Här finns kattfik i Lissabon!

”Aqui há gato!” heter fiket som vi prompt skulle till efter att ha läst om det någonstans, jag minns inte var. Om man skulle översätta det ordagrant till svenska skulle det bli ”Här finns katt” men den egentliga betydelsen översätts bättre med ”Här ligger en hund begraven” vilket kanske inte skulle vara ett lyckat namn på ett kattfik, för det är vad det är. Ett café med katter i. Ett fik för folk som har svårt att få något i sig om det inte finns en katt i närheten, eller för folk som behöver både näring och närhet, eller något sådant.

Katter i skyltfönstret

 

Fika med en katt!

Eller flera!

Eller flera!

 

Man kan tycka att just vårt behov av att klappa katter medan vi dricker kaffe borde vara mättat för en livstid minst, med tanke på att vi hemma hos oss knappt kan sätta oss ned utan att se efter om det ligger en katt där först. Om vi lyckas med det är risken överhängande att det kommer en katt och lägger sig på oss eller biter oss i tårna eller slickar oss i örat eller så istället. Vore det då inte skönt att för en gångs skull få fika ifred? Tydligen inte!

 

Lissabon kattfik augusti 2016 034 Lissabon kattfik augusti 2016 070 Lissabon kattfik augusti 2016 060

Nu åkte vi ju inte enkom in till Lissabon för att klappa katter och dricka kaffe, utan vi hade ju ärende till svenska embassaden bara någon gata därifrån, och snart har vi ärende dit igen då vi ska hämta ut passet vi beställde sist. Det känns som att det kommer att bli en fika med katterna på kattfiket då med! Det var lite som att fika i någons vardagsrum. Typ vårt eget. Eller någon random crazy cat lady. Väldigt hemtrevligt och avkopplande, och mycket fräschare än man kanske skulle kunna tro om man har fördomar mot folk som huserar lite för många katter för att det ska kunna anses normalt.

Lissabon kattfik augusti 2016 068

För kissekatterna

 

Lissabon kattfik augusti 2016 055

Kattlitteratur

 

Vi åt soppa och toast med dryck och kaffe, väldigt prisvärt, fräscht och gott. Om man vill kan man fika i den kattfria avdelningen också, och bara titta lite roat eller kanske rentav nedlåtande på katterna och de löjliga kattälskarna på andra sidan glaset. Eller fika där trots katterna, med ryggen vänd åt eländet som någon gjorde, vilket väl borde vara ett bra betyg på fikakvaliteten.

Lissabon kattfik augusti 2016 004

Kanske inte något för alla, men en genial idé tyckte i alla fall hela vår familj och de två andra paren som fikade i kattrummet när vi var där. De klappade, lyfte upp och kelade och pratade bebisspråk med katterna och fotade dem som om de vore utrotningshotade djur. Precis som vi (gjorde). Kanske hade de inga katter hemma, stackarna, tänkte vi. Eller så hade de huset fullt, precis som vi. Man vet inte, men kattälskare är utan tvivel ett släkte för sig.

 

Lissabon kattfik augusti 2016 036

När jag tänker efter har vi ett annat favoritfik på närmare håll där det också går omkring katter, fast utan att man har det som koncept. Kanske tipsar jag om det också, om det verkar finnas intresse. Eller bara ändå när den andan faller på.

Undrar om det finns fler kattfik därute? Säkert i Japan, men i Sverige? Ja, det verkar finnas lite varstans ser jag när jag googlar. I Italien och London, men också i Åkeshov och i Malmö. Kanske finns det ett nära dig? Tjejerna började i alla fall genast spåna om att öppna ett kattfik i byn där vi bor. Typ hemma hos oss. Eller varför inte ett hundfik? (Eh. Därför att hundar skäller, luktar och är bråkiga?)  Det borde i alla fall vara ett bra sätt att finansiera hem för övergivna katter, tänker jag. Kattfik. En bra idé, eller vad tycker ni?

Vad som gäller

Det var många som stannade till vid kattfikets fönster, men spårvagnarna åkte förbi och hann nog inte se katterna.

 

Lissabon kattfik augusti 2016 051

Det är mysigt med katter, så är det bara!

 

Lissabon kattfik augusti 2016 078Lissabon kattfik augusti 2016 084

 

Var det ligger? I Lapa ligger det förstås. Var annars? Kanske inte den sorts fik ni hade väntat er att jag skulle tipsa om, men – vad hade ni väntat er? 😉

Kommentarer
 1. Haha, man skulle ju kunna tro att ni fått nog av katter. Men ibland kan man väl inte få nog av det goda… Har hört att det finns ugglecafé i Japan, så varför inte kattfik i Portugal? 😉

  • Ugglefik? Ja varför inte! Ugglor är coola djur. På portugisiska finns det två ord för uggla. Jag lär mig aldrig skillnaden. Det finns två ord för sköldpadda och flera för bläckfisk också. (Men bara ett för snö)

 2. Ja, tänk vad mycket konstigt det finns.
  Själv har jag klippt hunden för andra gången i år. Katten klarade sig!
  Städar idag, inga hår från varken katt eller hund, bara från mig!
  Jag måste nog åka till den stora staden snart. Har varit ”överallt” här i Portugal nu i 4 månader, men aldrig i Lissabon.
  Måste skaffa hundvakt, kattutfodrare o ett hotellrum, det är där skon klämmer.
  Nu, äntligen är elskåp inhugget i mitt hus (ruin!) Ser för bedrövligt ut med dessa moderna plastskåp. Det blir till att plantera någon form av klätterväxt som döljer det hela och skapa en klar o tydlig profilering i byn, för att nu inte tala om kriget som kan uppstå mot de som ska komma o läsa av elmätaren.

  • Lite murgröna fixar det, Arne. ”Era” på portugisiska! Det är ju det som är det bökiga med husdjur, att det blir besvärligt när man ska åka bort. Men eftersom man mest är hemma kan man ju inte avstå från dem bara för den skull. De är ju trevligt sällskap. Vi blev rådda att klippa vår hund också men struntar nog i det. Det låter spännande att renovera en ruin. (fast inget jag är sugen på i detta liv) /Åsa

 3. Åhhhhhhhhhh…
  Kan bara upprepa: åhhhhhhhh…

  Helt underbart! Problemet är väl att jag skulle inte få i mig fikat, skulle bara gulla med katterna!

  Jag blir lite lätt avundsjuk, tycker du ska ta och lyssna på döttrarna där, starta ett kattfik. Nära en surfstrand?

  Jag förutsätter att det städas pedantiskt och att katterna är fixade osv, annars hade det väl aldrig gått. Hälsovårdsmyndigheten måste vara på dem som hökar, misstänker jag.

  Åhhhhhh…

  • Ja jag funderade också över hälsovårdsmyndigheten, Emma. Att kattdel och kafédel är åtskilda är nog en förutsättning för att de ska få tillstånd och rent var det verkligen. Å andra sidan är det många fik som har en liten kattmaskot som kommer och går som den vill…

 4. Så jäkla roligt! Ett fik där man får klappa katter! Och ha dem i knät! Annars kan icke djurägare uppleva att man inte får klappa andras fyrbenta; hundar hålls kort utomhus, katter kan vara skygga och på en ponnyridning ska man helst inte närma sig hästen om man inte är barn som har betalat för att rida. Jag skulle lugnt kunna gå till det här stället för att få gosa en stund!

 5. Helt fantastiskt!! Skulle fika där varje dag! Är det hemlösa katter från början, som någon förbarmat sig över? Kunde inte sagt det där om hundar bättre själv ? Men det finns alltså ett kattfik i Åkeshov?! Det är ju granne med mig, måste jag kolla upp….

 6. Så coolt, mysigt, fantastisk och ljuvligt café! Nästa gång jag kommer och hälsa på (du anar inte vilka planer jag har på en soloweekend till Lissabon) bokar jag en dejt med dig (er?) på detta fik! Just nu står en trädgård och en (eller flera) katter högst på min önskelista så du anar inte hur klapp- och -kattgossugen jag blev nu 🙂

  • Jaså, minsann! Lissabonplaner igen! 🙂 Detta är kanske något för dig tills vidare? http://katzentempel.de/
   Ja, katter är verkligen rena terapin, Lanclin. När vi kom hem till oss sedan kändes det som att vi hade lite för få katter nästan. Fast vi hoppas ändå att lillkatten inte är på tjocken. Jag måste säga att hunden också gjort succé och att jag som var mest skeptisk nu redan är väldigt fäst vid den lille herrn. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *