Besök från Sverige del 2

Var var vi? Jo. I början av första dagen av sju med besök av barnfamilj från Sverige. Lite mulnare än prognosen lovat. Magsjuka. Feber. Stopp i avloppet.
Sedan vände det som tur var och blev en riktigt lyckad vecka! Sverker fixade stoppet förstås! Två barn var hängiga en dag till, men piggade på sej sedan och ingen mer blev smittad! Puh!

Två sjuka, två friska, varav en i skolan!

Två sjuka, två friska, varav en i skolan!

São Martinho-sommaren eller sensommarvärmen höll i sej så vi hann få flera varma dagar på stranden, vilket inte är något att ta för givet så här års. Barnen höll sams för det mesta. Lite kiv är det ju alltid med barn, konstigt vore det annars! De vuxna höll sams de också och hjälptes åt att laga mat och fixa. Catrina hade målarskola med alla barnen, vilket var mycket uppskattat.

Höstlov 2014 mobilen Tengroth mm 100

Att våra barn hade vanlig skolvecka var inget större problem, i alla fall inte på det sätt jag trott det skulle kunna bli. Frida var ju hemma sjuk en och en halv dag, och höll den besökande sjuklingen sällskap. Jonna gick snällt till skolan varje dag och kom hem glad och leksugen. Jag fick till och med för mej att jag kunde vara lite soft och låta henne vara hemma den dagen bästisen på besök hade födelsedag, så det skulle bli lite skojigare för födelsedagsbarnet också, som tack och lov inte hade blivit smittad av sjuklingarna. Men icke!

Jag hade väntat mej allt möjligt, men inte att Jonna skulle vägra vara hemma från skolan! Hon ville absolut inte missa något på skolan. Hon kunde ju komma efter! Jag hade väl sagt det åt henne i förebyggande syfte inför besöket så det inte skulle bli tjafs och det hade hon minsann tagit på allvar. Jag kunde ju inte gärna övertala henne heller. Jag försökte faktiskt lite, men envisades förstås inte. ”Men Jonna, ni kan ju åka rullskridskor ihop och äta glass och vara på stranden. Vore inte det kul? Bara idag på själva födelsedagen?” Jonna svarade bestämt att de nog skulle hinna göra allt det där efter skolan, vilket de ju också gjorde!

Jag tar Jonnas oväntade val som ett tydligt tecken på att hon trivs med tillvaron och skolan här och är väl integrerad. Känner mej förvånad men nöjd med att Jonna trivs så pass bra i skolan. Den dagen hon skulle kunnat få var hemma från skolan skulle hon dessutom få sitta inne på förmiddagsrasten tillsammans med övriga som lyckats få ihop tre gula prickar i rad, men det bekymrade henne inte det minsta. ”Jag hade ju varit lite pratig!!” Däremot kom hon hem med grön prick i protokollet resten av veckan!

Gör gärna läxan!  Otippat!

Gör gärna läxan! Extremt otippat!

Så vad gör man under en höstlovsvecka med sensommarvärme här vid kanten av Atlanten? Det finns otroligt mycket att se på i närområdet så det gäller att prioritetra! Jag tror man hade kunnat fylla en vecka till faktiskt! Nästa höstlov kanske! Det här hann vi/de med i alla fall:

Strosande och finlunch i vackra Cascais!

Cascaisbukten

Cascaisbukten

Kul med barn som inte är så kinkiga med maten som våra! Allt från havet gillades!

Kul med barn som inte är så kinkiga med maten som våra! Allt från havet gillades!

Hajk och bad och matsäckslunch på Björnstranden alldeles för oss själva!

Höstlov 2014 mobilen Tengroth mm 082

Höstlov 2014 mobilen Tengroth mm 083

Palacio da Pena eller Galenslottet och Morernas Borg gjorde gästerna alldeles på egen hand!

Morernas fästning har en spännande historia som jag får dra någon gång!

Morernas fästning har en spännande historia som jag får dra någon gång!

Galet värre!

Galet värre!

Surf och sol vid Guincho två heldagar i 25-gradig värme

Vågat!

Vågat!

Tillfrisknad!

Tillfrisknad!

Rullskridskor och skate på strandpromenaden.

P1010653

Lissabon med spårvagnar och fynd på Tjuvarnas marknad med lunchpaus i parken.

Kollar in folklivet från ovan

Kollar in folklivet från ovan

En solig dag vid Carcavelos med surf och bad och lunch och lek i sanden.

Monster High on the beach!

Monster High on the beach!

En tur uppåt kusten till vackra Praia Adraga och Azenhas do Mar i lite svalare väder sista dagen.

Adragastranden

Adragastranden

Azenhas do Mar

Azenhas do Mar

Tengroth 2014 029

Vädret vände först den allra sista dagen då det började regna på eftermiddagen, vilket Sverker sa att vi fixat för att chocken inte skulle bli så stor vid hemkomsten till Sverige och svenskt väder. Sommarvärmen räckte en liten bit in i november, men nu verkar den ha gett sej av för i år. Dagen efter gästerna åkt var det samma väder här som i Sverige; Tretton grader och regn! Vintern är här!

Nu är vi gästfria ett tag framöver. Det börjar bli dags för Magusto och kanske dags att börja elda i eldstaden, hur nu det ska gå med tanke på gästerna i skorstenen. Mer om det, och om allt möjligt osvenskt som händer på skolan i kommande inlägg!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *