Gula kaskader och glädje i förskott

 

När mimosan blommar går både hundpromenader och löprundor i gult. I skogen står de blommande mimosabuskarna som kaskader av illgult längs vägen. En inte helt lyckad liknelse kanske med tanke på vad kaskader ger för associationer, men ändå. Det var så jag tänkte när jag gick där i allt det gula och ”gyllene fyrverkerier” har jag redan använt något tidigare år och man vill ju inte vara tjatig. Annars låter ju det nästan bättre än gula kaskader.

”När mimosan blommar” hade man också kunnat kalla inlägget. Det låter ju så fint.

Längs havet där allt som växer måste försvara sig med taggar mot torka och salta vindar kantas nu stigarna av solgult blommande carqueja – ärttörne. Min runda som gått i blått och grönt sedan förra våren blir gulare för varje dag nu. Man ser det inte på håll, men när man kommer närmare ser man att både kullarna vid havet och bergen skiftar i gult. Ju närmare man kommer, desto gulare är de.

De här blommar också i gult nu, vad det nu är.

 

Nu är det gult som gäller, men jag har för mig att de vitblommande estevas står på tur sedan. Buskarna med klipprosor som täcker större delen av kullarna kommer att blomma i vitt alldeles snart och sedan kommer det att braka loss totalt med chorão – isört och vildlupin och annat i alla möjliga färger. Nu när det välbehövliga regnet kommit dröjer det nog inte länge.

Jag ser fram emot det, tar nästa ut glädjen lite i förskott där jag springer på min guldkantade stig.

Jag är mitt uppe på kullen när det plingar till i telefonen. Det är en bra ursäkt för att stanna upp och pusta ut. Jag torkar svetten ut pannan och tar nyfiket upp mobilen och tittar efter vad det kan vara som trillat in. När jag ser att det är ett mail från arkitekten som driver vårt lite känsliga ärende hos kommunen svider det till i magen och jag slutar nästan andas tills jag fått fram mailet och förstått vad det står. Det var så länge sedan jag hörde av dem att jag knappt kände igen namnet på avsändaren. Själv har jag ju inte hört av mig utan istället gjort mitt bästa för att förtränga det hela, och lyckats ganska bra. Men jag visste ju att det skulle komma en dag.

”Goda nyheter” står det och jag läser vidare så ivrigt att jag knappt förstår vad det står. Vad sjutton betyder ”deferido”? Det låter inte bra, men enligt översättningsappen betyder det godkänt. Jag läser det hela igen. De har haft möten med kommunen och äntligen verkar det som att de kan komma med goda nyheter. Det verkar som om vi ska få vårt bygglov godkänt i efterskott. Så fort de vet mer hör de av sig igen.

Jag knappar in ett svar med många obrigada (tack!) och springer vidare hemåt nu med lätta steg, ivrig att dela de goda nyheterna med Sverker. Att det stod ”verkar som” två gånger i mailet bryr jag mig inte om. Varför skulle de vilja ge oss falska förhoppningar? Jag tycker nästan att vi borde gå ut och fira på restaurang eller så, men Sverker är inte imponerad.

”Ha!” Skrattar han glädjelöst. ”Det vill jag allt se först!” Han vägrar att känna minsta lilla glädje eller lättnad. Man ska inte ropa hej, båten är inte i hamn än och allt det där. Det står mycket på spel och han är väl rädd att bli besviken, men jag tänker ändå ta ut glädjen i förskott. Liksom för säkerhets skull, i fall det inte blir någon glädje sedan i slutändan. Då har jag i alla fall varit glad i förskott.

Det känns hoppfullt nu. Hoppfullt och gult.

 

Mer om ärendet här. 

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | När murarna inte är tillräckligt höga

 2. I Aftonbladet:

  Alicia Vikander och Michael Fassbender är långt ifrån ensamma om att ha köpt hus i Portugal. Här är andra kändisar som tagit steget:

  Madonna, 59:
  I pittoreska Sintra har popstjärnan köpt en herrgårdsliknande lyxfastighet för 76 miljoner kronor. Det har sju sovrum, sju badrum och en stor trädgård med exotiska växter och fontäner.

  Monica Bellucci, 53:
  I fjol köpte tvåbarnsmamman en lägenhet i Lissabons historiska distrikt. Där blev hon granne med den franske designern Christian Louboutin.

  John Malkovich, 64:
  Den amerikanske skådespelaren har investerat i flera affärsverksamheter i Portugal och flyttade enligt nyhetsuppgifterna nyligen till Lissabon från sitt hem i södra Frankrike.

  Cliff Richards, 77:
  Sångaren har bott i Albufeira i mer än 30 år. 2016 utlyste han sin vingård i Guia till försäljning för 88,5 miljoner kronor.

  Bonnie Tyler, 66:
  Redan på 1970-talet förälskade sig sångerskan bakom hiten ”Total eclipse of the heart” i Algarvekusten och har sedan dess tillbringat mycket tid där.

  Ian Gillan, 72:
  Den gamle Deep Purple-sångaren bor i kuststaden Faro.

  Philippe Starck, 69:
  Inredningsarkitekten bor sedan många år i Cascais, tre mil väster om Lissabon.

 3. Den första bilden med porten till det ”gyllene riket” är helt underbar. Att du dessutom har en egen guldkantad stig motiverar bara det att du låter glädjen bubbla.

 4. Hej Åsa.
  Det där med lycka i förskott. Jag har en liten galen fågelfigur som jag köpte i vintras. Den har en lapp i näbben som det står:
  Ta alltid ut lyckan i förskott för det värsta som kan hända är att du varit lycklig i onödan.

 5. Först och främst, jättehärligt att höra om meddelandet, har tänkt på er och byråkratin emellanåt! Det här löser sig!

  Växterna sedan. Ärttörnen var verkligen läcker! Ogräset, de illgula småsöta klockorna, har jag jag i min gräsmatta, driver mig till vansinne men är så söta ändå. De heter getoxalis på svenska: http://bladsomblad.blogspot.com.es/2016/02/getoxalis-oxalis-pes-caprae.html
  De gigantiska gula träden/buskarna, mimosan, doftar de? Om ja så är det mimosa, om nej så är det nog någon typ av acacia, finns hundratals. Mimosan har dessutom skira flikiga blad medan acacians är som pilspetsar: http://bladsomblad.blogspot.com.es/2015/03/tarakacia-acacia-saligna.html Jag tordde allt var mimosa när vi flyttade hit men det visade sig att inget i stort sett var det. 🙂

  • Folk kallar dem mimosa, men det kan nog vara akacia. Jag har frågat folk men de kan ju också ha fel. Akacia finns det alldeles för mycket av här. Tränger ut den lokala floran. Jag sa i och för sig att de doftar men jag är nästan alltid täppt i näsan. Allergisk mot de gula? Måste undersökas. Tur att jag inte kallade inlägget för När mimosan blommar då. När akacian blommar låter ju också fint. Jag kollade på bilder och vi har faktiskt både mimosa och akacia, men akacian är vanligare. Det är dessa det är så mycket av. Lustigt att folk kallar dem mimosa. När jag tittar på bladen ser jag ju att det är akacia (har varit med och rensat akacia på skolutflykt) men kände inte igen den med alla gula blommor, de som folk kalla mimosa. Tack för den. Då blev jag lite klokare idag också! /Åsa

 6. Åh, ni har ju faktiskt redan vår!! Känns helt overkligt för en annan göteborgare som försöker härda ut i den iskalla snålblåsten. Skulle vilja flyga ner till Viana över påsk, men allt jag hör om är bara regn regn regn där. Ni verkar ha tur dock! Soliga bilder och blommande mimosa. VÅR!
  Och grattis till hoppfullt mail och förskottsglädje -Hoppas den kan få bli permanent 🙂

  • Nu regnar det dock en hel del, men det behövs ju! Och mellan skurarna är det skönt. Jag tycker ju att det varit vår sedan i höstas, d v s att det inte finns någon vinter här, men det där med blommorna hör ju våren till och det kommer nu. /Åsa

 7. Hoppas verkligen allt löser sig med bygglovet! Och mimosan – den doften går inte av för hackor minsann. Längtar efter att få uppleva den igen. Får väl gå till blomsteraffären på hörnet och köpa mig en bukett i år. Nästa år är jag på plats och njuter direkt av buskar och träd.

 8. Vad fint du skriver om dina upplevelser när du ”kutar runt” – här i Tavira väntar vi fortfarande på att mimosan ska slå ut!
  Just nu regn o mycket blåsigt !
  Har kommit antal hundra mm den senaste veckan – välbehövligt!!
  Lycka till med ert projekt!!

  • Tack Ewa! Det regnar här med och det behövdes verkligen. Typiskt bara att jag hamnade mitt i den värsta skuren på min löprunda igår. Himlen var ganska blå när jag gav mig ut, men när jag var som längst hemifrån öppnade den sig och bara vräkte regn och hagel i sidled över mig och hunden. Blev blöt ända in på underkläderna på två sekunder och man såg knappt någon. Sedan fick man halka hemåt dyblöt… :/ /Åsa

  • Tack Ewa! Det regnar här med och det behövdes verkligen. Typiskt bara att jag hamnade mitt i den värsta skuren på min löprunda igår. Himlen var ganska blå när jag gav mig ut, men när jag var som längst hemifrån öppnade den sig och bara vräkte regn och hagel i sidled över mig och hunden. Blev blöt ända in på underkläderna på två sekunder och man såg knappt något. Sedan fick man halka hemåt dyblöt… :/ /Åsa

 9. De där mindre gula blommorna kallas tydligen Buttercups på engelska och de finns överallt här! Hela gula kullar och även om det ses som ett ogräs är det ju galet vackert!
  Du gör helt rätt att fira i förskott!! Håller alla tummar för att allt blir klart och på papper snart! ?

  • Ja de brukar poppa upp överallt så fort det regnat. Någon typ av ogräs
   är det allt. Lustigt att det liksom är gult som gäller på allt som blommar nu. Naturen färgkoordinerar! Hoppas också att optimismen segrar! Det är lite jobbigt att vara illegal../Åsa

 10. Jag gläds med dig i förskott och hoppas att ett slutgiltigt positivt besked kommer snart, så att även Sverker törs fira ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *