Firandet av den elfte september

Nej, vi har varken gått och blivit talibaner eller Pinochet-anhängare. Det är förstås Sverkers födelsedag vi firat i år också på det inte så festliga datumet 9/11 (eller 11/9 som vi skriver i Sverige). Militärkuppen i Chile, Twin Towers och så Sverker. Som om inte det tunga datumet lade tillräckligt med sordin på stämningen kom Jonna med den tunga kommentaren ”När man är vuxen är det inte så kul att fylla år längre. Det är liksom mer som en begravning!” precis när vi sjungit och blåst ut ljusen på frukostbrickan. Det var väl varken begravningsstämning eller något jättekalas planerat, men vi kunde ju inte låta födelsedagen gå obemärkt förbi. Dessutom kunde vi fira att Sverker byggt och sytt klart soffan!

Den som såg ut så här när den levererades. Så ful och fel att till och med hunden såg ledsen ut!

Den som såg ut så här när den levererades. Så ful och fel att till och med hunden såg ledsen ut!

 

Jag tror soffprojektet fick extra fart av att jag berättade att en bloggläsare (Hej Arne!) kommenterat att ”Den där soffan är det bara att slänga!” eller mer ordagrant ”Och du, det är helt okej att slänga den där soffan!” Jag hade nog också sett det som ett hopplöst projekt om jag inte sett förut vad Sverker kan åstadkomma, så jag var mer hoppfull än Arne men även jag tvivlade faktiskt, för så ful var den. Och felvänd. Sverker däremot hade genast sett soffans potential, och att han fick den gratis på köpet avgjorde förstås saken. Sporrad av Arnes misstro tog han sig an åbäket. Flådde det, sågade isär det och fogade ihop det i rätt vinkel, åkte och köpte tyg, klippte till och satte sig och sydde.

praia-p-aug-2016-003

Paus i arbetet

 

När han sytt kuddarna och sovit på saken lämnade han symaskinen och försvann in i verkstaden ett tag. Sedan kom han ut därifrån med ett soffbord som han gjort av trasiga trädgårdsmöbler. Det blev han så nöjd med att han bestämde sig för att göra soffans gavlar i samma stil, så man kunde ha dem som bord också.

 

Soffbordet blev populärt !

Soffbordet blev populärt !

 

Sedan dess har han tillbringat ganska mycket tid i den där soffan, ofta i sällskap av Frasse och ibland av mig och hunden också. Han brukar sitta eller halvligga där och rita på nästa projekt. (Något av dem, han har ett par stycken!)

sept-3-mobil-2016-023

Där i nya soffan tog han sin siesta på födelsedagen under de varmaste timmarna på dagen, efter att vi varit på stranden och innan vi gav oss in till Cascais där man gjort sig ett väldigt besvär även i år dagen till ära och anordnat en ljusfestival på Sverkers födelsedag. Det var ju över förväntan att det ordnades en ljusfestival när han fyllde 50 i fjol, och i år fyllde han ju inte ens jämt så vi hade verkligen inte väntat oss något alls, men de hade tydligen gjort en tradition av det och vi tackade och tog emot.

 

Ljusfestivalen startade först när det blivit mörkt, så först gick vi och åt middag vid fyren.

 

Efter maten bjöds det på filmvisning på borgväggen. En väldigt vacker kinesisk kortfilm, så vacker och kort att jag inte ens behövde förstå vad den handlade om för att uppskatta den.

 

lumina-sept-2016-104 lumina-sept-2016-105

 

Sedan gick vi slingan genom parken som under ljusfestivalen förvandlas till en helt magisk plats efter mörkrets inbrott, och nu vräker jag på med bilder! Varför vara lagom och snåla med bilder när de slagit på så stort och ordnat en så lysande festival?

lumina-sept-2016-109-copy

lumina-sept-2016-115-copy lumina-sept-2016-118-copy lumina-sept-2016-122-copy lumina-sept-2016-124 lumina-sept-2016-125 lumina-sept-2016-130 lumina-sept-2016-133

lumina-sept-2016-139 lumina-sept-2016-140 lumina-sept-2016-144

Sedan vidare genom ett förvandlat Cascais på en promenad full av flera lysande överraskningar.

lumina-sept-2016-164 lumina-sept-2016-179 lumina-sept-2016-192 lumina-sept-2016-205 lumina-sept-2016-226lumina-sept-2016-211

Det blev ingen födelsedagstårta, men födelsedagsfika på Nutellafiket innan vi åkte hem.

lumina-sept-2016-213 lumina-sept-2016-221

Födelsedagspresent brukar vi inte vara så noga med om vi inte råkar hitta något som passar, men i år sprang vi på den perfekta presenten precis dagen innan födelsedagen. Något han verkligen ville ha och behövde, hade letat efter förgäves sedan maj 2014 då han släpade med sig en Sodastream från Sverige när han varit där en vända. Bara det att man inte av någon anledning inte får ta med sig kolsyrepatroner på flyget och de inte fanns att få tag på i Portugal. I alla fall hittade vi inga. Sodastream verkade inte ha slagit igenom här alls så kolsyrepatroner fanns inte att få tag i, och det är ju liksom inte så stor vits med Sodastream utan kolsyra. Men så precis lagom till födelsedagen stod det en människa och demonstrerade Sodastream på det stora varuhuset som Sverker kallar Inkontinente. Årets julklapp i Sverige blev det aldrig men det var i alla fall en bubblare 2007, och nu blev en kolsyrepatron årets födelsedagspresent till Sverker 2016, så nu kan vi dricka hur mycket bubbel vi vill här i Bortugal och det gör vi också!

PS. Detta är inte ett sponsrat inlägg. 😉

Så här firade vi den stora dagen ifjol förresten ifall någon undrar.

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Living on the edge

 2. Omg vad snygg soffan blev! Vilken skillnad! Sverker asså, finns det något den mannen inte klarar av?
  Inte undra på att han firas med festivaler och det görs filmer i hans ära!
  Låter helt klart som en underbar födelsedag och en bra present. En sodastream står faktiskt på önskelistan här också!

  Hälsa alla! Ser fram emot fler spännande inlägg och bilder!

  • Jodu Niklas det finns allt saker som inte heller Sverker klarar av men handlar det om att bygga, sy eller laga saker är han väldigt komplett! Han är väldigt dålig på det där med mobiltelefoner till exempel och att hålla reda på tider odh dagar. Ha det bra du med och köp dig en sodastream! /Åsa

 3. Alltså shiiit vad duktig han är! Jag är verkligen impad! Min man är egentligen också väldigt händig, men nuförtiden har han fastnat för sociala medier, haha, så det blir inte lika mycket händiga saker gjorda… (Visa inte sociala medier för Sverker ;))

  • Haha, han är nog inte i riskzonen, Freedom! Han har ju aldrig ens skickat ett sms. Han har inte tålamod med sådant säger han, men tålamod med annat har han i alla fall. /Åsa

 4. Måste få kommentera soffbordet: så snyggt! Verkligen! Är inte snickeriet en jobbmöjlighet för Sverker, om han nu skulle vilja ha eller behöva ett jobb? Han kan ju ha egen firma och snickra det han vill och sälja det som går?

  • Ja han är ju möbelsnickare och skulle kunna ha en verkstad och bygga möbler och annat på beställning, vilket var vad han bl a gjorde i Sverige, fast hans lungor tog mycket stryk av byggdamm och arbetsmiljön i verkstaden så han vill nog skona dem så mycket det går men ibland så får han ett återfall som nu. /Åsa

 5. Härliga bilder! Och grattis till Sverker för både soffa och födelsedag 🙂
  Har alltid sagt att 65-års modell är en bra årgång 🙂 🙂 🙂

 6. Jättevackert med ljusfestival! Imponerad av sofförvandlingen också, han är duktig när han kommer igång ”gubben” 😉 Men jag är helt förundrad över att ni inte fått med er vägglöss hem någon gång med tanke på begagnade möbler osv….. (säger hon som fortfarande är traumatiserad efter 18 månader med vägglöss!) Lucky you! Det där med Nutellafik dessutom, oj oj oj….. låter smarrigt 😀

  • Jag förstår att du är traumatiserad av det, Susanna! Vi har bara fått löss hittills! Nutellafiket är en favorit för tjejerna, men egentligen är det ju billigare och lika gott att bara sätta sig med en burk nutella och en sked…:)/Åsa

 7. Grattis lite i efterskott, Sverker!
  Vilken häftig ljusfest, och vackert.
  Soffan får med beröm godkänt! Har svårt att tro att det är samma.
  Hoppas nu att Continente har patronerna i alla butiker. Skulle ju vara underbart. Som det är nu så snålar man med den lilla gas man har så att den ska räcka läääääänge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *