Regeringskris och krasch!

Ja, tydligen är det regeringskris i Portugal. Det hade jag missat totalt om det inte varit för att vår bilmekaniker (som jag nyligen till min stora förvåning fick en vänförfrågan av på Facebook) inte hade delat denna bild, tidigare i veckan:

Vart ska han ta vägen?

 

Han ser ju lite rolig ut här  premiärministern. men vad är själva grejen? Ska han ut och resa, eller vad händer? Tänker han fly landet? undrade jag och skickade bilden till några portugisiska elever med frågan: ”Är detta roligt och i så fall varför?” Jag är ganska van vid att inte alltid förstå det roliga och har svårt att hänga med i portugisisk politik, men jag försöker verkligen.

Som invandrare känner man sig ibland som ett frågetecken och lite utanför och då känns det bra att kunna fråga någon som kanske vet bättre. Flera av mina portugisiska elever som bor i Sverige frågade mig i somras om misstroendeförklaringen mot Löfvén och den svenska regeringskrisen som de var lite oroade över. Den hade jag konstigt nog bättre koll på än något som hänt i Portugal fast jag inte satt min fot i Sverige på mer än åtta år. Jag lugnade dem med att “Det är ingen fara. De kanske byter ut honom men i övrigt kommer allt säkert att fortsätta som vanligt!” Om det är bra eller inte är en annan fråga som man kan ha olika åsikter om, men det var i alla fall utgången av det hela.

Det är väl ordet kris som oroar, men egentligen är det bara för regeringen det är en kris, och nu är det alltså en kris för den portugisiska regeringen. Det finns dock ingen anledning till oro, om man inte sitter i regeringen alltså. Mina elever svarade som jag svarat när de frågade mig om regeringskrisen i Sverige. Antagligen kommer allt att fortsätta som vanligt i slutändan!

Det som hänt är i alla fall att riksdagen inte godkänner regeringens budgetförslag, men det har hänt flera gånger tidigare, tydligen. Socialisterna (premiärministerns parti) brukar däremot ha stöd från alla på vänsterhållet men fick denna gång både högerpartierna (inklusive Presidentens parti) och alla till vänster om sig emot sig. Bara PAN, som är ett parti för djurvänner, stöttade socialisternas budget.

Snälla! Godkänn min budget!

 

Det som kan hända då är att Presidenten kan utlysa nyval och det har han tydligen gjort nu!  Det fick vi veta igår och det tidigarelagda valet ska då tydligen bli redan den 30 januari. Då kan alltså regeringen – den så kallade geringonçan –  falla.

Det tog mig ganska lång tid att försöka följa detta och reda ut det i mitt huvud, fast jag hade elever att fråga, men nu tror jag att jag fattat rätt. Sammanfattningsvis alltså: Eftersom regeringen inte har stöd för sin budget upplöser presidenten parlamentet och utlyser nyval.

Lättare var det att förstå det här, som vår bilmekaniker delade igår, och som jag tycker verkar ha fått större mediautrymme än själva nyheten om upplösningstillstånd för parlamentet och nyval:  Presidenten backade in i en stolpe igår, här i Cascais, precis efter att han bestämt sig för att upplösa parlamentet. Det har förstås gett upphov till en massa skämt på sociala medier varav jag bara begriper hälften, men jag tycker det är roligt som det är och har tittat på det här klippet flera gånger och skrattat. Lite elakt kanske, men ändå. Hela Portugal verkar har roligt åt detta, istället för att vara oroliga över regeringskrisen!

Kommentarer
  1. Jadu det är väl enklare och mer nära att se någon som backar in i en vägg eller stolpe än det där med budgeten… jag tyckte också klippet var roligt!

  2. Mest fascinerande är väl att presidenten kan åka iväg och köra själv i en liten bil och inte måste åka i en bepansrad bil skyddad av ett gäng beväpnade säkerhetsvakter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *