Grannarnas hemligheter

Nu har vi löst mysteriet med kropparna på stranden. Samtidigt fick vi också en förklaring till varför det är så mycket udda folk hos vår södra granne. Ofta är vi först på stranden när vi tar en hundpromenad direkt efter att vi vinkat av barnen vid skolbussen, men några tidiga morgnar har det legat folk på stranden fullt påklädda när vi kommer dit.

Nu låg de där igen, ett par utspridda kroppar här och där. Första gången vi såg dem trodde vi att de kanske var uteliggare eller kanske rentav lik. Vi vågade inte gå nära men närmade oss ändå försiktigt så pass att vi såg att bröstkorgen hävde sig lite på den närmaste. Fullt påklädda ligger de där helt stilla medan solen går upp. Ibland är de där, ibland inte. Lite kusligt är det.

Ibland är det helt tomt

 

Vi hoppade nästan högt en morgon när vi tassat förbi kropparna och det plötsligt dök  upp en man klädd i en lång oljerock bakom en klippa ganska nära oss. Han hade också en huva så man inte såg ansiktet först och vi väjde undan lite men så sa han  plötsligt ”Hi there!”. Det var ju vår granne! Vad gjorde han där bakom en klippa klädd i oljerock? Som tur var hann vi inte säga något om de konstiga kropparna som låg utspridda på stranden i gryningen innan han sa att han väntade på sin fru som ledde ett meditationsretreat. Hans fru var alltså ledaren för de konstiga kropparna!

Grannarna har alltså med jämna mellanrum folk boende hos sig som betalar för att bli väckta i ottan, nedskjutsade till stranden där de får ligga och meditera i sanden, i soluppgången. Lite utspridda. Innan de ens fått frukost. Ni har väl koll på tidvattnet? skojade Sverker och skrattade själv åt hur dråpligt det vore om det inte hade koll på tidvattnet, men grannen verkade inte ha sådan humor.

Lite naturbilder i stället för bilder på grannarna

 

Jag har nu officiellt slutat att förvånas när det gäller våra grannar. Jag har i och för sig inte pratat med alla, men det står helt klart att ju mer man pratar med dem, desto konstigare är de. Så är det kanske förresten med folk i allmänhet men i alla fall helt säkert med våra grannar. Det händer helt klart konstiga grejer på vår gata, i alla väderstreck utom norrut där det är tomt efter att han som suttit inne för mord dött och hans fru hängt sig i trädgården. Det var alltså Tuxas gamla husse och matte.

Naturen är den enda perfekta grannen. (Typiskt svenskt?)

Om man bara hejar på dem i förbifarten verkar de helt okej, men när man lär känna dem lite är den ena alltså konstigare än den andra, och det är inte för att de är portugiser och vi svenskar som vi tycker det. På vår gata är det ungefär hälften portugiser och hälften andra nationaliteter, och konstigheten verkar vara jämnt distribuerad utan hänsyn till nationalitet. Det skulle kunna vara något med dricksvattnet.

Dricksvattnet som vår västra granne påstod var förgiftat. Hon med tiokiloskatten och balkongen full av blå plastsäckar med okänt innehåll. Två femlitersdunkar hade hon med sig när hon ringde på och ville ha vatten. Klart hon skulle få vatten! Vad konstigt att hon inte har vatten när vi har! Jaså hon har vatten men hon vill inte dricka av det? Har hon inte samma kommunala dricksvatten som vi? Jo, men…

Tydligen hade hon fått för sig att hennes vatten var förgiftat. Hennes exman (han som stack med en brasilianska och hon har det mycket bättre utan honom, det säger hon nästan varje gång vi ses) har installerat någon grej vid kranen som förgiftar henne. När hon dricker av sitt kranvatten blir hon yr och får ont i huvudet, sa hon. Hon känner det på sig, att det är han som ligger bakom det hela. Sa hon.

Jag gjorde klart för henne att det inte verkade särskilt troligt, samt att jag tyckte hon skulle gå till doktorn, men hon fick förstås vatten. En vecka senare kom polisen och hämtade henne, men det är faktiskt en annan historia som vi inte riktigt har fått grepp om ännu.

Vi har också haft besök av en liten fågel igen. De kommer in genom skorstenen.

Så en dag plingar den jättetrevliga östra grannen på efter en lång bortavaro och tackar för att vi hållit ett öga på hans hus. Han vill varken ha öl, kaffe eller vin men tackar ja till ett glas vatten. Det är hans doktor, säger han, som säger att han ska låta bli koffein och alkohol, för han har sömnproblem. Så långt är ju allt normalt, men när han fortsätter prata spricker den bubblan också och jag sätter nästan vattnet som vi dricker i stället för kaffe, öl och vin i halsen.

Sådär som man gör ens granne berättar att det började med att han inte hade något libido, och då blev han tvungen att sluta med crystal meth. Libido som i sexualdrift och crystal meth som i ”Breaking Bad”? frågar jag när jag när jag hostat klart. Japp. Okej. Har du provat med kärlek, frågar jag och det tycker han är hysteriskt roligt. Det är förresten samma granne som såg min rumpa. Det hade han alltså inte någon större glädje av. Han hade nog förresten hellre sett Sverkers.

Bilder från Breaking Bad. Serien.

 

Nu har vi fått nya grannar igen, men jag tror vi håller oss till ”Bom dia” den här gången och stänger grinden om oss. Särskilt med tanke på vad vi hört, men det är också en annan historia.

“En dålig grannfru som ringer på är värre än en ödla i trädgårdslandet”

PS. Hittade en rolig tröja på marknaden.

 

Mer om grannar här

 

Comments
  1. Fantastiskt underhållande blogg om grannar.
    Man ska vara enormt lyckligt lottad om de inte väsnas och ställer till med elände, högre krav än så är svårt att ha är jag rädd.
    Men ni löser ju det där lika elegant som allt annat förstår jag !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *