Skolutflykternas skolutflykt?

Något som helt klart är över vår förväntan på den portugisiska skolan är alla skolutflykter. Roliga, intressanta och lärorika både för eleverna och för mig som har turen att få följa med. Bara hittills denna termin har vi varit på fem stycken!

mobil jan 2016 042

Vi har varit på ett centrum för katastrofberedskap, vilket i och för sig var lite ångestfyllt eftersom jag är nojjig över bränder och ännu mer över jordbävningar, men nyttigt. Nu vet vi mycket mer om vad man ska göra om det värsta skulle hända. Vi vet vad en livstriangel är och har gjort vår hemläxa efter utflykten och tillsammans utsett de säkraste platserna i huset vid jordbävning.

Miniatyrmodell av översvämning, med regnande moln och allt!

Brand har vi redan sett hur läskigt det kan vara!

Kul med simulerad jordbävning (bron skakar),  mindre kul på riktigt

Påminnelse om Jordbävningen i Lissabon 1755, nästan 9 på richterskalan

 

”Men om det blir en tia?” (en tia på Richterskalan) frågade en elev. ”Då spelar det ingen roll vad vi gör för då är det ganska kört” svarade katastrofpedagogen krasst. Kanske inte vad man vill höra men antagligen sant. Usch. Undrar om det var någon mer än jag som fick mardrömmar efter den utflykten? Jag tyckte jag hörde skalv flera dagar efter detta studiebesök.

Vi har också varit på simavslutning och fått visa upp förvärvade simkunskaper efter en termin med simskola på skoltid. Fridas klass har lärt sig simma bröstsim, ryggsim och fjärilssim samt crawla, vilket är mer än jag kan. Alla fick diplom (utom jag!)

mobil jan 2016 077

En utflykt till Escola Secundária i Cascais med akrobatik och gymnastik i deras idrottshall har också hunnits med. Eleverna var mäkta imponerade av tjockmattor och plintar och dylikt för på deras skola har de ingen sådan utrustning eller ens en idrottshall utan har idrott på den lätt lutande betongskolgården. Å andra sidan har de nu idrott fyra gånger i veckan vilket ju är bra och positivt. Portugisiska barn är tydligen bland de i Europa som rör sig minst och nu ska det motverkas!

Förra veckan var vi i skogen och lärde oss om hur man ska bete sig i naturen och om olika plantor och djur, en utflykt som väckte skogsmulleminnen. Hade vi grillat korv också istället för att äta medhavd matsäck i form av kalla bacalhaukroketter, chips och munkar hade det varit riktigt svenskt, särskilt som det var en ganska kall och blåsig dag och många hade täckjackor och mössa. (Det har många i och för sig hela ”vintern” oavsett väder!) Frida och jag hade i alla fall med oss varm choklad och så hade vi på allmän begäran bakat kanelbullar till alla.

pedra amarela jan 2016 019

Barnen fick rycka upp akaciaskott, en växt från Australien som inte hör hemma här och hotar lokal flora.

Tillbaka till min egen barndom

 

I onsdags var det så dags för den efterlängtade utflykten till Lissabons Ocenarium. En sådan utflykt har skolan inte råd att bekosta men det är inget som hindrar dem. Det finns ingen lag på avgiftsfri skola här, så det var fritt fram att be föräldrarna tömma spargrisen och punga ut med 8 Euro per barn, vilket ju i alla fall är billigare än vad det hade kostat föräldrarna att åka dit med dem på fritiden och betala inträde, vilket för många nog helt enkelt inte hade blivit av. Så kom det sig att alla barn på skolan fick se pingviner, uttrar och annat fint som lever i havet.

Världens största akvarium!

En promenad i Parque das Nações med vy över Europas längsta bro, uppkallad efter Vasco da Gama.

Lyxigt att få en guidad tur runt akvariet. Här lär vi oss om portugisen Magalhães (Magellan) som gett namn åt både sund och pingviner.

Ocanario e Sintra 037 Ocanario e Sintra 039 Ocanario e Sintra 075

Favoriten, som all ville ta med sig hem. Uttern! (Bild lånad från Lanclin, som har jättefina bilder från Ocenariet här)

Favoriten, som alla ville ta med sig hem. Uttern! (Bild lånad från Lanclin, som har jättefina bilder från Ocenariet här)

 

Annars då? Annars har vi just vinkat av besök från England och så har vi lite resfeber inför ett sponsrat äventyr på påsklovet!

Kommentarer
 1. Pingback: Bortugal | Kan man tävla i gott uppförande?

 2. Hej
  Vad heter skolan dina barn går i?
  Det verkar som att barnen trivs i skolan. Jag förstår att de lärde sig Portugesiska ganska snabbt.
  Vi har en 14 årig tjej och vill få in henne i en bra skola i Lisbon.

  • Hej Lucy! På vår skola får de bara gå till årskurs fyra, sedan får de gå i en skola, den escola secundária som ligger närmast och som de andra barnen i byn åker till. Som regel placeras man i den skola som ligger närmast rent geografiskt, och man brukar få välja tre alternativ och sedan blir man placerad i mån av plats och utifrån avståndet till skolan. Man kan söka på ranking escolas Lisboa så får man upp vilka skolor som har bra resultat. Mycket beror ju på tur också, vad hon hamnar i för klass, hur lätt det är att få kompisar i klassen och så. /Åsa

 3. Jag älskar också att de prioriterar utflykterna på skolan här i Thailand. Förra veckan besökte de ett tempel och fick träffa en munk. Det händer inte jätteofta hemma i Nynäshamn… 🙂

  • Verkligen bra att de passar på och utnyttjar omgivningarna i Thailand så det inte blir en isolerad svensk ö mitt i allt det thailändska, Resfredag!

  • Det är nog få som flyttar till Portugal för skolans skull, Magnus, men den har sina poänger. Antagligen skiljer det sig mellan skolorna här också lika som i Sverige, den ena skolan (klassen!) kan vara bra att gå i, en annan inte, den har sina plus och minus som den svenska skolan ju också har. Vi är i alla fall nöjda hittills. (Peppar peppar. 😉 /Åsa

 4. Ni ser ut att ha haft en riktigt go vecka , massa roliga och lärorika utflykter !!
  Emma och hennes klass gjorde ett teaterbesök ”Mästerkatten i stövlarna ” ledsamsamt att behöva fånga upp storyn med gap , skrik och fis, bajshumor. När barnen går i 2:an , dessvärre riktade sig teatern till barn/ungdomar 5-12år.
  Nu skall jag vara ännu mera neggo och säga att När och fjärran gav minsta möjliga av allt det fina som finns i Cascais och mot Guincho.
  Hade förväntat mig mycket mer ?
  Kram syns om några månader

  • Jag har själv traumatiska minnen av skolteater, Magda..det blir lätt sådär som du beskriver med effektsökeri och fel publik. Jag kan ju inte se När och Fjärran, men har hört om När och Fjärran med kändisar att man fokuserar mer på kändisarna än på platsen. Det där med att måla kakel känns väl inte som så meningsfullt att visa upp. Vi ses om några månader, må de gå fort! Kram! /Åsa

  • Nej men det kan ju vara något för oss, Freedomtravel. Inte för att vi brukar gå på restaurang, men ibland behöver man ju en. Ska kolla!

  • Nej men det kan ju vara intressant, Freedomtravel. Inte för att vi brukar gå på restaurang och i så fall inte på så tjusiga, men ifall någon annan frågar! 🙂

  • Ja den är inte så tokig, Steve! Jättebra att de tar tillvara så mycket i närmiljön i undervisningen! Jag lär mig massor, och tycker att det är kul att se hur glada och entusiastiska barnen är varje utflykt! /Åsa

 5. Så kul med utflykter! Igår på När & Fjärran var de i Cascais och min lust att åka dit växer efter alla dina inlägg… Häftigt akvarium! Min tyckte hajarna var jätteläskiga i Barcelonas akvarium så besöket var inte alls så lyckat som jag hade hoppats, dyrt var det också.

  Jag är glad att mitt barn går i förskolan i Gbg centrum och har ett jätteutbud att utflykter i närmiljön inkl. teater, museum etc

  • Ja jag hörde om att När och Fjärran varit här och fiskat brax och målat kakel, och vi som inte gjort något av dessa saker fast vi bott här i snart tre år. Vi har mycket kvar att se och uppleva och visst är det toppen att barnen får göra så mycket i skolans regi. /Åsa

 6. Underbart med alla utflykter. Och jag tycker att de var riktigt bra och vettiga! Ni har fått lära er sådant som jag själv skulle vilja lära mig om i Spanien. Ska nog ta och ta ett litet prat med Svenska Skolan i Fuengirola, det är ju ett föräldrakollektiv trots allt.

  • Ja det är verkligen toppen, Emma. Toppen att jag får följa med också och fylla i kunskapsluckor som man har som invandrare! Svårare för en svensk skola att ordna liknande utflykter kanske då allt är på spanska där, och portugisiska här. Samtliga utflykter har det varit guider som hållt i, alltså inte lärarna. /Åsa

   • Fast det ser jag som ganska bra. Spanskalektion och utflykt i ett – kan det bli bättre!?!

    I vår närhet har vi två fantastiska utflyktsmål: ett helt otroligt vacker stupa (buddistiskt tempel) och bara några meter ifrån en underbar fjärilspark. Jag har varit på båda men sonen och mannen min har inte varit i stupan.

    Jag vil verkligen att folk ska få uppleva den, den ligger så underbart til med hela Medelhavet som breder ut sig framför den.

    • Ja det låter ju som bra utflykter om någon kan ordna en utflykt dit med guidning och aktivitet på ett eller annat språk, Emma. Lär de sig lite spanska i svenska skolan då? Så de klarar sig bland spanjorer? /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *