskt, kanske just för att det inte är karakteristiskt för Portugal. Jag antar att det är målsmans skyldighet att se till att man inte är ute och reser i mitten av september. Man får väl ta någon dags marginal så man hinner hem i tid. Man ska ju hinna köpa skolmaterial också! /Förvånad, häpen, men inte upprörd.

  • Det är nog det enda avslappnade i skolan här i och för sig. Resten, när de väl börjat, är ordning och reda minsann! Då är det punkligthet och disciplin som gäller annars får man sitta inne på rasten! /Åsa

  • Nej jag tycker inte det är min roll i livet att införa websida i byskolan. Ingen annan verkar ha behov av det, så jag anpassar mig och gillar läget. Börjar det så har vi snart schoolsoft och annat att logga in på stup i kvarten i stället för att växla några ord vid skolgrinden med lärare eller skolvärdinna om det är något. 🙂 /Åsa

 9. Oj, så nervös jag blev när jag läste detta inlägg… ha ha… mig passar det inte alls som älskar att planera. Ja, hur funkar det med människors semester men som sagt, ingen har väl semester hela sommarlovet ändå så kanske inte är så stor skillnad. Det kanske alltid är samma vecka?

  Jag tänker redan på när Dani ska börja skolan nästa år, förskoleklass i mitten på augusti och hur jag ska planera min semester nästa sommar…. (pga ingen förskola efter stängning i juli och ingen fritids innan skolstart)

  Intressant kulturkrock! Vad kostar skolmaterial i Portugal?

  • Skolmaterial gick på 100 Euro exkl böcker, och böckerna på 150 Euro, för två barn, Backstage. Tufft för många. Folk reser väl annorlunda här, mest inom landet så det är nog inte så många som tänker på att boka resor, och de flesta jobbar ju i september så semestern är i augusti. Pusslet är ju barnomsorg/barntillsyn i någon form under juni juli och september, och ja, skolan börjar alltid i mitten av september, men i fjol var det den 20:e så man vet aldrig! /Åsa

 10. Jag som lever med en partner som hanterar olika länders försvarshemligheter dagligen kan hålla en liten kort (hemlig?) privatkurs för dig. Vi kan gå igenom hur spioner arbetar för att fiska information, infiltrerar familjemedlemmar, ”råkar” hamna bredvid en på bussen, tåget, flyget (gärna långflygningar). Allt för att få ut information som kan tyckas oviktig men när det läggs till i det hemliga pusslet blir värdefullt 🙂 Säg bara till om du vill ha kursen! Så du slipper att bli anklagad för att läcka konfidentiell information 🙂

  • Ja det kanske är så det funkar, Linnéa, bara att jag inte fattat det! Kommer klampandes med facebook när alla andra använder sig av mer sofistikerade metoder! 😉 /Åsa

 11. Jag tänker hur viktigt är det egentligen att veta exakt datum, på riktigt. Lärarna verkar ju arbeta och när de känner sig redo så hör de av sig och kör igång, kanske?!
  Här i Sverige tycker jag sommarlovet slutar alldeles för tidigt. Mitten av september vore lagom.

  • Ja här är det nog på grund av värmen som lovet är så långt, men i Sverige kunde det ju vara vettigt att dra ut lite på sommarlovet också nu när sommaren verkar förskjutas alltmer mot septemberhållet. Här klagar föräldrarna på att lovet är så långt, de måste ju betala för fritids, och då lönar det sig knappt att jobba för en del.. och hela augusti är fritids stängt, så det blir att ta till mor- och farföräldrar, ha barnen med på jobbet och andra nödlösningar. Det klagas mer på det än på att man inte vet exakt datu, det verkar bara vara jag som tycker det är konstigt, och jag har ju egentligen också lärt mig att det löser sig, men ja, man vill liksom veta. 🙂 PS. Lärarna här verkar bara ha 4 veckors ledigt, så då kan inte folk gnälla på det i alla fall../Åsa

 12. Jisses! Och jag som tycker att Spanien har taskig framförhållning på vissa saker!

  Men hur planerar föräldrarna in semester och jobb då? Eller litar man helt till att den äldre generationen tar hand om barnen då?

  Tänk om skolan i Sverige skulle göra så, hela samhället skulle haverera! 🙂

  • Här funkar det hur bra som helst ändå tydligen, Emma. Det brukar vara bättre uppslutning på föräldramötet (90-100%) och skolstart än i Sverige, men visst är det lite konstigt! :)/Åsa

 13. Men….varför?! Haha, jag med min kärlek för planering skulle bli tokig. Vad är anledningen till att man inte går ut med information om en sån sak som en skolstart så att folk vet när de kan börja jobba mm? Lustigt ?

  • Ja, Susanna. Man undrar! För att de inte riktigt bestämt än och för att det inte finns några fungerande informationsvägar som t e x en maillista eller en hemsida när de väl bestämt sig, antagligen. Och det funkar tydligen ändå som sagt men jag blir också smått nervös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *