Lucka 21: När folktandvården inte kallar

Hur gör man när man bor utomlands och behöver gå till tandläkaren? För det behöver man ju även om Folktandvården inte längre kallar en regelbundet. Man kan antagligen kliva in hos vilken Clínica Dental som helst och boka en tid, men vilken, och är det något man behöver veta innan man väljer?

Vi försöker kolla med lokalbefolkningen, tänkte vi, och ställde frågan till en granntant som jobbar i luckan på vår vårdcentral. Hon tipsade oss vänligt om att det blev mycket billigare om man blev medlem i Bombeiros Voluntários, det vill säga Frivilliga Brandkåren, men det kändes inte aktuellt med tanke på hur ofta det brinner här och man kanske inte direkt vill riskera livet för att få billigare tandvård.

Då kändes det mer aktuellt att kliva in på vilken klinik som helst. Det låg ju närmast till hands att ta den i byn, men innan vi hann gå dit och knacka på så föll det sig så att jag blev uppringd av någon som sålde sjukförsäkringar och jag slog faktiskt till på en där det ingick viss tandvård, och via dem blev vi hänvisade till en tandklinik i utkanten av Cascais dit vi nu har varit en gång om året. Idag var en sådan gång.

På väg till tandläkaren genom ett höstigt Cascais.

 

Vad kostar det då att gå till tandläkaren i Portugal? För oss kostade det 15o  Euro för hela familjen, och om vi inte haft försäkringen hade det gått på 200 Euro. För det fick vi konstaterat att ingen av oss hade några hål och så gjorde de rent tänderna. De penslade också på något som hette dessensibilizante, som är svårt att uttala men bra för emaljen eller så.

I Sverige kostar undersökningen ungefär dubbelt så mycket (googlar jag fram), men summan blev densamma eftersom man här även får betala för barnens tandläkarbesök till skillnad från i Sverige. Här får man bara ett enda tandläkarbesök sponsrat per barn, och det får man i form av en värdekupong när barnet går i årskurs två. Resten får man betala själv, eller möjligen finns det någon form av bidrag för tandvård att ansöka om ifall man inte kan betala själv.

Jag tyckte i alla fall att det var billigt. Som jag minns det hade det suttit bra med en extra bedövning när man skulle gå till folktandvårdens kassa, men jag hade kanske mer hål då. Jag gjorde en rotfyllning innan jag åkte som gjorde riktigt ont.. Inte själva fyllandet av roten då, för det sov jag mig igenom (ja, jag somnade i tandläkarstolen!) men när jag skulle betala var det smärtsamt.

 

Prislistan

 

Utifrån priserna är det lätt att räkna ut att tandläkarlönerna inte är så höga här , särskilt med tanke på att tandvården inte är subventionerad här, så det vi betalar är vad kliniken tjänar. En portugisisk tandläkare tjänar mindre än hälften av en svensk tandläkarlön (googlar jag fram) så det är inte så konstigt att fler och fler portugisiska tandläkare och tandhygienister flyr Portugal för Sverige, där det råder brist på dylika. Men först måste de lära sig svenska och det gör de hos mig.

Förutom tandläkarbesök för hela familjen hann vi med en löprunda på morgonen,

 

en sväng till marknaden på förmiddagen

 

Vi köpte strumpor, fast inte i de där högarna.

 

och surfskola på eftermiddagen för barnen.

 

Carcavelos Knarkavelos, där det hela började.

Jonna surfade på strandpromenaden också

 

Med en sådan dag får man vara nöjd tycker jag, särskilt som ingen av oss hade några hål i tänderna, men resten av familjen gick dessutom på thaiboxningsträning i byn och jag tror det är tänkt att jag ska laga middag åt dem under tiden, så det är bäst jag sätter igång.

Det blir middag på portugisisk middagstid, vid nio ungefär (igår alltså, jag bruka fylla luckorna kvällen innan)

 

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *