Ett badrum att leva med (Lucka 16)

När vi hade köpt huset lovade jag mej själv att inte visa bilder på det innan vi hade löst det största kruxet, nämligen hur vi skulle betala för det. Jag vågade knappt titta på bilderna själv av rädsla fär att jinxa det hela. När vi fått vårt hus i Sverige sålt och kruxet var löst vågade jag visa några bilder för familj och vänner. En av de mest minnesvärda kommentarerna på bilderna var en grannes: ”Jag tror faktiskt inte jag skulle kunna leva med det där badrummet!” Jag tänker på den kommentaren nästan varje gång jag går in i vårt fina men väldigt otrendiga badrum och blir lite full i skratt.

Lisboalux 2015 o badrum 089

Lisboalux 2015 o badrum 090

Badrummet är inte riktigt i den stil jag hade valt heller. Det känns lite som om jag är hemma hos någons mormor när jag är i badrummet, men nu har jag vant mig vid det. Det beror ju lite på vilka ögon man ser det med. Om man kisar lite, eller glömmer alla trendiga minimalistiska badrum men sett.
Det är ju faktiskt inget fel på badrummet mer än att det kanske inte matchar dagens ideal för hur ett snyggt badrum ska se ut. En smaksak helt enkelt. En trendfråga. Det är ju faktiskt handmålat!

Lisboalux 2015 o badrum 093

Sista septemberbilderna 2014 009

Jag tänker på hur sjukt jobbigt det skulle vara om Sverker satte igång att bila sönder badrummet. Allt betongdamm som skulle hamna i hans lungor och överallt annars också. På vilket slöseri med tid det skulle vara. Och pengar. Men framförallt tid. Dagar som aldrig kommer tillbaka.

Tydligen finns det ändå en plan för att göra något åt badrummet, eftersom Sverker har inhandlat en ny bidé. Impulsköpt en bidé faktiskt, för att ”den var så billig!”. Den har stått bredvid den gamla bidén i ett och ett halvt år nu ganska precis faktiskt. De enda som använder bidén är barnen. De badar Monster High-dockorna i den. I den gamla, den som är ansluten alltså.

På vintern, när det har hänt att utetemperaturen kryper under tiograderstrecket på natten (eller mindre!) kan jag ändå känna att det skulle vara skönt med någon slags uppvärmning i badrummet. Helst golvvärme. Hade det funnits golvvärme i badrummet hade en renovering nog aldrig kommit på fråga, men som det är nu kan det kanske gå att övertala mig till att gå med på att slakta det handmålade kaklet och kanske byta ut det mot något mindre blommigt och rosa när vi ändå sätter in golvvärme. Så småningom. I en väldigt avlägsen framtid som jag undviker att tänka på. Jag lever hellre med det handmålade rosa och gulblommiga kaklet och den senapsgula stenskivan och terrakottagolvet utan golvvärme.

Och så har vi ju en så fin rabatt där!

Och så har vi ju en så fin rabatt där!

 

Jag tror till och med att Sverker kan leva med det. Han börjar kanske, i alla fall i bland inse att livet är för kort för att hålla på och bygga om allt. Att det liksom bara krockar med strävan efter det perfekta livet och äter upp hälsan och lyckan. Den grejen har vi ju redan gjort en gång! Av vad jag sett av hur det ser ut hemma hos folk här verkar inredningshysterin inte ha nått Portugal, så vårt badrum är inte alls på något sätt onormalt här. Kanske lite blommigare bara.

Det kanske inte är ett badrum att dö för, men absolut ett badrum man kan leva med. Det hamnar en bra bit ned på listan över saker som behöver åtgärdas, både på Sverkers och min lista. (Jag har insett att vi har olika listor) Fast man vet i och för sig aldrig, En vacker dag kommer jag hem och så har han satt igång att riva det! Nu när trappan är på plats igen kanske han börjar se sig om efter nya utmaningar. Han har i och för sig nog att göra därnere där han börjat på det där som jag inte skrivit om ännu. Kanske ska det bli ett nytt badrum där, så kan man gå dit de dagar man vill känna sig trendig och inte orkar med rosa blommor? Eller om man fryser! Där är förberett för golvvärme i alla fall!

Kommentarer
 1. Jag förstår vad du menar men man har ju verkligen sett värre badrum än det här – ert verkar ljust och fräscht och har mönster och färger som är mer romantiskt lantliga än yrselframkallande. Njut av ert badrum tycker jag!

  • Ja visst kunde det vara värre, A-mamman! Typ senapsgula spiraler eller så. Lite romantiskt och väldigt ljust är det ju.

 2. Jag gillar’t! Ser väldigt portugisiskt ut. För egen del, om vi nånsin skulle få ändan ur och flytta/köpa nåt utomlands, så hade själva poängen varit att inte ha det lika uppstyrt och tjusigt som i Sverige. Att inte jämföra och äga efter senaste trenden utan bara leva. En dröm…

  • Det är ju en del av poängen, Bea. Att det är annorlunda, och att man prioriterar på ett annat sätt. Fast Sverker kan inte låta bli att bygga ändå, men det handlar mer om ett kreativt behov kan man nog säga. /Åsa

 3. Jag har ju också en man som bygger om allt. Kul ibland men inte alltid, och nu är han väl oxå lite trött på att bygga. (Fast han saknar att ha projekt. Frågan är bara vad det ska vara?) Nåja, jag tycker att det verkar ganska skönt i Spanien och Portugal där det inte är då hysteriskt med att allt måste vara perfekt i varje rum. Lite avslappnat… Hur viktigt är kaklet i badrummet… egentligen?

  • Ganska oviktigt ju , FREEDOMtravelHelena! Folk renoverar bort mycket tid och pengar och får inte bättre livskvalitet för det, tror jag. Jag fattar inte hur Sverker orka ens tänka på att bygga efter alla år med bygget! Det gäller att han har lite lagom projekt bara, så är det ju lugnt. Få se vad Peter hittar på härnäst! En liten flytande bastu till husbåten? 😉 /Åsa

 4. Det var väldigt blommigt 🙂 – men jag tycker faktiskt att det är ganska fint! Och ändå liksom klassiskt på något vis, inte som en del 90-talskakel :-). Häftigt att det är handmålat! Jag är inte så förtjust i detta minimalistiska flygplatsaktiga grå-vit-svarta som så många har. Och är badrummet faktiskt funktionellt och inte avviker från vad folk runt om er har är det väl klokt att låta det vara. Bara resursslöseri att riva för rivandets skull. Man blir ren även om kaklet är blommigt 🙂

  • Ja det är väldigt blommigt! Tänk vilket arbete! Jag är inte heller så förtjust i det minimalistiska, men superblommigt är inte heller det jag hade valt, som sagt, men nu har jag vant mig och tycker det är ganska fint. Det kunde ju vara värre i alla fall! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *