En helg att minnas

Jag skulle ju skriva om andra nyheter idag, men i Portugal råder fortfarande segeryra så jag tänkte passa på att vältra mig i den lite till, som resten av Portugal verkar göra.  På universitetet sitter studenterna och sjunger ”Amar pelos dois” på a esplanada, som uteservering heter på portugisiska och Salvador Sobrals namn är på allas läppar och hans ansikte är på alla löpsedlarna.

Samtidigt är en helt annan segeryra svår att missa. Överallt hör jag Benfica och ser deras lagfärger. Bilar med Benficavimplar tutar åt varandra. Folk lägger till en 36:a på sin profilbild på facebook för att visa sin glädje över lagets 36:e ligaseger. Fråga inte vem de vann emot för fotboll är inte min grej, men att fotboll är Portugals största religion har jag nämnt förut. Innan helgen ryktades det om att påven skulle ställa in besöket till Fátima och gå och se matchen i stället, men det gjorde han förstås inte. Däremot var det många andra som gjorde det.

Så här såg det ut i Lissabon efter matchen!

Så här såg det ut i Fátima

Helgen som gick var definitivt en helg som portugiserna sent kommer att glömma. Allt på en gång. Fátimajubiléet och mellovinsten har jag ju redan skrivit om, och så till råga på allt alltså seger för – som det verkar – ”allas” favoritlag Benfica på precis samma dag.

Nu undrar jag vilket som drog mest folk, var det påven, matchen eller mellofinalen på teve? Det ryktas om att Fátima drog över en miljon besökare, men jag undrar om inte fler såg matchen och jag tror absolut att fler såg fotbollen än Eurovisionen. Jag tror att Benfica vann över både påven och Salvador faktiskt.

Det är ju också fysiskt möjligt att någon lyckades klämma in både en tur till Fátima och sedan såg både matchen och mellon. En riktigt portugisisk heldag i så fall!

Vad vi gjorde denna historiska helg minns jag däremot inte alls, men när jag kollar i mobilen verkar det som att vi varit i skogen.

 

Det kan också ha varit då koltrastarna trillade ned genom skorstenen och landade i vår eldstad, som de brukar varje år vid ungefär den här tiden. I vanlig ordning satte vi ut dem på balkongen så koltrastmamman kunde fortsätta mata dem med feta larver och flugor, och så har Sverker stödmatat dem med kattmat. Nu har de flugit i väg alla tre. Fåglarna alltså, Sverker är kvar.

I nästa inlägg blir det andra nyheter, jag lovar.

Kommentarer
  • Hej!

   Vad roligt att du tycker det och att få en kommentar på ett så gammalt inlägg! Måste läsa det själv och se om jag håller med! 🙂

   /Åsa

 1. Pingback: Bortugal | Majminnen och juniplaner

 2. Vi flög in till Faro den helgen o de hade infört passkontroll, pga Påvens besök. Men det gick smidigare än jag befarat. På kvällen vann Benfica o vi var förvånade över att det var sådan fest i en by på Algarvekusten. Missade dock helt att de även vann Eurovision, men men… 🙂

   • Vi hade det toppen, var nere för ett portugisiskt bröllop på söndagen, härligt o varmt men kunde bara stanna till söndagen. Nu i helgen var vi på gränsen till Schwartzwald med härliga 32 grader, så som vanligt fullt upp i maj. Nu hemma i Sverige o det fina vädret är över, 10-15 grader o regn hela veckan. Önskar vi hade stannat i Portugal.

 3. Ni har er egen Franciskus! (Se här om ikonen som påven fick vid sitt besök i Skåne förra året http://www.sydsvenskan.se/2016-10-25/hans-ikon-blir-gava-till-paven)

  MEN jag har den här veckan varit så trött på det här med att det var en stor helg för Portugal med hänvisning till påvebesöket, Eurovisionsvinsten och att Benfica vann o campeonato. Inte att du skriver det men att alla journalister skriver det som om det vore ett odiskutabelt faktum. Alltså, det är ju stort att påven kommer för oavsett om man tror eller inte är han en viktig personlighet och statsman. Och Eurovisionssegern är en seger för den låt som representerade Portugal. Alla påvar utom en har visserligen besökt Fátima sedan 1917, men det är ändå en stor händelse som inte inträffar ofta. Och hur ofta man har vunnit Eurovisionen vet vi ju.

  Men att Benfica vann fotbollsligan? Någon måste vinna ligan, det hör till reglerna och det händer vartenda år. Ett portugisiskt lag måste det vara, för det är bara sådana som är med. Att säga att det är en stor dag för Portugal för att något lag i maj har vunnit ligan är rätt meningslöst. Att säga att det är en stor dag för Portugal för att Benfica har vunnit motsvarar att kalla det för en stor dag för Europa om Tyskland vinner EM i fotboll.

  Ursäkta att jag gerillabloggar om det här i ditt kommentarsfält, men jag kan inte låta bli! Äntligen finns det någonstans man kan diskutera viktiga saker som detta ;-), tänk alla de år som din blogg inte fanns!!

  • Du är så välkommen att gerillablogga i Bortugals kommentarsfält, Annannan! Håller med om det där med Benfica. Det måste ju finnas portugiser som håller på något annat lag också, det vet jag ju att det finns, och för dem var det såklart inte lika kul! Man får lätt känslan att det handlade om en framång för nationen, vilket det ju inte är eftersom de tävlar mot sig själva. För Benficafansen var det en minnesvärd helg i alla fall – jisses vad de firade! Och visst har det varit lite väl mycket nu om både påven, Salvador och Benfica. Det gick liksom inte att skriva om något annat förrän det lagt sig lite, kände jag. /Åsa

 4. Heja Portugal! 🙂 Vi lyssnade på en presentation om Portugal häromdan, men det som var mest minnesvärt från den kvällen var något helt annat (även om presentationen var utmärkt). Vi vågar inte riktigt skriva om det hela på bloggen, men allt handlar om att vi kanske, kanske håller på att bli invalda i en förening för journalister. Men ojojoj vad känsligt det där med journalister och bloggare är. Fick migrän i ett dygn efter den där omtumlande kvällen … puh

  • Oj vad spännande! Jag förstår att det är känsligt och skulle gärna vilja höra mer om det hela. Jag hade velat höra mer om presentationen om Portugal också. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *