Den kallaste dagen

Den kallaste dagen blev något av ett antiklimax. I alla fall vad gäller temperaturen. Nu går ju inte jag omkring med en termometer och kollar temperaturen stup i kvarten, men om det fanns en termometer-app på mobilen skulle jag nog missbruka den. Nu missbrukar jag i stället väderappen, och den hade talat om för mig flera gånger klart och tydligt att just tisdagen den sjuttonde skulle det bli kallare än det varit någon dag sedan vi flyttade hit.

Den ska jag dokumentera med en bild i timmen, tänkte jag. Sådär som jag sett att en del andra bloggare gör med dagar i sitt liv. Jag lyckades nog inte ta en prick varje timme, men häng med ändå!

Jag förberedde mig inte på något speciellt sett inför denna historiska dag, men vi sov under dubbla täcken och stängde för en gångs skull dörren. På morgonen när vi vaknade var det mycket riktigt kallt, men inte kallare än vanligt. 11-12 grader i köket på morgonen är fullt normal morgontemperatur vintertid. I sovrummet och badrummet på övervåningen är det kanske till och med lite kallare, men jag har vant mig vid det också.

Morgonbilder: Hunden som vägrar kliva upp och morgontemperaturen i köket

Jonna värmer sig på värmaren, det enda som är varmt i huset innan solen hunnit börja värma. Även det är normalt den här årstiden

 

På vägen till skolan med tjejerna märkte jag inget särskilt av någon kyla utöver den vanliga morgonkylan som hör vintern till, men så var vi också klädda för årstiden. Vi hade tunna täckjackor och under min hade jag en fleecetröja, men det är inget ovanligt. Jag har lärt mig att klä mig varmt under vintermånaderna här. Man skulle kunna frestas att ta bara en tunn jacka och sandaler de dagar det står att det ska uppåt 16 grader eller så under dagen, men jag är rätt frusen av mig och har börjat överge det lättklädda turistbeteendet och klä mig mer som portugiserna vintertid.  Jag vet nämligen att så fort solen försvinner eller det blåser från fel håll blir det kallt. Portugal är ett kallt land med en varm sol, som fröken Fátima säger, så jag klär numera hellre på mig än av mig för mycket. Det är med vintern här lite som våren i Sverige, om man lockas av solen att klä av sig för mycket blir man lätt förkyld, och det vill jag inte bli. På med täckjackan alltså, det är faktiskt januari!

Fast Sverker har långshorts

 

När vi lämnat barnen skyndar vi oss ut på en snabb löprunda. Snabb i den bemärkelsen att den inte tar så lång tid men det har mer men rundans längd än med vår hastighet att göra. Vi springer kort men sakta.  Sverker envisas med shorts och det gör han rätt i. Vid det här laget är jag helt övertygad. Detta är inte den kallaste dagen!

Tuxa tyckte det var så varmt så han ville bada. I lera.

 

En snabb dusch och iväg till jobbet. Det är den dagen i veckan som jag tar bilen, för att jag jobbar så sent.

 

Jag har fortfarande inte tröttnat på att köra under de romerska bågarna som egentligen inte alls är romerska, utan från 1700-talet. De är tydligen den längsta av sin art i världen.

En kaffe hanns med innan lektionen började. Jag drack den ute, för det brukar jag.

Just another bad hair day. En av fördelarna med mitt jobb: man får se ut så här i håret

 

Sedan tillbringades de närmaste två timmarna med grammatik och annat skoj. Mina elever tycker att det svåraste är ordföljden och prepositioner, och att en/ett är jobbigt. Det kan de gott tycka tänker jag, de som har ett språk med 74 sätt (medveten överdrift) att säga ”är” . Ibland säger jag det till dem också.

Tiden går fort när man har roligt, så vips var det dags för rast. Jag satt på en bänk och tittade på studenter, på väderappen och på facebook och åt en banan. Ibland fikar jag med eleverna, men inte idag. Det kan vara skönt att vara tyst när man pratat i två timmar.

 

Fikande studenter

På fejjan: En artikel om hur man skyddar husdjuren mpt kylan. (Tar in dem till exempel)

 

Sedan fortsatte vi med svenskan i två timmar till. I den här salen är det varmt och skönt för jag passar på att brassa på värmen allt vad det går. Ibland klagar eleverna på inomhusvärmen och då säger jag att de måste vänja sig om de ska klara att jobba i Sverige.

Ordet godisgris introducerades

 

Det är efter detta som jag har en lång paus på tisdagar. Det är då jag brukar vara hungrig och irra runt och jaga mat. Idag däremot var jag väl förberedd och hade matsäck med mig, men först måste jag lägga i pengar i P-automaten. Det kostar 4,80 Euro för fyra timmar, och det är maxbeloppet, så jag riskerar alltid att få P-böter eftersom jag har lektioner på fyra timmar och ofta är tvungen att parkera en bit bort. Idag hade jag tur igen.

Ingen lunch/middag man blir glad av, men godare än den flottiga omeletten.

 

Sedan en sväng till kopieringscentret, för idag skulle jag kopiera upp prov!

 

Nu kommer vi till det moment som passar bäst till rubriken. Detta hade jag oroat mig för. Nu skulle jag nämligen ha fyra timmars lektion till i en ouppvärmd sal. Det brukar inte finnas någon uppvärmd sal för den här gruppen vid den här sena tiden så eleverna brukar sitta med ytterkläderna på och ändå frysa. Jag blev väldigt nöjd när jag lyckades ragga upp en uppvärmd sal till kvällslektionen.

 

Varmt och skönt och slutprov för en av mina kvällskurser

 

På köpet fick vi denna utsikt. Sådant imponerar på en jänta från Hälsingland. Lite polissirener på det så kan man låtsas att man är på Manhattan. Inte för att man skulle vilja vara där men..

 

Efter fyra timmar, när även denna lektion är slut, är det dags att åka hem.

Byggnaden som tronar över campus ser ut som en rymdfarkost som landat.

 

Klockan är strax efter tio och jag går ensam, helt utan rädsla för överfall och utan pepparspray (peppar peppar) till gatan där jag parkerat.

 

Sedan åker jag hem. När jag kommer hem sover barnen och Sverker ligger i soffan och ser en film. Jag tar ett glas vin och tittar lite jag med innan jag går och lägger mig. Nästa dag ska jag till Lissabon och böja verb igen, denna gång med den tidiga bussen.

 

 

Ungefär så ser en vanlig jobbdag ut för mig. Inte särskilt spännande att läsa om kanske men man kan ju inte bara skriva om äventyr. Inte var den särskilt kall heller. Nästa dag däremot var faktiskt kallare än vanligt. Då ojade sig varenda tant som klev på morgonbussen till Cascais ”Nossa! Que friiiio!!”, och sedan dess kanske kan säga att det ligger en liten kallfront över Portugal, men värmen är aldrig långt borta!

Är det kallt hos er? Har ni åtminstone varmt och skönt inne?

 

 

 

 

 

 

Kommentarer
 1. Hej! Som vanligt trevlig och informativ läsning på Bortugal. Vi har vistats på Silverkusten denna ” arktiska ” period. Vackra och underbart soliga dagar men kvällarna och nätterna ……?. Minus 6 är vårt utomhusrekord denna vistelse. Har aldrig haft radarn inställd så mycket på allt som kan bidra till värme om sedan vi skaffat vårt hus i Portugal. Och då bor vi i Norrbotten! Så på något vis blir det ju ändå en slags rättvisa i slutändan?. Ylle , ved , värmedynor och gasvärmare …. bring it to me!
  Men att komma från den mörka säck som iallfall finns uppåt i Sverige med ljus endast några timmar om dagen i december. Till grönska och sol blir iallfall för oss nästan som en uppenbarelse. Vi ser ljuset i tunneln ?

  • Ja, solen värmer ändå på dagarna för det mesta, eller hur, Inger, och det är grönt och skönt! Minus se var väldigt kallt! Huu! Så kallt har inte vi haft, men jag är så glad för vår eldstad. Inte så värmeeffektiv, men om man sitter intill den är det varmt och skönt och mysigt! /Åsa

 2. Ps.24,9 grader inomhus element som vägrar att låta sig bli avstängda. Helt normalt enligt värden när man bor på 2:a våningen?

 3. Folk frågar ofta om vi har kallt i båten, men det har vi ju inte. Vi har byggt på svenskt sätt, med treglasfönster och rejäl isolering i både väggar och tak. Vi värmer mestadels upp med luftvärmepumpen och kompletterar lite med golvvärme (men den har vi bara på svagt). Men så fort vi får gäster och börjar laga mat blir det FÖR varmt och folk börjar klaga och vill öppna fönstren, haha. Jag vill gärna elda i kaminen för det är så mysigt, men det måste nästan vara 10 minus för att det ska vara möjligt, annars får man gå runt i underkläderna typ. Det blir som en bastu. Vi kanske isolerade lite FÖR bra. Nåja, vi fryser inte i alla fall … 😉

 4. Ja, det är ju väldigt vad ni ska vara portugiska… Själv har jag värmen på och i mitt kommande husprojekt så ska det in vattenburen golvärme.
  Men det finns en viss skönhet att gå ut lite tidigt på morgonkvisten och känna den kalla klara luften. Se små spår efter en antydan till lite morgonfrost.
  Peppar, peppar, storstäder är alltid lite ”farligare” sägs det. Har suttit på lokal café och hört hemska historier,,, tur att man har en hund som väcker allt och alla…..

  • Ja peppar peppar och hemma har vi också en hund som skäller, Arne. Det är bra. Vad gäller inomhusvärmen eller snarare bristen på den så är det väl inte så mycket att vi ska vara så portugisiska utan mer att det är ett stort projekt, i alla fall om det ska bli någorlunda effektiv och prisvärd värme och jag fryser hellre lite på morgonen än låter Sverker dra igång ett sådant. I alla fall just nu. /Åsa

 5. Jeeze vad vi har frusit! Det är liksom ruggigt och jäkligt med 6-7 grader, regn och blåst, det är inte bara kyla. Men nu skiner i alla fall solen på dagarna och värmer, så fort den börjar dala är det dags att dra igång brasan.

  • Ja, Emma, när inte solen skiner känns det genast ruggigare. Regn på det så huga! Vi har sluppit det hittills i år, men jag tror det kommer hit lite moln och regn nästa vecka. Eller mycket. Då blir det mycket brastid .(note to self: köp ved!) /Åsa

  • Ja, det finns ju de som föredrar det, A-mamman, och tur är väl det! Det kan vara mysigt. Jag tycker bara att det blir så mycket inomhustid och mörker om vintern (i Sverige) så jag har svårt för det, och Sverker avskyr vinterhalvåret i Sverige och blir deprimerad så vi föredrar detta klimat, även om vi fryser inne. (man kan kosta på sig att värma upp, men det skulle kosta en halv förmögenhet) /Åsa

 6. Här har vi kallt och blåsigt för det mesta den här tiden men hela 8 grader varmt idag! Alltför många har kallt inomhus också..brrr.. kanske värmer upp enbart ett rum i huset ordentligt. (Inte alla!). Vi har svensk inomhustemperatur 🙂

  • Åh, så de fryser inomhus där med fast ni har mycket kallare klimat! Det måste vara tufft, särskilt för de gamla! Bodde jag där skulle jag nog också vilja ha svensk inomhustemperatur../Åsa

 7. Hos oss här i Correeira är det inte så kallt. Vi har ju en luftvärmepump som pumpar in varmluft i vårt vardagsrum. Den går i stort sett dygnet runt nu på vintern. Jag är ju pensionär och som sådan så behöver man lite varmare innomhusklimat än vad man behövde som yngre. Detta har jag läst på Aftonbladet, så då måste det ju vara sant. Skämt åsido. Jag bodde tidigare under åtta år i Brasilien och blev bortskämd med värme. Skulle nog aldrig kunna vänja mig vid temperaturer så låga som ni har det hos er. Vi har alltid ca. 22° hos oss utom i sängkammaren där det ligger på kanske 16°. I garaget/vinkällaren är det förstås kallare. Men det är ju bra för vinerna. Det är klart att det kostar en hel del att värma upp vårt hus med el (gillar inte att hålla på med ved) men vi tycker att det är värt denna utgift för att kunna trivas innomhus. Trots att vi nu har ner mot 4-5° utomhus på mornarna så blir det faktiskt riktigt skönt på verandan på eftermiddagarna. Gott att sitta och njuta av solvärmen i hammocken, eller att ta en tur på motorcykeln./Urmas

  • Ja det blir nästan alltid varmt och skönt i solen framåt eftermiddagen, Urmas. Värmen är aldrig långt bort, som sagt, även om det känns ruggit på morgonen. Jaså ni kör svensk inomhustemperatur! Vi har ju också en luftvärmepunp men vi har så stora fönster oh chögt i tak och många våningar att det ite räcker till hela huset. Det värmer upp vardagsrummet skapligt, men resten av huset räcker itne värmen till. Vi får se om vi gör något åt det eller inte. Det känns inte som något akut problem konstigt nog, men kanske behöver man mer värme när man blir äldre. Eller så har vi vant oss ännu mer då. /Åsa

 8. Hugaligen – drygt 10 grader inomhus – jag riktigt känner hur mycket jag fryser när jag ska lätta på täcket! Det närmaste den känslan jag varit är nog åren vi spenderade i England och jag vet att jag tyckte det var sådär lagom kul och då hade vi ändå inte så låga temperaturer inne. Här är det mer att det är för varmt, så här går ac:n så vi inte flyter bort istället…

  • Man vänjer sig, Marina! Det är inget ovanligt egentligen, bara ur svenskt / nordiskt perspektiv – eller tropiskt. Undrar hur många procent av europeerna som inte har uppvärmt inomhus? /Åsa

 9. Härliga bilder!
  Vi har haft en ovanligt varm vinter fylld med mestadels blankis och slask. Men när det har varit kallt har det också varit kallt med uppemot -20 i Stockholm. Snökaos med total inställd kollektivtrafik har också hunnits med. Nu känns dock redan våren på gång 🙂

  Nu över till det viktigaste nämligen hur sent börjar du på tisdagar? Och hur tidigt måste ni gå upp för att hinna med allt ni gör innan jobbet egentligen? Själv hinner jag knappt vakna innan det är dags att börja jobba 🙂

  • Jag jag hörde om ert snökaos i november. Jag har en elev som damp ned i Stockholm just den dagen, stackarn!
   Jag börjar jobba klockan 12 då Niklas, har alltså förmiddagen ledig, men så jobbar jag till 22. Tjejerna börjar skolan klockan nio, så det är lagom att gå upp halv åtta – åtta.
   De dagar jag åker med morgonbussen måste jag upp halv sju, då hinner jag inte heller knappt vakna på morgonen! /Åsa

  • Ja det är härligt med solljus och ja vi har många och stora fönster (som behöver tvättas) Det är som att elda för kråkorna med inomhusvärme men solen värmer upp bra, Bara Brittiskt!

 10. Sitter faktiskt och fryser just nu! Men det hör till det ovanliga. Lite ruggigt och blött och isigt om vartannat här i Stockholm. Det där med kyla och andra länder fick mig att minnas när jag var på Lombok tror jag det var, det var ca 23 grader och jag gick i tung linne och shorts. Lokalborna gick med täckjacka, jeans, tjock tröja osv. De stirrade på mig med fasa haha. Fin byggnad du jobbar i också!

  • Ja, vad som räknas som varmt och kallt är relativt har jag märkt. Vi hade ju nästan (svenska) sommarkläder på barnen under våra resor till Portugal – alltid på vintern – innan vi flyttade hit. Vi tyckte det kändes som sommar. Nu känns det som vinter. Portugisisk vinter i och för sig, min inte går vi sommarklädda. När man är på semester är det nästan lite av en sport också bland svenskar att ha så lite på sig som möjligt. ”Kolla här sitter vi i shorts och T-shirt fast det är januari!”, typ. Men för en svensk verkar det överdrivet att gå runt påpälsad när det liksom nästan är varmt../Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *