Bästa tiden att besöka Lissabon

När är det egentligen bäst att besöka Lissabon? är en av många frågor jag fått av bortugal-läsare. Nu när jag bott i lissabonområdet i snart tre år och besökt Lissabon ofta under alla möjliga tider på året har jag en del att säga i frågan.

Mitt spontana svar är att Lissabon är som bäst året om, fast på olika sätt. Vilken tid på året du än reser hit är staden lika vackert pastellfärgad och bildskön, atmosfären lika charmig och avslappnad, lissabonborna lika vänliga och hjälpsamma och floden lika vackert glittrande.

Dessa bilder skulle kunna vara tagna när som helst på året. Jag råkar veta att den ena är från juli och den andra från januari.

 

Lissabon är ett fantastiskt resmål året om men hur man är vänder och vrider på det så går det inte att komma undan att för frusna nordbor spelar klimatet en viss roll. Årstiderna är ju inte lika utpräglade på dessa breddgrader så Lissabon har ett behagligt klimat året om, men utifrån principen ”ju varmare desto bättre” är det naturligtvis bäst att besöka Lissabon någon gång under sommarmånaderna, som jag med svenska mått mätt nästan skulle drista mig till att kalla alla månaderna maj till och med september. Minst.

Juni mobilen 2015 036

I juni pryder man gränderna med färgglada girlanger och firar junihelgonen. Staden blir sommarfin!

 

juli augusti 2013 073

Spårvagnerna går året om

Augusti 2013 032

Det kan bli väldigt varmt på sommaren i Lissabon!

 

Maj till och med september är den varmaste och solsäkraste perioden. Det är den tid på året då risken är som störst att temperaturen stiger till höjder då det faktiskt blir för varmt att ägna sig åt sightseeing, men i Lissabon är det inte ett problem, utan tvärtom! Då tar du dig bara till någon av de fantastiska badstränder som pryder lissabonkusten som ett pärlband, och vips blev din cityweekend en solsemester. Om du så stannar en vecka eller längre kan du åka till en ny strand varje dag, och sedan njuta av varma sommarkvällar på Lissabons uteserveringar.

Paço de Arcos, med Lissabon och bron i bakgrunden

 

Carcavelos, granne med Lissabon!

Kanske någon av stränderna i Cascais?

 

Eller en havspool?

 

Sommarkväll i Lissabon

 

Är man å andra sidan av den sort som av någon anledning inte gillar sol, bad och värme  är det kanske en bättre idé att besöka den pastellfärgade staden vid floden Tagus under den svalare tiden på året, alltså under någon av årets resterande månader. Under månaderna oktober till och med april kan man nästan alltid se sig om i staden utan att riskera att smälta bort.

Vid tagusflodens strand söker både turister och lissabonbor svalka på sommaren och värmande sol under vintern.

Vid tagusflodens strand söker både turister och lissabonbor svalka på sommaren och värmande sol under vintern.

 

Finns det någon tid på året man ska undvika att resa till Lissabon? Kanske borde jag avråda från lissabonresor under perioden december- februari, då dagarna är som kortast och risken för regn som störst? Det tänker jag absolut inte göra! Mina första lissabonresor ägde rum just under dessa månader, och jag minns dem som magiska. Fortfarande åker jag gärna in och strosar runt i Lissabon en så kallad vinterdag. Aldrig smakar det så bra med en galão (portugisisk latte) och en pastel de nata (bästa bakverket) med kaneldoft på ett café i en park eller vid ett litet torg som på den så kallade vintern. En bonus under denna tid på året är också doften av rostade kastanjer.

Folke jan 2015 074 Jan 2106 017November13 043

Det är ju också under de kallaste månaderna som man som nordbo har som störst behov att komma iväg till varmare breddgrader. Solen värmer ändå så pass året om att man kan äta på uteserveringar i ett soligt hörn, och det är inte helt fel att äta lunch i den portugisiska vintersolen på någon uteservering och kanske gå barfota i sanden på någon av lissabonkustens stränder när man vet att det är snöslask på hemmaplan.

Januariterapi

 

Just nu ligger det också väldigt nära till hands att svara att just precis nu är den allra bästa tiden att kasta sig på första bästa flygplan med Lissabon som destination. Första veckan i maj kör vädret här en trailer inför högsommaren och i Sverige tycks det gå trögt med våren. Kanske är det svaret? Just nu är den bästa tiden att besöka Lissabon.

Just nu, när du än läser detta inlägg!

Sverker kollar in båtarna i Paco de Arcos, Lissabon. I fredags.

Sverker kollar in båtarna i Paco de Arcos, Lissabon.

 

I samarbete med flygresor.se

 

Kommentarer
 1. Pingback: Idag är det äntligen dags - nu åker vi till Lissabon!

 2. Du är verkligen skicklig på att marknadsföra Lissabon.. 😉 Jag bloggade alldeles nyss om tre destinationer i Sydeuropa som jag vill besöka i sommar, kanske jag borde ha nämnt Lissabon iaf… 😉

 3. JATACK!! Jag kommer!!
  Tar du med mig på fado då? Så jag får uppleva det, och höra det bästa!
  Underbart, skulle så gärna göra ett besök!
  OCH nu länkar jag upp DIG så att jag inte missar flera inlägg! Är gammaldags som f-n, kör inte med bloglovin etc 😉

 4. Men gärna kanske när inte alla andra turister är där och det ligger tre kryssningsjättar vid kajen vid Santa Apolonia?

  För oss i norr som har (nu åter två!) helgdagar i december tycker jag att just det är den oslagbart bästa tiden att besöka Lissabon. Ljumheten som hänger kvar efter en varm sommar och en lång mild höst som väl egentligen aldrig tar slut innan den övergår i vår, det relativa lugnet, det mildare ljuset.

  • Ja det är sant, Annannan! Bäst är det när det inte är helgdag, när man får sittplats på spårvagnen och det inte är en massa selfiepinnar vid miradourosarna. /Åsa

 5. Jag älskar också Lissabon med alla trånga gränder och fina färger . Det börjar vara dags för ett besök igen , kanske på lördag och passa på att gå på tjuvarnas marknad. Eller bara strosa runt i dom fina gamla kvarteren .

  Pastel de nata och kaffe på en uteservering efteråt , kan det bli bättre ?

  Du delar som alltid med dig av fina bilder ,
  tack för det !

 6. Om jag minns rätt var jag i Lissabon (och en sväng till kusten utanför staden) samt Algarvekusten i juni/juli under min tågluff 1990.
  Väntar fortfarande på att jag äntligen ska ta mig i kragen och åka tillbaka till vackra Portugal!
  Tack för, som alltid, fin inspiration!

  • Men hej Eva ich tack och välkommen till Bortugal, inte visste jag att du brukade vara här och inspireras! Nu blev jag påmind om din blogg också. Det var bra! /Åsa

    • Ja, Eva tyvärr brukar det strula för mig också när jag ska kommentera från mobilen, men nu när du kommenterat en gång så borde det vara lättare nästa gång! Bloggen borde känna igen dej! 🙂 /Åsa

  • Men hej Eva och tack och välkommen till Bortugal! Inte visste jag att du brukade vara här och inspireras! Nu blev jag påmind om din blogg också. Det var bra!

  • Åh jag hade velat vara med där på 70-talet, Steve, men då var jag ju bara barnet. Jag var där första gången -85. /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *